Sokaklara bırakılan çocuk sayısı azaldı

Güncelleme Tarihi:

Sokaklara bırakılan çocuk sayısı azaldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2009 00:00

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, aileleri tarafından sokağa terk edilen çocuk sayısında diğer yıllara göre belirgin bir artış olmadığını söyledi. 2002 yılına kadar bu sayının bazı yıllar 500’ü aştığını ifade eden Kavaf, 2006 yılından itibaren ise bu sayının giderek azaldığını ve 300’lere düştüğünü kaydetti.

DEVLET Bakanı Selma Aliye Kavaf, aileleri tarafından sokağa terk edilen çocuk sayısında diğer yıllara göre belirgin bir artış olmadığını söyledi.

2002 yılına kadar bu sayının bazı yıllar 500’ü aştığını ifade eden Kavaf, 2006 yılından itibaren ise bu sayının giderek azaldığını ve 300’lere düştüğünü kaydetti. Kavaf, çocuk yuvalarının mevcut 8 bin 156 çocuğu barındıracak şekilde olmasına rağmen, halen 6 bin 228 çocuğun yuvalarda kaldığını ifade etti. Kavaf, çocuk yuvalarında kalan çocuk sayısının kapasitenin altında olmasını ise "Kurumumuzca son dönemde çocuklarımıza sunulan alternatif hizmet modellerindeki başarıyı gösteriyor" şeklinde değerlendirdi.

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, MHP Bursa Milletvekili Hamit Homriş’in, sokağa bırakılan çocuk sayılarıyla ilgili soru önergesini yanıtladı.

Kavaf, sokağa bırakılan çocuk sayısında artış olup olmadığına ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi:

"Aileleri tarafından sokağa terk edilen çocuk sayısında diğer yıllara göre belirgin bir artış görülmemektedir. 2002 yılına kadar bu sayının bazı yıllar 500’ü aştığı görülmüş olup, 2006 yılına gelindiğinde ise bu sayının giderek azaldığı ve 300’lere kadar düştüğü gözlenmiştir. 2007-2008 yılları arasında belirgin artış olmamasının nedeni olarak, giderek Çocuk Koruma Kanunu ile birlikte diğer kamu kurumlarının ve vatandaşların bilinçlenmesi, daha duyarlı hareket edilmesi, ailelerin çaresizliğe düştükleri anda en kısa sürede diğer kurumların devreye gererek aileye rehberlik yapması ve desteklemesi yer almaktadır."

Yurtlarda boş yer var

Kavaf, MHP’li Homriş’in son bir yılda ekonomik krizle birlikte çocuk esirgeme kurumlarına verilen çocuk sayısındaki artışa ilişkin sorusuna, "SHÇEK Kanunu kapsamında koruma ve bakım altına alınan çocuk sayılarında yıllara göre artış olduğu bilinmekle birlikte diğer yandan çocuk yuvalarının mevcut 8 bin 156 kapasitesine rağmen fiilen 6 bin 228 çocuğumuzun kurum bakımından yararlandırılıyor olması kurumumuzca son dönemde çocuklarımıza sunulan alternatif hizmet modellerindeki başarıyı göstermektedir" dedi. Çocuklara yönelik öncelikle aile odaklı çalışıldığını, aile veya yakınlar güçlendirilerek çocukların mümkün olduğunca aile ortamında bakıldığını kaydeden Kavaf şu bilgileri verdi:

"Kurumumuzca ekonomik yoksunluk yaşadığı tespit edilen aileler ayni ve nakdi yardımlarla desteklenmekte ve çocukların aile ve sosyal ortamlarından ayrılmaları engellenmektedir. Ancak ailenin güçlendirilmesi çalışmasının sonuç vermemesi halinde çocuğun ailesi yanında kalmasının uygun olmayacağına karar verilmesi durumunda en son seçenek olarak kurum bakımı tercih edilmektedir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!