Sicil affıyla krizi sağlıklı atlatacağız

Güncelleme Tarihi:

Sicil affıyla krizi sağlıklı atlatacağız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2009 00:00

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "sicil affı işletmelerin bu kriz dönemini sağlıklı atlatmalarına imkan sağlayacak" dedi.

Kamuoyunda sicil affı olarak nitelendirilen karşılıksız çek, protestolu senetler ile kredi ve kredi kartları borçlarına ilişkin kayıtların dikkate alınmamasına ilişkin kanun tasarısının TBMM’de kabul edilmesini değerlendiren ASO Başkanı Nurettin Özdebir, bunun çok önemli bir düzenleme olduğunu söyledi.

Beklenen gelişme

Kredi borcunu ödeyemeyen firmaların sicillerinin bozulması nedeniyle yeni kredi bulmada güçlükler yaşadıklarını, tüketici kredileri ve kredi kartı borçlarını ödeyemeyenlerin de benzer sıkıntılar yaşadıklarını anımsatan Özdebir, bu açıdan sicil affının toplumun önemli bir kesimi tarafından uzun zamandan beri beklendiğini kaydetti.

Sicil affıyla birlikte iki yeni düzenlemenin daha yürürlüğe girdiğini ve bu düzenlemelerin de bir sicil affı niteliği taşıdığını belirten Özdebir, bunlardan birisinin bankaların müşterilerinin kredi risklerini sınıflandırmasına ilişkin olduğunu, böylece firmaların sicillerini bozmadan banka borçlarını yeniden yapılandırma imkanına kavuştuklarını anlattı.

Afişe edilmedi

Özdebir, söz konusu düzenlemeyle likidite sıkıntısı yaşan firmaların bundan dolayı hem sicillerinin bozulmayacağını hem de yaşadığı likidite sorunu piyasada afişe edilmeden borçlarını yeniden yapılandırma imkanına kavuşturulmuş olacaklarını söyledi.

Diğer düzenlemenin ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından yapıldığını, bunun da bankalara alacaklarını yeniden yapılandırma konusunda kolaylık sağlanmasını kapsadığını ifade eden Özdebir, bu iki düzenlemenin de firmaların likidite sorunlarının haffiletilmesinde önemli rol oynayacağını anlattı.

Darboğaz aşılacak

Bankaların, mevzuat nedeniyle sicilleri bozulan ve borcu olan firmaların bu borçlarını yeniden yapılandırma imkanı bulunmayan hallerde borçları öteleyemediklerini kaydeden Özdebir, sicil affının yanı sıra bu iki düzenlemenin firmaların yaşadıkları likidite darboğazını hafifleteceğini, bunun da piyasaya para akışını sağlayacağını söyledi. Özdebir, "Böylece firmaların sicilleri bozulmayacak. Sicili bozulanlara ise bunu düzeltme imkanı tanınıyor. Bu düzenlemelerle birlikte sicil affı işletmelerin bu kriz dönemini sağlıklı atlatmalarına imkan sağlayacak. Af işlerimizi korumamızı sağlayacak bir uygulama."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!