Son söz köylünün

Güncelleme Tarihi:

Son söz köylünün
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2009 00:00

Sandığa gitmeye hazırlanan Başkent’te, Ankara Hürriyet 29 Mart seçimlerinin son virajında tüm kentin nabzını tutuyor. Başkent’teki ilçeler ve büyükşehirde seçimin soluğu Ankara Hürriyet’te yankılanıyor.

Gölbaşı’nda bu seçimin en önemli tartışma konusu yerli-yabancı ayrımı. AKP ile MHP’nin ağırlıklı olarak yarıştığı bu seçimde ayırt edici oyların Gölbaşı’na yeni bağlanan köylerden geleceği belirtiliyor. Vatandaşlar, AKP’nin sosyal yardımlarının hedefine ulaşmadığından da şikayetçiler.

GÖLBAŞI merkezde önce bir çay ocağına giriyorum. Yıllardır Gölbaşı’nda esnafın çayını demleyen 39 yaşındaki Hüseyin Özgür karşılıyor.

AKP’den mevcut Belediye Başkanı Abdulnasır Haşlak, MHP’den Yakup Odabaşı ve CHP’den Özgür Sağlam’ın yarıştığı seçimi konuşacağız. Tam Özgür’le seçim sohbetine başlarken, çay ocağında oturan 45 yaşındaki otobüs şoförü Davut Temur, karışıyor lafa:

"Burada uzun zamandır yerli yabancı ayrımı yapılıyor. Bu yüzden AKP’yle MHP başa baş gidiyor."

"Nedir bu yerli yabancı ayrımı?" diye soruyorum, "Başkan Bayburtlu. Bayburt, Artvin hep buralardan göçle gelenler belediyede işlere sokuldu. Belediye yardımları başkanın hemşehrilerine gidiyor" yanıtını veriyor.

Çaycı Hüseyin Özgür, esnafın büyük çoğunluğunun oyunu MHP’ye vereceğini söylüyor. Esnafı dolaştığımda Özgür’ün haklı olduğuna şahit oluyorum.

Oradan çıkıp merkezdeki bir kahveye doğru ilerliyorum, siyasetin en çok konuşulduğu yere...

64 yaşındaki emekli Mahir Akman, "Gölbaşı’nda artık bazı tabuların yıkılması lazım" diyor. Kahvede de herkesin ağzında, "Yerli yabancı ayrımı" var.

"Aman sakın yanlış anlaşılmasın" diye uyarıyor önce Akman. "Biz kimseyi dışlamıyoruz. Bayburt da Artvin de vatan toprağı. Onlar da bizim kardeşimiz. Ama, başkan kendi hemşehrisini kayırıyor. Bu tabuyu Gölbaşı’nda yıkmamız lazım" görüşünü savunurken, oyunu MHP’ye vereceğini söylüyor.

Kuru soğana muhtaç etti

Akman bu sözleri söylerken, hemen yanında oturan, Gölbaşı’na göç edenlerden biri olan Nizamettin Cebeci giriyor söze. Seçimi ilçeye yeni bağlanan köylerin belirleyeceğini kaydeden Cebeci, "Başkanımız Bayburtlu ama ben öyle bir ayrım yapıldığına inanmıyorum. AKP’den memnunuz. Oyum AKP’ye" diyor.

"Biraz da esnafı gezelim" diyerek çıkıyorum kahveden. Bir pide salonuna giriyorum. 57 yaşındaki dönerci ustası Süleyman Sarıçiçek de aynı şeyi söylüyor:

"Belediye yardımları yerine ulaşmıyor."

Sarıçiçek, oyunu CHP’ye vereceğini söylerken, oğlu Kadir Sarıçiçek, yardımlarla ilgili çarpıcı bir iddiada bulunuyor:

"Evi arabası olanlara belediye yardımı gidiyor. Gözlerimizle görüyoruz. Buna karşın AKP hükümeti vatandaşı kuru soğana muhtaç etti. Ayrıca, Gölbaşı’nda yeşil alanlarımız taştan parklara çevrildi. Benim oyum MHP’ye."

