Son durağı Tuz Gölü

Güncelleme Tarihi:

Son durağı Tuz Gölü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2020 01:15

30 yıl önce Fransa’da halkalanan bir flamingo, Tuz Gölü’nde görüldü. 30 yaşındaki flamingo, Türkiye’de kaydedilen en yaşlı flamingo oldu.

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nce yürütülen Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’ndeki flamingo koruma ve izleme çalışmaları devam ediyor. Bilimsel çalışmaları yürüten Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, uzman biyologlar Murat Doğan ve Nizamettin Yavuz, Türkiye’deki en yaşlı flamingoyu tespit etti ve hayat hikâyesine ulaştı.

Son durağı Tuz Gölü


İLK KEZ 1990’DA FRANSA’DA HALKALANDI

Son olarak geçen haziran sonunda, 30 yaşındayken Tuz Gölü’nde görülen flamingonun, 30 Temmuz 1990’da Fransa’nın Ron Deltası’nda halkalandığı belirlendi. Halkadaki bilgilere göre flamingo 3 yaşındayken Tunus, 8 yaşındayken İtalya, 23 ve 27 yaşlarında da Tunus’ta gözlemlendi. Flamingo’nun Fransa’da halkalandığı yer ile Tuz Gölü arasındaki mesafe ise 4 bin 400 kilometre olarak ölçüldü.

Son durağı Tuz Gölü


DÜNYADAKİ 600 BİN FLAMİNGONUN 60 BİNİ TÜRKİYE’DE

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre, dünyada üzerindeki 600 bin flamingonun 60 bini Türkiye’de bulunuyor. Bunların 20 bini, geçen yıl Tuz Gölü’nde görüldü. Bu rakamlar, flamingoların Avrupa popülasyonunun yüzde 25’e yakınının Türkiye’de yaşadığını gösteriyor. Ağırlıklı olarak Tuz Gölü ve Gediz Deltası’nda yaşayan flamingoların bir kısmı yerleşik, bir kısmı da göçmen türlerden oluşuyor. Verilere göre ayrıca, geçmişte Tuz Gölü’nde düzensiz olarak birkaç yılda bir üreyen flamingolar, son yıllarda artık düzenli üreyen bir koloni olarak bulunuyor.

BAKMADAN GEÇME!