Şiddet anketinde düşündürücü sonuç

Güncelleme Tarihi:

Şiddet anketinde düşündürücü sonuç
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2006 00:00

Uğur Dershaneleri Ankara Şubesi Rehberlik Servisi’nin 840 öğrenci üzerinde yaptığı şiddet anketinden çarpıcı sonuçlar çıktı. Lise 1, 2 ve 3. sınıfa giden öğrenciler arasında yapılan ankete göre çevresinde ve okulunda şiddet gözlemleyen öğrenci, şiddet de uyguluyor.

Ankete katılan öğrencilere sorulan ’Okulunuzda şiddet gözlemliyor musunuz’ sorusuna öğrencilerin yüzde 31’i ’gözlemliyorum’, yüzde 45’i ’çok nadir gözlemliyorum’ derken, Siz şiddet uyguluyor musunuz? sorusuna cevap verenlerin yüzde 9’u ’evet’, yüzde 24’ü ’bazen’ yanıtını verdi.

UĞUR Dershaneleri Ankara Şubesi Rehberlik Servisi’nin 840 öğrenci üzerinde yaptığı şiddet anketinden çarpıcı sonuçlar çıktı. Lise 1, 2 ve 3. sınıfa giden öğrenciler arasında yapılan ankete öğrencilere çevresinde ve okulunda şiddet gözlemleyip gözlemlemedikleri sorulurken, toplumda meydana gelen şiddet olaylarının nedenleri de soruldu.

Ankette ’Çevrenizde şiddet gözlemliyor musunuz?’ sorusuna öğrencilerin yüzde 28’i ’Evet’ derken, yüzde 45’i ’çok nadir gözlemliyorum’ dedi. Ankete katılan öğrencilere sorulan ’Okulunuzda şiddet gözlemliyor musunuz’ sorusuna öğrencilerin yüzde 31’i ’gözlemliyorum’, yüzde 45’i ’çok nadir gözlemliyorum’ cevabını verdi.

Öğrencilere sorulan ’Siz şiddet uyguluyor musunuz?’ sorusuna öğrencilerin yüzde 9’unun ’uyguluyorum’, yüzde 24’ünün de ’bazen uyguluyorum demesi dikkat çekerken, ’Ailenizde şiddet gözlemliyor musunuz?’ sorusuna cevap verenlerin sadece yüzde 2’si ’gözlemliyorum’, yüzde 19’u da çok nadir gözlemliyorum’ şeklinde cevapladı

ÇEVREDEKİ ŞİDDET OKULLARA YANSIYOR

Uğur Dershaneleri Rehberlik Servisi ’şiddet anketi’ni şöyle değerlendirdi:

"Çevresinde şiddet gözlemleyenlerin oranı yüzde 73 (Yüzde 45’i dönemsel gözlemleyen, yüzde 28 sürekli gözlemleyen) gibi bir oranla oldukça yüksek gözlemleniyor. Bu da gösteriyor ki toplumda şiddet yaygın bir şekilde kullanılıyor. Okulda şiddet gözlemleyenlerin oranı yüzde 76 (yüzde 45’i dönemsel yüzde 31’i sürekli gözlemliyor) gibi bir oranla karşımıza çıkıyor. Toplumdaki şiddete yakın bir oran okullarda gözleniyor. Bu oran gösteriyor ki toplumda başlayan şiddet okullara da aynı düzeyde yansımaktadır."

AİLEDEKİ ŞİDDET SAKLANIYOR

Ailede şiddet gözlemleyenlerin oranı yüzde 21 (Yüzde 19’u dönemsel yüzde 2’si sürekli gözlemliyor) ile ailede şiddetin var olduğunu ortaya koymaktadır. Ailedeki şiddetin toplum ve okuldaki şiddetten az olması ise bireylerin aile şiddetini saklamak yoluna gittiği kanısına varmamızı sağlıyor. Ankete katılanların yüzde 33’nün (Yüzde 24’ü dönemsel, yüzde 9’u sürekli) şiddet uyguladığı gerçeği ortaya çıkmıştır. Bu da her üç gençten birinin şiddet uyguladığı gerçeğini karşımıza çıkarıyor."

Şiddetin nedenleri

Ankette öğrencilere şiddetin nedenleri ve alınacak tedbirler konusunda görüşleri de soruldu. Öğrencilerin birden fazla şıkkı işaretleyebildikleri ’Sizce toplumda meydana gelen şiddet olaylarının nedenleri nelerdir?’ sorusuna verdikleri cevaplar şöyle: "Yüzde 57 ailenin eğitim eksikliği ve evde çocuğa şiddet uygulanması, yüzde 55 TV programlarının şiddet içeren yayınları ve internetin olumsuz kullanılması, yüzde 55 toplumsal iletişimin kopuk veya eksik olması, yüzde 55 şiddet yoluyla kendini topluma kabullendirme, yüzde 40 ekonomik koşulları yetersiz olan kişilerin tepkilerini şiddet olarak göstermesi, yüzde 26 Kız erkek arkadaşlığı"

Tedbiri sosyal aktiviteler

ÖĞrencilerin birden fazla şıkkı işaretleyebilecekleri ’Şiddet olaylarının engellenmesi için sizce ne gibi tedbirler alınabilir? sorusuna verdikleri cevaplar şu yönde oldu: "Yüzde 56 sosyal ve kültürel faaliyetlere ağırlık verilmeli ve toplumun her alanına yayılması sağlanmalı, yüzde 52 eğitimde insani değerlere ağırlık verilmeli, yüzde 51 TV programlarına sınırlama getirilmeli ve internet kafeler denetim altına alınmalı, yüzde 45 toplumun ekonomik gücü artırılmalı, yüzde 39 okullarda öğrencilere şiddet konusunda eğitim verilmeli, yüzde 38 ailelere ve çocuklara seminer verilmeli."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!