Pide salonundan çıkıyorum. Biraz da sokakta dolaşıyorum. İlçe teşkilatlarının bulunduğu bölgeye gidiyorum. Bayraklar afişler zaten birbirine geçmiş ama, parti sloganları da birbirine karışınca müthiş bir görüntü ve gürültü kirliliği ortaya çıkıyor. Alt geçit çıkışında bir ayakkabı boyacısına rastlıyorum. "İşler nasıl?" diye soruyorum. "Ben aslında inşaat işçisiyim. Kriz inşaatı bitirdi. İşsiz kaldık, o yüzden şimdi ayakkabı boyacılığı yapıyorum" yanıtını alıyorum. Seçimi sorunca da, 55 yaşındaki Yüksel Bor’un kafasının biraz karışık olduğunu görüyorum. Bor, Ordu’dan 2001 yılında göç etmiş Gölbaşı’na. Kayırıldığı iddia edilen Karadenizlilerden birisi yani. O da kabul ediyor, ilçedeki yerli yabancı çekişmesini. Ancak, belediye yönetiminden memnun olmadığını belirterek, yine de oyunu MHP’ye vereceğini söylüyor.

Fuar alanı şart

GÖLBAŞI
Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Hulusi Gürpınar, seçim yarışının AKP ile MHP arasında geçtiğini belirtirken, "İlçemize uluslararası fuar alanı bekliyoruz. Böyle bir fuar alanı için Gölbaşı en uygun yer. Ancak, mevcut başkan bunu gerçekleştiremedi" dedi. İlçeden 56 bin seçmen bulunduğunu söyleyen Gürpınar, verilen sözlerin yerine getirilmediğini de kaydederken, "Esnaf ve sanatkar olarak, ilçemizin kalkındırılmasına yönelik projeler bekliyoruz. Mogan Gölümüz bu konuda değerlendirilebilir."

Hizmet için geleceğim

GÖLBAŞI’
nda Demokrat Parti’nin kadın adayı Emel Gedikli de, yerli yabancı ayrımı yapmadan herkese hizmet etmek için aday olduğunu söyledi. "Yapacak projeleri olmayanlar, bu tür işlerle uğraşıyor" diyen Gedikli, AKP’nin kaybetme korkusu içine düştüğünü iddia ederken, "Son bir hafta herkese yardım dağıtacaklar" uyarısında bulunu. Belediye başkanının etrafındaki insanlara rant sağladığını öne süren Gedikli, belediye başkanı olması halinde tüm bu uygulamalara son vereceğini de söyledi.

GÖLBAŞI

Seçmen sayısı 57.879 Sandık sayısı 204

1999 seçimlerinde yüzde 37.84 oy olan FP’nin ardından Gölbaşı, 2004 seçimlerinde AKP’den yana oy kullandı. CHP ise Gölbaşı’nda hezimet yaşadı. 1999’da Gölbaşı’nda yüzde 23.59 oy alan CHP, 2004 seçimlerinde ’ilçe barajı’nın altına düştü ve ancak yüzde 8.57 oy alabildi. MHP Gölbaşı’nda 2004 seçimlerinde yüzde 11.26 oranında oy aldı.

1999 SEÇİMLERİ2002 SEÇİMLERİ 2004 SEÇİMLERİ

PARTİOYYÜZDEPARTİOYYÜZDEPARTİOYYÜZDE

FP 6.25037.84 AKP11.75037.18AKP66.01965.89

CHP3.89723.59CHP5.86818.57 CHP8.587 8.57

MHP2.122 12.85 MHP 3.876 12.26 MHP11.28311.26

DSP9125.52DSP315 1.00DSP5710.57

ANAP1.2477.55 ANAP8502.69 ANAP 2830.28

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!