Saraçoğlu’nu Ankaralılar şekillendirecek

Güncelleme Tarihi:

Saraçoğlu’nu Ankaralılar şekillendirecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2013 01:15

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Başkent’in merkezinde, Başbakanlığa 10 dakikalık yürüme mesafesindeki Saraçoğlu Mahallesi’ni cazibe merkezi yapacak proje için Ankaralılara fikir ve önerilerini soracak.

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Devlet Mahallesi’ni (Saraçoğlu) cazibe merkezi yapacak proje için Ankaralılara fikir ve önerilerini soracak.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Ankara’nın ilk toplu konut projelerinden biri olan Saraçoğlu Mahallesi’nin halka açılması için harekete geçildi. Bakanlık, hazırladığı “Ankara’nın tarihi mirasının yaşatılarak korunması, marka değerinin artırılması için fikirlerinle sen de bize katıl” duyurularıyla, mahallenin yeniden şekillenmesi için Ankaralılardan destek isteyecek. Ankaralılardan gelen proje, fikir ve önerilerin oluşturulacak heyetle incelenmesinin ardından, Saraçoğlu Mahallesi için son karar verilecek.

MEYDAN DÜZENLEMESİ

Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilen Saraçoğlu’ndaki tarihi binalar, aslına uygun restore edilerek, taşıyıcı sistemleri güçlendirilecek. Daha sonra bölgedeki binaların, yeniden tasarlanarak, çocuk oyun evleri, restorasyon, müze ve sosyal donatı alanlarıyla vatandaşın kullanımına açılması planlanıyor. Tarihi statüleri bulunmayan, sonradan yapılan binaların da yıkılması ve bu alanların meydan olarak düzenlenmesi öngörülüyor.

Haberin Devamı

İLK TOPLU KONUT PROJESİ

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ilk “toplu konutu” olan Saraçoğlu’nun temeli 1944’te atıldı. 1945’te Alman mimar Paul Bonatz tarafından projelendirilen lojmanların yapımı, bir yılda tamamlandı. Asker ve üst düzey bürokratlar için kurulduğundan “Devlet Mahallesi” de denilen bölge, Genelkurmay Başkanlığı, Başbakanlık ve bakanlıklara 10-15 dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunuyor. Kentsel sit alanı olarak tescil edilerek koruma altına alınan mahalledeki konutların önü ve arkasında bahçeleri bulunuyor. Bölgedeki 2, 3 ve 4 katlı evler, tavanları yüksek, balkonlu ve o günün şartlarına göre modern ve lüks olarak tasarlanmış.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!