Son bir ayda yüzde 60 azaldı

Güncelleme Tarihi:

Son bir ayda yüzde 60 azaldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2021 00:13

Ankara Şehir Hastanesi’nden Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, son bir ayda COVID-19 nedeniyle hastanenin acil servislerine gelen hasta sayısının yaklaşık yüzde 60, ağır hasta sayısının da yüzde 50 oranında azaldığını söyledi.

Haberin Devamı

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, son bir ayda COVID-19 nedeniyle hastanenin acil servislerine gelen hasta sayısının yaklaşık yüzde 60 oranında azaldığını söyledi. Oğuztürk, Türkiye’ye gelen aşılarla birlikte haziran ayında aşılamanın hızlandığını, birkaç gündür de günlük 1,5 milyonu aşan rakamlarla aşılama yapıldığını söyledi. Bunun, salgınla mücadelede daha iyimser bir tablonun oluşmasına yol açtığını belirten Oğuztürk, bu şekilde devam ederse temmuz ayı sonunda toplumsal bağışıklık oranına ulaşılabileceğini ifade etti.

Son bir ayda yüzde 60 azaldı


SERVİSE VE YOĞUN BAKIMA YANSIDI

Haberin Devamı

Haziran ayı itibarıyla COVID-19 hastalarının oranının ciddi anlamda düştüğünü, bunun hem servis hem de yoğun bakım doluluk oranlarına yansıdığını aktaran Oğuztürk, şöyle konuştu: “Acile COVID-19 şikâyetiyle gelen hastaların oranı son bir ayda neredeyse yüzde 60 oranında düştü. Ağır hasta sayıları da yüzde 50 oranında azalmış durumda. Bu, hastanede COVID-19 hastalarına ayrılan yerlerin de aynı şekilde azalmasına yol açıyor. Bunda, yaz dönemi olmasının, bireysel tedbirlere uyumun ve aşılamanın devam etmesinin ciddi katkısı var. Özellikle BioNTech aşısı yaptıran kişilerin 12. günden itibaren yüksek antikor düzeyleri elde etmesi, hastalığa yakalanan kişilerin oranını da ciddi şekilde azaltıyor.”

GÜNDE 8 BİN NUMUNE 2 BİNE GERİLEDİ

Koronavirüs ile mücadelede alınan tedbirler ve aşılama sonucu vaka sayılarında yaşanan düşüş, COVID-19 tanı laboratuvarlarında numune sayısı ve bunlardaki pozitiflik oranını da etkiledi. Ankara Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı 5 laboratuvardan Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Covid-19 Tanı Laboratuvarı’na mart ayında gelen günlük 8 bin numune sayısı 2 bine, bunlardaki pozitiflik oranı da yüzde 30’dan yüzde 10’a geriledi. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Covid-19 Tanı Laboratuvarı Sorumlusu Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gül Erdem, şunları söyledi: “Mart ayıyla kıyasladığımızda, aşılama çalışmalarının yaygınlaştırılmasından sonra anlamlı oranda pozitiflik numunelerde düşüş gördük. Artan aşılama çalışmaları ve devam edecek tedbirlerle daha da azalacağını düşünüyoruz. Özellikle kısıtlama önlemlerinden sonra oldukça azalma oldu. Ardından aşılama çalışmaları da yoğun şekilde arttı. Halkımızın da aşılama çalışmalarına güvenerek katılması son derece olumlu sonuçlar verdi diye düşünüyorum.” Kaan ULU-Onur Can KANKAL/DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!