Sobada ‘nostalji’ dönemi

Güncelleme Tarihi:

Sobada ‘nostalji’ dönemi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2018 15:41

Kömür sobası kullanımıyla ilgili hayati uyarılarda bulunan Sobacılar Çarşısı esnafı, “Önceden soba ısınma amaçlı alınırdı, şimdiyse nostalji olsun diye alıp eve koyuyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Sobada ‘nostalji’ dönemi
Kış kâbusu kömür sobası, bu kış da can aldı. Elmadağ’da, sobalarını yakayarak uykuya dalan Nasip ve İsmail Gürbay çifti bir daha uyanamadı. Gürbay çiftinin, kömür sobasından sızan gazdan zehirlenerek hayatlarını kaybetmesinin ardından Hürriyet Ankara, soba zehirlenmelerinin nedenlerini mercek altına aldı. Ulus’taki tarihi Sobacılar Çarşısı’nın yarım asırlık esnafları, zehirlenmelere karşı hayati uyarılarda bulundu. Babadan kalma dükkanda 40 yılı aşkın süredir soba imalatı ve satışı yapan Şakir Sepetçioğlu şunları söyledi:

UYUMADAN ÖNCE KÖMÜR ATILMAMALI

“Alınan soba kesinlikle hatasız olmalı. Bacalara kış öncesi temizlik ve bakım yapılmalı. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacanın ucuna şapka takılmalı. En önemlisi de uyumadan önce sobaya kesinlikle kömür atılmamalı. Sobaya en fazla, uyumadan 2-3 saat önce kömür atılabilir. Yoksa duman sızıntıs falan olursa uykudan dolayı zehirler. İlla uyurken ısınmak istiyorlarsa odun yakılması gerek.”

Haberin Devamı

KUZİNEYE İLGİ ARTTI

Soba piyasası hakkında da bilgi veren Sepetçioğlu, en çok döküm sobaların satıldığını söyledi. ‘Nostaljik’ adı verilen kuzine sobaların satışlarında artış olduğunu belirten Sepetçioğlu, “Alım şekilleri değişti. Şimdilerde ekseriyetle döküm sobalara yöneldi insanlar. Nostaljik diye tabir ettiğimiz hem dekoratif hem de ısıtıcı kuzineler. Önceden soba ısınma amaçlı alınırdı, şimdiyse nostalji olsun diye alıp eve koyuyorlar” ifadelerini kullandı.

150 LİRAYA DA VAR 2 BİN LİRAYA DA

Öte yandan çarşıdaki soba fiyatları da kalitesine göre değişiyor. Döküm sobaların satış fiyatları 800 liradan başlayıp 2 bin liraya kadar yükseliyor. Daha ekonomik modeller arayanlar ise fiyatları 150 ila 500 TL arasında değişen sac sobaları tercih ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!