Sıhhiye’nin havası yılın 297 günü kirli

Güncelleme Tarihi:

Sıhhiye’nin havası yılın 297 günü kirli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2017 14:15

8. TÜRKTAY Türkiye’de Tüm Yönleriyle Atık Yönetimi paneline katılan Çevre Mühendisleri Odası Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, “Sıhhiye meydanında şu an 3-4 hastane bulunuyor. İnsanlar oraya şifa bulmaya gidiyor ama hava orada yılın 297 günü kirli” dedi.

Haberin Devamı

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Genel Başkanı Baran Bozoğlu, “Sıhhiye meydanında şu an 3-4 hastane bulunuyor. İnsanlar oraya şifa bulmaya gidiyor ama hava orada yılın 297 günü kirli. Bu kirlilik İstanbul, İzmir, Düzce’de de var. Bütün siyaset alanı bundan sorumlu. Suyumuza bakınca derelerimiz, göllerimiz hâlâ temiz akmıyor. Tarım alanlarımızda ise neredeyse temiz toprak kalmamış durumda” dedi. 8. TÜRKTAY Türkiye’de Tüm Yönleriyle Atık Yönetimi panelinde çeşitli konulara değinen Bozoğlu özetle şunları söyledi:

Sıhhiye’nin havası yılın 297 günü kirli

KÖMÜR YERİNE DOĞALGAZ OLMALI

“Trafiğin özellikle yoğun olduğu örneğin Sıhhiye, Cebeci, Dikmen, Demetevler, Sincan, Kayaş, Keçiören ve Bahçelievler gibi bölgelerde hava kirliliği çok fazla artmış durumda. Bu denli bir hava kirliliğinin insan sağlığına etkileri çok fazla. Kömür kullanılarak ısınma yerine doğalgaz ile ısınmaya geçilmeli. Kentin alanlarının imara açılması acilen durdurularak, hava koridorlarının önüne bina yapımı engellenmeli. Ulaşımda toplu taşıma hâkim kılınmalı kent merkezine araç girişi kısıtlanmalı. Trafikten kaynaklı emisyonların azaltımı için; yeşil dalga ve akıllı sinyalizasyon sistemlerinin kullanımı yaygınlaştırılabilir.

Haberin Devamı

BEYANLA SORUN ÇÖZÜLMEZ

Bu ülkenin toprağından hâlâ tehlikeli atık çıkıyor. Başkent Ankara’nın göbeği Mamak’tan daha bir iki ay önce tehlikeli atık çıktı. Variller sokağa konmuş, arkada gecekondular. Hemen yanında bir park var ve çocuklar oyun oynuyor. Oysa çocuklarımız bizim geleceğimiz. Öncelikle şunu bir ortaya koyalım, beyan esasla bu ülkede atık sorunu çözülemez. Beyan kullanıyorsanız bile denetim yapacaksınız. Bunun için de çevre mühendisi istihdam edeceksiniz.
Tehlikeli atık miktarı 1.5 milyon olarak beyan edilmiş. Beyan var ama bertaraf yok. Bin 397 belediyede 83 düzenli depolama alanı var. Bunların 53’ünün lisansı yok. Bu belediyeler kim biz bunu açıkladık. İçlerinde tüm siyasi partiler var. İnsanlar Mars’a araç gönderirken bizim sokaklarımızda hâlâ sokak toplayıcıları garip garip arabalarla kendi hayatlarını ve bizim hayatlarımızı riske atarak atık topluyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!