'Saraçoğlu müze olabilir'

Güncelleme Tarihi:

Saraçoğlu müze olabilir
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2018 16:59

Cumhuriyetin sembollerinden sayılan ve Ankara’nın kalbinde yer alan Saraçoğlu Mahallesi için ‘müze olsun’ teklifi geldi. AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, “Saraçoğlu Mahallesi bir müze şehri haline getirilebilir” dedi.

Haberin Devamı

AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, Cumhuriyet döneminin ilk toplu konut projesi olan Saraçoğlu Mahallesi’ni müzeye dönüştürmeyi teklif etti. Yurt dışına kaçırılan kültür varlıklarını araştırmak için kurulan Meclis Komisyonu’nun Başkanvekili Ceylan, “Ankara’nın çok şiddetli bir şekilde müzeye ihtiyacı var. Saraçoğlu Mahallesi var, şu anda neler yapılacağı konuşuluyor, netleşmedi. Saraçoğlu Mahallesi bir müze şehri haline getirilebilir diye düşünüyorum” dedi. Komisyonun geçen hafta düzenlenen toplantısında konuşan Ceylan, dikkat çeken bir öneride bulundu. Özellikle Başkent’te doğru dürüst bir müzenin bulunmadığını, yurt dışında gidilip görülen yerlerin başkentlerinin müzelerle kaplı olduğunu dile getiren Ceylan şöyle konuştu:

YÜZDE 97.5’İ DEPOLARDA

Haberin Devamı

“Ankara’da sayı itibarıyla 52 müze olduğu biliniyor, bunun herhalde 3-5 tanesi bilinir, çoğumuz da gezmemiştir, diğerleri bilinmez. Mesela Anadolu Medeniyetleri Müzesi güya Ankara’nın en büyük müzesi, şu anda, o gün gittiğimizde de söylediler, sergilenen eser yüzde 2.5, yüzde 97.5’i depolarda. Çok şiddetli bir şekilde Ankara’da müzeye ihtiyaç var.

400’E YAKIN BİNA VAR

1917 yılında Atatürk Ankara’ya müze yapılması talimatı verdi. Bugün Ankara’da doğru dürüst bir müze yok. Etnografya Müzesi, inanın bizim Ümitköy’deki bir villadan azıcık büyükçe bir yer. Burası Başkent Ankara. Teklifimiz şu: Mesela, Saraçoğlu Mahallesi var, şu anda neler yapılacağı konuşuluyor, netleşmedi. Saraçoğlu Mahallesi bir müze şehri haline getirilebilir diye düşünüyorum. Orada 400’e yakın bina var, her biri bir kültür varlığının müzesi haline getirilebilir veya artık Başbakanlık binası Çankaya Köşkü’ne taşındı, oranın işlevi azalabilir. Başbakanlık binası ve o civardaki eski binalarımız müze haline getirilebilir. Çünkü yurtdışında görüyoruz ki eski binaların hepsi müze haline getiriliyor. Elimizden çıkmış veya çıkması muhtemel binaların müze haline getirilmesinde büyük fayda vardır diyorum.”

TÜRK EVİ KONUSUNU TEMEL ALIYOR

1940’lı yıllarda, Cumhuriyet döneminin ilk toplu konut uygulaması olarak planlanan Saraçoğlu Mahallesi, Nazilerden kaçarak Türkiye’ye gelen ve Ankara Opera binasında imzası bulunan Alman Mimar Paul Bonatz’ın projesi. Adını dönemin başbakanı Şükrü Saraçoğlu’dan alan 642 dairelik toplu konut projesi, iki yıllık inşaatın ardından 1946 yılında bitirildi. ‘2. Ulusal Mimarlık Akımı’nın da en önemli örneği olarak kabul edilen proje, ‘Türk Evi’ konusunu da temel alıyor. Ancak Türkiye’nin ilk toplu konutuna ev sahipliği yapan Saraçoğlu’nun Güvenpark’ı da birleştirecek bir kentsel dönüşüm projesine dahil edilmiş ve Mimarlar Odası, mimarlık örneği kabul edilen bu yapıların korunması için mücadele başlatmıştı. 1. Derece Kentsel Sit alanı olarak da kabul edilen mahallenin Emlak Konut GYO ve Maliye Bakanlığı ile birlikte dönüşüme açılması Meclis’te sert tartışmalara da neden olmuştu.

BAKMADAN GEÇME!