Sokak hayvanlarına koordineli kısırlaştırma önerisi:Seferberlik başlatılmalı

Güncelleme Tarihi:

Sokak hayvanlarına koordineli kısırlaştırma önerisi:Seferberlik başlatılmalı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2022 14:27

Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Baydın, Mamak’ta sokak hayvanları ile ilgili yaşanan olayda iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, gerçekleşen ve sonrasında yansıtılan olayın aynı olmadığını düşündüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Baydın, sokak hayvanları tartışmasına yönelik önerilerini ise şöyle sıraladı:

TOPLATILMAYA KARŞI

“İçinde bulunduğumuz doğayı hayvanlarla birlikte paylaşıyoruz, bu anlamda hayvanların toplatılmasına karşıyız. Dünya’da giderek artan çarpık yapılaşmayla aslında bizler de onlara yaşayabilecek bir alan bırakmıyoruz. Öte yandan geçtiğimiz günlerde Mamak’ta meydana gelen sokak köpeklerinin belediye ekipleri tarafından öldürüldüğü iddiasının da gerçeği yansıtmadığı kanaatindeyim. Gerçekleşen olayla yansıtılan olayın farklı olduğunu düşünüyorum. Gündemde yer alan sokak hayvanları tartışmasına ilişkin, Tarım ve Orman Bakanlığı, belediyeler ve özel klinikler koordine olup aktif bir kısırlaştırma seferberliği sağlanabilir. Yani el birliğiyle topyekûn bir kısırlaştırma seferberliği gerek. Bu anlamda sadece belediyelerin imkânlarıyla gerçekleştirilen kısırlaştırma çalışmalarının bir noktada yetersiz kalacağını düşünüyorum. Aynı zamanda geçici bakım evleri ve rehabilitasyon merkezlerindeki veteriner sayısının yaklaşık 3 katına çıkarılması gerekli.”

Haberin Devamı

SÜRE UZATILMALI

Resmi Gazete’de 26 Şubat 2018 tarihinde yayımlanan ‘Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik’ gereği kedi, köpek ve gelincik sahiplerinin hayvanlarını en geç 31 Aralık 2022 tarihine kadar dijital kimliklendirme yöntemiyle kayıt altına aldırma zorunluluğunu hatırlatan Baydın, “Şu ana kadar Ankara’da 46 bin üzeri kedi, 26 bine yakın köpek, 3 tane de gelincik kimliklendirildi” dedi. Baydın, pet hayvanları kimliklendirilmesinde sürenin uzatılması talebinde de bulundu.

BAKMADAN GEÇME!