Savaş jetlerini Başkent boyuyor

Güncelleme Tarihi:

Savaş jetlerini Başkent boyuyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2013 01:06

Dünyanın en kaliteli kamuflaj ve radara görünmeyen boyası Başkent’te üretiliyor. Hacettepe Teknoparkı, ürettiği bu boyayla ABD’ye rakip oldu.

Haberin Devamı

Hacettepe Üniversitesi Teknoparkı, dünyanın en kaliteli kamuflaj ve radar sinyali emici boyasını üreterek, yurt dışına satmaya başladı.
Uçak, helikopter, tank, radar ve buna benzer bir çok savaş ekipmanları için çok önemli olan boya konusunda önemli bir adım attıklarını anlatan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hayrettin Aydın, Kıbrıs Barış Harekatı dolayısıyla yapılan askeri ambargonun, yerli savaş sistemleri geliştirilmesine vesile olduğunu söyledi. Üniversitede 1989 yılında başlayan SADAK (Savaş Uçakları Boyasının Yurtiçinde Yapılabilirlik Projesi) kapsamında binlerce saat ar-ge yaptıklarını ve sonunda başarıyı yakaladıklarını ifade eden Aydın, şunları söyledi:

GÜCÜMÜZÜ ARTIRDI

“Kamuflaj, infrared ve radar sinyallerini emen boyalarımız, Türkiye’nin savaş gücünü kat ve kat artırdı. Diğer boyaları herkes yapabilir ama bu boyayı, bu kalitede ABD ve bizden başka kimse yapamıyor. Yapılan testlerde bizim ürettiğimiz boyanın ABD’nin ürettiği boyadan çok daha iyi olduğunu raporlarla ortaya koyduk. Bugün düşman bir ülkenin sınırlarını RAM boyalı uçakla geçin, radarlar göremeyecektir. Savaş zamanı bu uçak sınırı geçiyor bombayı atıyor sonra radarlara görünmeden çıkıp gidiyor. Bu işte saniyelerin önemi var, uçak ya da yer radarı, hangisi önce görürse diğerini bertaraf edebiliyor.”

Haberin Devamı

9 YILLIK ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ

RAM boyası üretmeye Aselsan-Hacettepe ortak projesi olarak başladıklarını, on yıldır çalıştıklarını ve radar emici boyayı 9 yıldır ortak ürettiklerini anlatan Aydın, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde olan ve RAM (radar sinyali emici materyali) boya ile boyanan bir denizaltının, RAM boya ile boyanmayan denizaltının 300 metre yakınına kadar farkedilmeden geldiğinin altını çizdi. Aydın, RAM’sız denizaltıların ortalama 4-5 deniz mili mesafeden birbirini görebildiğine dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!