Son vakaya kadar tedbire devam

Güncelleme Tarihi:

Son vakaya kadar tedbire devam
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2020 23:44

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Ankara’daki vaka sayılarında son bir ayda yüzde 60 azalış, son 3 günde ise yüzde 4 artış yaşandığı açıklamasını değerlendiren Prof. Dr. İsmail Balık, “Her artış yeni bir alarmın sinyali” dedi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki akşam düzenlenen Bilim Kurulu toplantısında Ankara’daki vaka sayılarıyla ilgili, “Son 1 ayda yüzde 60 azalış, son 3 günde yüzde 4 artış” yaşandığı bilgisini paylaştı.

Son vakaya kadar tedbire devam


Hürriyet Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Bakan Koca’nın paylaştığı son verileri Hürriyet Ankara’ya değerlendirdi. Balık, “Küçük artışları büyük bir alarmın sinyali olarak görmek gerekiyor. Bu konuda Ankara’nın önemli bir tecrübesi var. Tedbirlere uyduğumuzda vakalar gerilerken, bıraktığımızda ivme kazandığını gördük. Azalışın devam etmesi için sıfır hasta sayısına ulaşana kadar otoritelerin önerdiği tedbirlere uymaya devam etmemiz şart” dedi. Prof. Dr. İsmail Balık şöyle devam etti:

Son vakaya kadar tedbire devam


ÖZELLİKLE KAPALI ALANLARA DİKKAT

“Artık havalar soğumaya başladığı için kapalı ortamda geçirilen süre artıyor. Kapalı ortamda geçirilen sürelerin artması da bu yüzde 4’lük artışta etkili olmuştur. Özellikle kapalı alanlarda masalar arasındaki mesafeye dikkat etmek gerekiyor. Yemek yeniyorsa, yemeği sırayla yemek ve mümkün olduğu kadar sırayla konuşmak önemli. Bir kişi yemek yerken diğeri maskeyle kalmalı.

GEVŞEMEYE BAŞLADIĞIMIZIN GÖSTERGESİ

Yüzde 4’lük artış belli ölçülerde gevşemeye başladığımızın, bir yerlerde bir kaçağın olduğunun göstergesi. Bakan Fahrettin Koca’nın da dikkat çektiği gibi ev içi bulaşma çok yaygın. Bu konulara dikkat etmemiz gerekiyor. Arkadaş arasında, aile bireyleri arasında ‘virüs bulaşmaz’ diye bir şey yok. Dolayısıyla özellikle gençlerin evdeki yaşlı ebeveynlerinden izole kalmalarında yarar var.”

BİR ANDA YÜZDE 40’A ÇIKABİLİR

Son vaka görülene kadar gevşemenin gerektiğini kaydeden Balık, “Ağustosta yaptığımız uyarılar neticesinde insanlar ve kurumlar tedbirleri sıkılaştırınca hızlı şekilde karşılığını gördük. Net bir şekilde gözlemlemiş olduk; tedbir alınca salgın geriliyor. Tedbirleri bırakınca ise ivme kazanıyor. Yine gevşersek, yüzde 4’lük artış bir anda yüzde 40’a çıkabilir. Çok hızlı, katlamalı çıkışlar bile yaşanabilir. Bu yüzde 4’lük artışı da ciddi bir uyarı veya alarm olarak görüp tedbirlere uymaya devam etmeliyiz” uyarısında bulundu.

BAKMADAN GEÇME!