Şiddette karşı tek ses

Güncelleme Tarihi:

Şiddette karşı tek ses
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2021 22:20

Başkent Ankara, dün kentin birçok yerinde düzenlenen farkındalık programları ile ‘kadına şiddete karşı bir kez daha tek ses’ oldu. Öldürülen kadınlar da anıldı.

Haberin Devamı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde, Ankara’nın dört bir yanında belediyeler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları(STK) tarafından “Şiddete hayır” demek ve farkındalık yaratmak amacıyla etkinlikler düzenlendi. Etkinliklere katılan Ankaralılar, kadına yönelik şiddet olaylarını bir kez daha kınadı ve eşitliğin önemine vurgu yaptı. Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB), uğradığı kılıçlı saldırıda hayatını kaybeden Mimar Başak Cengiz adına Yenimahalle Batıkent’te bir hatıra ormanı oluşturdu. Kadınlar, hatıra ormanına fidan dikerek öldürülen kadınları andı.

Şiddette karşı tek ses


ABB tarafından hayata geçirilen “Kadın Güçlenme Merkezi” Gençlik Parkı Kadın Danışma Merkezi’nde düzenlenen açılışla faaliyetlerine başladı. ABB Başkanı Mansur Yavaş, projenin Türkiye’de bir ilk olduğuna dikkat çekerek, “Artık Ankara’da kadınlar için hep beraber hareket edebileceğimiz, sizlerin deneyimleri ve bizim çalışmalarımızı aktarabileceğimiz bir kadın güçlenme merkezimiz var. Biliyoruz ki ne kadar çok birlik olursak o kadar çok kadına ulaşabiliriz” dedi. Ayrıca ABB, pandemi nedeniyle bir süre ara verilen kadınlara yönelik ücretsiz savunma sporu eğitimlerinin de yeniden başladığını duyurdu. Ankara’nın şiddete karşı tek ses olduğu diğer etkinlikler ise şöyle:

ÇANKAYA

Şiddette karşı tek ses


DALİ’NİN KADINLARI OYUNLA MESAJ VERDİ

Haberin Devamı

Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesi’nin ev sahipliğinde sahnelenen Dali’nin Kadınları adlı tiyatro oyunu ile kadına yönelik şiddete dikkat çekildi.

YENİMAHALLE

Şiddette karşı tek ses


ERKEKLER DE KADINLARIN HAKKINI SAVUNMAK ZORUNDA

Yenimahalle Belediyesi, Başak Cengiz’in ismini bir kültür merkezine verdi. Başak Cengiz’in annesi Beyhan ile babası Avni Cengiz ve yakınlarının da katıldığı özel törende konuşan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Kadının hakkını sadece kadınlar savunmamalı, erkekler de kadınların hakkını savunmak zorunda. Bu acıların olmaması için devlet olarak, yerel idare olarak ve aileler olarak ne yapabiliriz bunları planlamamız gerekiyor” dedi.

PURSAKLAR

Şiddette karşı tek ses


FARKINDALIK MAKYAJI

Haberin Devamı

Pursaklar Belediyesi, kadına şiddete karşı farkındalık oluşturmak için video çekti. Video’da, belediyenin ‘sahne makyajı’ kursiyerleri, şiddete uğrayan kadınları temsil ettikleri makyajlarla kamera karşısında geçti. Kadına yönelik şiddete dikkat çekilen video’da, aile içi ve kadına yönelik şiddetin çok yönlülüğü ele alınırken şiddete ‘dur’ dendi.

GÖLBAŞI

Şiddette karşı tek ses


KADINLARA KARŞI ŞİDDET TÜM DÜNYADA SON BULSUN

Mavi Kapı Derneği’nin ‘Kadına Şiddete Karşı’ adlı farkındalık sergisine, Gölbaşı Belediyesi ev sahipliği yaptı. Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek ile Mavi Kapı Derneği Başkanı Ozan Canyurt’un yanı sıra belediye çalışanlarının da katıldıkları sergide, gördükleri şiddet sonucu hayatını kaybeden kadınların portreleri yer aldı. Siyah-beyaz fotoğraflara birer karanfil bırakan Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek, “Temennimiz o ki kadınlara karşı şiddet tüm dünyada son bulsun ve böyle bir güne hiç ihtiyaç olmasın” dedi. Mavi Kapı Derneği Başkanı Ozan Canyurt ise “Kadınların desteğini mutlaka alacağımız bu yolda ‘erkeğin halinden erkek anlar’ diyoruz ve sorunların çözümünde erkeklerin rol almasını hedefliyoruz” diye konuştu.

KEÇİÖREN

Şiddette karşı tek ses


TURUNCU BALONLARI GÖKYÜZÜNE BIRAKTILAR

Haberin Devamı

Keçiören Belediyesi’nin Kalaba Kent Meydanı’nda kadına yönelik şiddete ilişkin farkındalık programına katılan konuklar, turuncu maske ve şal takarak şiddeti kınadı. Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, “Kadına yönelik şiddeti esefle protesto ediyoruz. Ve diyoruz ki: Kadına vurmak erkeklik değil, kadını dövmek delikanlılık değil, kadını öldürmek yiğitlik değil, kadına şiddet ve kadın cinayeti acizliktir. Kadına şiddetin olmadığı bir Keçiören, Ankara, Türkiye ve dünya diyorum” dedi. Aynı yerde düzenlenen özel bir söyleşide ise kadına yönelik şiddetin psikolojik ve toplumsal nedenleri ele alındı.

ETİMESGUT

Şiddette karşı tek ses


#KadınaKarşıŞiddeteDurDiyoruz”

Haberin Devamı

Etimesgut Belediyesi, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, “Başta Etimesgut Belediyesi Aile Akademisi olmak üzere tüm birimlerimiz ile #KadınaKarşıŞiddeteDurDiyoruz” mesajı paylaştı.

MAMAK

Şiddette karşı tek ses


KADINLARIMIZIN MÜCADELESİNİN YANINDAYIZ!

Mamak Belediyesi, sosyal medya hesaplarından “Kadına yönelik her türlü şiddetin karşısında, kadınlarımızın mücadelesinin yanındayız!” mesajı yayımladı. Mesajda ayrıca, “Kadın sevgi, kadın şefkat, kadın emek ve özveri demektir. Büyük üstad Neşet Ertaş’ın deyişiyle ‘Kadınlar insandır, biz insanoğlu’ notu paylaşıldı.

AB TÜRKİYE DELEGASYONU

Şiddette karşı tek ses


ŞİDDET İNSAN HAKKI İHLALİDİR

Haberin Devamı

Avrupa Birliği(AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Ankara’da Türk Kadınlar Birliği ile Kadın Dayanışma Vakfı’nı ziyaret etti. Landrut, Avrupa Birliği’nin toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki kararlılığını ve Türkiye’de kadınların güçlendirilmesine yönelik desteğini yineledi ve “Kadına yönelik şiddet bir insan hakkı ihlalidir. Bu nedenle kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması, Avrupa Birliği’nin temel önceliklerinden biridir ve temel hakların korunması konusuna önemle eğilen AB katılım sürecinin de tam merkezinde yer almaktadır” dedi. Haşim KILIÇ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!