Saraçoğlu gün yüzüne çıkmaya başladı

Güncelleme Tarihi:

Saraçoğlu gün yüzüne çıkmaya başladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2023 15:46

Türkiye’nin ilk toplu konut projesi olan Kızılay’daki tarihi Saraçoğlu Mahallesi’nde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı.

Haberin Devamı

Mahallenin etrafındaki koruma duvarlarının kaldırılmasıyla yapılan çalışmalar da gün yüzüne çıkmaya başladı. Ankara’nın 1. Derece Kentsel Sit Alanı statüsüne sahip tarihi Saraçoğlu Mahallesi’nde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2020 yılında başlattığı restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı. Etrafı koruma duvarlarıyla kapatılan ve büyük bir gizlilikle yürütülen çalışmalar, duvarların kalkmaya başlamasıyla gün yüzüne çıkıyor. Restorasyon kapsamında özellikle yapıların renklerinin kırmızıdan beyaza döndüğü ve çevre düzenlemesiyle ilgili çalışmalar göze çarpıyor.

Saraçoğlu gün yüzüne çıkmaya başladı

ANIT AĞAÇLAR KORUNDU

Haberin Devamı

Bakanlığın daha önce yaptığı açıklamada projenin 125 bin metrekarelik bir alanda hayata geçirildiği belirtildi. 44 bin metrekarelik bölümü yeşil alan projede 210 anıt ağaç korundu ve ek olarak 3 bini aşkın yeni ağaç dikildi. Eski dere yatağı canlandırılarak biyolojik bir gölet yapıldı. Proje kapsamında, 119 konut, 172 ofis, 112 dükkân, 159 odalı bir otel restore edildi. Konutlar, mimari yapının ana hatları korunarak ‘Geleneksel Türk Evi’nin modern bir yorumu olarak tasarlandı.

Saraçoğlu gün yüzüne çıkmaya başladı

TÜRK EVİ FİKRİ

1944 yılında temeli atılan ve 1946 yılında tamamlanan Saraçoğlu Mahallesi, Türkiye’nin ilk toplu konut projesi olarak biliniyor. Alman mimar Paul Bonatz imzası taşıyan proje içinde okul, kütüphane, sosyal alanlar ve konut yapılarını içeriyor. ‘Türk Evi’ fikrinin benimsendiği mahalle, yakın döneme kadar devlet memurlarının lojmanı olarak kullanılıyordu. Mahalle 2015 yılında tamamen tahliye edilerek Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’na devredildi.

Saraçoğlu gün yüzüne çıkmaya başladı

BAKMADAN GEÇME!