Sokakta değil kasapta çektirin

Güncelleme Tarihi:

Sokakta değil kasapta çektirin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2022 23:08

Etin sıcakken naylon torba, kova veya küvete konulmasının kısa sürede bozulmaya sebep olduğunu belirten Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ uyardı: “Halk sağlığı her şeyden önemli. Etinizi sokakta değil kasapta çektirin.”

Haberin Devamı

Uzmanlar, kurbanlık kesiminin işin ehli kişilere yaptırılmasının önemine dikkat çekerken, kesim için hazırlanmış yerler ile mezbahaların tercih edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, bayram boyunca hava sıcaklıklarının yüksek olacağına dikkat çekerek, kurban kesecek vatandaşlara, “Etlerin sıcakken naylon torba, kova veya küvete konulması kısa sürede bozulmasına sebep olur. En kısa sürede eti evlerinize götürün” hatırlatması yaptı. Kurban Bayramı’nda geçtiğimiz seneye göre daha az kesim beklediklerini söyleyen Yalçındağ, “Kurban fiyatlarının iki kat artması nedeniyle kesimlerde yüzde 20’lik bir azalma bekliyoruz. Hayvan sevkiyatlarında da bir azlık söz konusu” dedi. İşte uyarılar:

Sokakta değil kasapta çektirin


SICAKLIĞINI KAYBETMELİ

Haberin Devamı

“Vatandaşlarımız sıcak havalarda kurban kesimine çok dikkat etmeliler. Kurban etleri kesilir kesilmez parçalanıyor. Parçalandıktan sonra da naylon poşete, kovaya veya küvete konuluyor. İşte en büyük hata burada başlıyor. Et, naylon kovaya, poşete konulduğunda çok kısa sürede kendi sıcaklığıyla kendini bozuyor. En kısa sürede etimizi evimize götürmeliyiz. Gölge bir yerde masanın üzerine bir örtü serilerek, etlerimizi de örtünün üstüne yayarak, kendi sıcaklığını kaybetmesini beklemeliyiz. Etlerin sıcak halindeyken buzdolabına, derin dondurucuya konulmaması gerekiyor. Kendi halinde soğuması lazım. Seneden seneye kömürlükten çıkarılan kıyma makineleri ve hijyenik olmayan aletlerle yapılan kıyma çekim işlemleri, etinizin temizliğini riske atar. Kurban, para kazanma aracıymış gibi davranan kişilere aldanmayın. Halk sağlığı her şeyden önemli. Etinizi sokakta değil kasapta çektirin. Et yıkanarak temizlenmez. Sindirim sıvısı ete bulaşabilir, etin üzerinde yenmemesi gereken kısımlar olabilir, bir şekilde bir yere değip kirlenme olabilir. Bunlar yıkanarak temizlenmez. Bu artık öğrenilmesi gereken bir konu.

BİLEN BİR EL YAPMALI

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıl, 100 kilogramdan fazla yenmeyecek kısım ayıkladım. Etler, yemyeşil olmuş, üzerinde deri parçası kalmış. Bunun bir tanesini bile temizlemeden kıyma makinesine atarsanız, bu kirliliği etin tamamına bulaştırırsınız. Arkasından gelen, etinde hiçbir kirlilik olmayan, sağlıklı, yenilebilecek bir şekilde muhafaza eden vatandaşın da etini kirletmiş olursunuz. Bu kirliliğin bilen bir el, bilen bir göz tarafından kesilerek uzaklaştırılması lazım. Evdeki hesap, mahalledeki kasap sizi yanıltmasın.”

BAKMADAN GEÇME!