Sinemalar tarih oldu

Güncelleme Tarihi:

Sinemalar tarih oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2007 00:00

Sinema izleyicisinin çok salonlu sinemalar ile alışveriş merkezlerindeki sinema komplekslerine yönelmesiyle tarihi sinemaların kapılarına birer birer kilit vuruluyor.

Haberin Devamı

Başkent’te bir zamanlar kapılarında bilet kuyruklarının olduğu, yerlerin fenerle gösterildiği, arada filmin kopması, bazı sahnelerin alkışlanması gibi ilginçliklerin yaşandığı, çalınan "gong" sesinden sonra gazozlar, kuruyemişler eşliğinde filmlerin izlendiği tarihi sinemalar artık gerçekten "tarih" oldu.

Ankara’da, son olarak, sinemacılığa yıllarını veren İrfan-İnci Demirkol çifti de kiracısı oldukları Kavaklıdere Sineması’nın işletmeciliğini bıraktı.

İnci Demirkol, bu ay itibariyle Kavaklıdere Sineması’nın işletmeciliğini bıraktıklarını söyledi. Kavaklıdere Sineması’nda yıllardır kiracı olduklarını, ancak artık kendi mülkleri olan Büyülü Fener Sinemaları’nı geliştirmeye yönleneceklerini belirten Demirkol, "Kavaklıdere iyi bir muhitti. Biz de üzüldük. Ancak şartlar bunu gerektirdi. Çok salonlu sinemalar tercih ediliyor" dedi.

Sinemanın işletmeciliğini bırakmalarının ardından Başkentli izleyiciden kararlarından vazgeçmeleri için gelenler olduğunu da aktaran İnci Demirkol, "Bizden sonra isteyen yine sinemayı işletebilir" diye konuştu.

KavaklIderem DerneĞİ anIlarda yaŞatacak

Kavaklıderem Derneği’nden Bülent Büyükakın ise "Ankara’da kent dokusunun parçası olan semt sinemalarının yok olmasını üzüntüyle karşıladıklarını" söyledi.

Yıllar önce sinemaya gitmenin çok önemli olduğunu, sinemaların buluşma noktaları haline geldiğini ifade eden Büyükakın, "İyi filmleri izlemek için 3-5 gün, hatta bir hafta önceden, sarı samanli kağıda basılmış biletler sinema gişesine gidilerek alınırdı" dedi.

Tarihi sinemaların kendine özgü bir havası, hatta "kokusunun" bulunduğunu anlatan Büyükakın, "Cumhuriyet dönemi Ankara’sının eski kültür dokusuna ait semt sinemaları, birer birer sektördeki tekelleşmenin kurbanı oldu" diye konuştu.

Kent dokusuna sahip çıkmanın büyük önem taşıdığını dile getiren Büyükakın, Ankara’da kapanan semt sinemalarının sayısının giderek arttığını ve bunun çok üzücü olduğunu söyledi.

Bu sinemaların hiç olmazsa anılarda yaşatılması için bir çalışma başlattıklarını anlatan Bülent Büyükakın, bu amaçla Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD) ile Sinematek’ten kapanan sinemaların tarihçesi ve fotoğraflarının bir araya getirilerek sunulması için destek istediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Birer birer perdelerini kapattılar

SEYİRCİSİYLE
vedalaşan "semt sinemalarının" sayısı yıllar içinde arttı ve tarihi sinemalar da bu durumdan nasibini sırasıyla aldı. Bahçelievler’deki Arı, Kızılay’da şimdiki Büyük Çarşı’nın yerindeki görkemli Büyük Sinema, Güvenpark’ın arkasındaki Cep Sineması, Yenimahalle’deki Alemdar, Seyran ve Açıkhava sinemaları, Sıhhiye’deki Sinema 70, Keçiören Gazino Durağı’ndaki Cem Sineması, Kurtuluş Umut Sokak’ta bulunan Konak Sineması, Cebeci’de Hukuk Fakültesi’nin yanındaki Site Sineması ile aynı semtteki Sun Sineması, İnci Sineması, Yıldız’daki Açıkhava Sineması, Seyranbağları’ndaki Seyran Açıkhava Sineması kapandı.

Keçiören’deki Arzum Açıkhava Sineması, şimdiki Mamak İmar Müdürlüğü’nün çaprazındaki Cebeci Sineması, Melek Sineması ile yanıbaşındaki Uzay Sineması, Saray Sineması, Kurtuluş’taki İnci Sineması, Şili Meydanı’ndaki Çankaya Sineması, Tunalı Hilmi Caddesi’nin Küçükesat’a yakın kısmında bulunan Talip Sineması ile şu anda Devlet Tiyatroları bünyesinde "Akün Sahnesi" ismiyle hizmet veren Akün Sineması da izleyiciyle vedalaşan sinemalar oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!