Sobadan ölüm sızmasın

Güncelleme Tarihi:

Sobadan ölüm sızmasın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2022 15:17

Sincan’da yaşayan 17 yaşındaki Batuhan Pınar’ın, kömür sobasından sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek hayatını kaybetmesinin ardından, gözler bir kez sobaya çevrildi. Peki, ‘Soba hangi hallerde öldürücürüdür?’, ‘Soba kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?’ İşte, hayati 5 uyarı...

Haberin Devamı

1.BACA KULLANIMI

Baca temizliği, soba kullanımından önce yapılması gereken en önemli işlemlerden biridir. Temizliği yapılmayan bacalar, zehirlenmelere ve yangınlara neden olur. Kömür gibi fazla miktarda is bırakan yakıtlar kullanıldığında, bacalar iki ayda bir temizletilmeli. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı ve düzenli olarak yetkili kişilere temizletilmeli.

Sobadan ölüm sızmasın


2.SOBA KURULUMU

Soba alımında, sobaların TSE standartlarına uygunluğuna dikkat edilmeli. Böylece sobanın ısı verimi de elde edilmiş olunur. Soba, bacadan en az bir metre, en fazla da 1.5 metre uzakta kurulmalı ve odanın içinde uygun yere yerleştirilmeli. Soba kurulumunda boru, sobadan tarafa hafif eğimli olmalı.

3.BORU TEMİZLİĞİ

Katı yakıtlı soba borularının ayda bir temizlenmesi gerekiyor. Sobaların sürekli ve düzenli bir biçimde temizlemesi, baca içinde birikmiş kirleri boşaltması gerekiyor. Soba borularının fazla dolması aynı zamanda fazla ısı yayılmasını da önleyen bir durumdur. Sobanın genel temizliğini yapmak için sobanın soğumasını beklemeli ve mikrofiber bez kullanılmalı.

Sobadan ölüm sızmasın


4.YAKACAK KULLANIMI

Kömürü kullanmadan dört-beş gün önce torba ağzını açıp, havalanıp kuruması sağlanmalı. Sobalarda kömür yakılırken en üst verimi sağlayabilmek için üstten yakma tekniği kullanılmalı. Sobaya kömür ilavesi kesinlikle yapılmamalı. Kömürün üzerine tahta parçaları koyarak tutuşturulmalı ve güç yakıtları kullanılmamalı. Soba yakarken tamamı kömürle doldurulmamalı ve gece yatarken kesinlikle kömür atılmamalı.

5.RÜZGÂRLI HAVALAR

Rüzgârlı havalarda zararlı ve zehirli gazlar, eğer bacada ‘baca başlığı’ yoksa, geri teperek gazı içeri basar ve zehirlenmelere neden olur. Gece yatmadan önce soba mutlaka söndürülmeli. Eğer söndürülmüyorsa, sobanın alt hava girişi kesinlikle tamamen kapatılmamalı. Soba hava almadığında tam çekiş yapmaz ve zehirler.

Sobadan ölüm sızmasın


ZEHİRLENEREK HAYATINI KAYBETTİ

Sincan’ın Peçenek Mahallesi’nde yaşayan 17 yaşındaki Batuhan Pınar, kömür sobasından sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek hayatını kaybetti. Evde yalnız olduğu öğrenilen Pınar’ın cansız bedeni, koyunlara bakmak için gelen ağabeyi tarafından bulundu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!