Savaşın vatansız çocukları

Güncelleme Tarihi:

Savaşın vatansız çocukları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2015 14:56

Suriye’deki iç savaş, binlerce çocuğu anne-babasız bırakırken, AFAD kayıtlarına göre, 61 bin 625 Suriyeli bebek dünyaya gözlerini Türkiye’de açtı. 25 gün önce Ankara’da doğan Rais bebek onlardan biri. Annesi Nura Kartur da yaklaşan kıştan endişeli: “Çok soğuk. Kıyafetlerimizin hepsi yazlık.”

Haberin Devamı

Suriye'de, 5’inci yılına giren iç savaşın en büyük mağduru çocuklar oldu. Milyonlarca çocuk savaştan etkilenirken, binlerce çocuk da anne-babasız kaldı.
Savaş nedeniyle ülkelerini terk edip, Türkiye’ye sığınan ailelerden 61 bin 625 Suriyeli bebek dünyaya geldi.
Dünyaya gözlerini 25 gün önce Altındağ’da açan Rais isimli bebeğin annesi Nura Kartur da ülkesindeki iç karışıklığın sona erip ülkesine dönmenin hayalini kuruyor. Hamileliğinde kimyasal silah etkisine maruz kaldığı için beyni gelişmediğinden doğumdan hemen sonra vefat eden bebeğinin yasını tutarken, bir yandan da 2 çocuğuyla hayata tutunmaya çalışıyor.
20 yaşındaki Kartur, Sıdıka Kınacı Ortaokulu’nda Türkçe dil kursuna katıldığı için soruları Türkçe yanıtladı.
Halep'teki evlerine bomba düştüğünü "Ev gitti" sözleriyle anlatan Kartur, 1,5 yıl önce Ankara'ya geldiklerini söyledi.
Türkiye'ye geldikten sonra ikinci bebeğine hamile kalan Kartur, bebeğinin doğumunu Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaptığını aktardı.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK ENDİŞELERİ: KIŞ

Abdulfettah isimli 2,5 yaşındaki oğlunun pasaportunun ve kimliğinin bulunduğunu ancak Rais bebeğin kimliğinin henüz çıkmadığını söyleyen Kartur, kimliği ya da pasaportu nasıl çıkaracaklarını ise bilmediğini ifade etti.
Eşinin Siteler'de çalıştığını aktaran Kartur, oturdukları gecekondunun 100 lira kirası olduğunu belirtti. Ülkesinde 4 yıl kimya mühendisliği üzerinde eğitim gören anne Kartur, yaklaşın kış öncesi en büyük endişesini şöyle özetledi: “Kış geldi. Çok soğuk. Kıyafetlerimizin hepsi yazlık.”

KİMYASAL SİLAHA MARUZ KALDI

Bir yıldır Ankara’da, Suriyeli öğrencilerin koordinatörlüğünü yapan Tarih öğretmeni Nezahat Albay ise, bir süre önce beyni gelişmediğinden doğumdan hemen sonra bebeğini kaybeden Emine E.’nin yaşadıklarını anlattı. İki çocuğu olan Emine E.'nin Ankara'ya 4 ay önce geldiğini ve bu sırada hamile olduğunu ifade eden Albay, Şanlıurfa'daki doktorun Emine'nin bebeğinin yaşama olasılığının bulunmadığını, bunu da hamileyken kimyasal silahların etkisine maruz kalmasına bağladığını söylediğini aktardı.

Haberin Devamı

MİNİK BEBEK 1 GÜN YAŞAYABİLDİ

Albay, Emine'nin doğumundaki sıkıntıları, "Emine'yi Zübeyde Hanım Hastanesine götürdük. 8 aylıkken sezaryenle doğum gerçekleşti. Çocuk bir gün yaşadı. Bebeğin kafasının yarısı yoktu. Ama beyni olmadığı için bebeği kaybettik. Annesi hastanedeyken Solfasol Mezarlığı'na bebeği defnettik. " sözleriyle anlattı.
Ailesinin Suriye'de olduğunu dile getiren Emine E. ise, "Tabii ki Suriye'yi seviyorum. Ama bebeğim öldüğü için nefret de ediyorum" diye konuştu.

61 bin 625 Suriyeli bebek

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) edinilen bilgiye göre, Suriye’de savaşın başladığı 2011’den bu yana Türkiye’nin “açık kapı” politikası sayesinde yaklaşık 2 milyon Suriyeli, Türkiye’ye sığınarak yeni bir hayata başladı. Suriye’de 5’inci yılına giren iç savaş sonucu aileleri Türkiye’ye sığınmak zorunda kalan 61 bin 625 Suriyeli bebek, Türkiye topraklarında gözlerini dünyaya açtı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!