Sandık kalktı tatile gitmek için rezervasyonlar yüzde 30 arttı

Güncelleme Tarihi:

Sandık kalktı tatile gitmek için rezervasyonlar yüzde 30 arttı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2007 00:00

Seçimlerin sona ermesinin arndından tatile çıkmak isteyen vatandaşlar rezervason taleplerinin artmasına neden oldu. Talepler yüzde 30 arttı.

SEÇİMLERİN ardından tatile çıkmak isteyen vatandaşların çoğu, soluğu denizde almak istiyor. Seçim sonrası tatilin maliyeti de 1000 YTL’den başlıyor. Ancak, tatil kararını erteleyen yerli turist, otel bulmakta zorlanıyor. Anı Tur İç Turizm Müdürü Ümit Tuncel, seçim sonrası rezervasyonlarda yüzde 20-30 artış yaşandığını söyledi. Tatile çıkmak isteyenlerin yüzde 60’ının "yılın yorgunluğunu atmak ve tesislerin eğlenceli showlarından faydalanmak için" tatil köylerini tercih ettiğini belirten Tuncel, geriye kalanların da yarısının termal (Spa Merkezleri), diğer yarısının da kültür turizmine yöneldiğini ifade etti. Tuncel, yerli turistin beklenti ve taleplerinde geçen yıla göre değişiklik olduğunu da kaydederek, "Geçen seneye oranla yerli turistlerimiz tesislerin her şey dahil ve ultra her şey dahilin içeriği, tesislerdeki ücretsiz ulaşım, gündüz ve gece showlar ile turlara göre tercih yapıyor" dedi. ETS Yurt İçi Turlar Operasyon Müdürü Suat Özbek de Türklerin yabancılar gibi daha çok deniz-kum-güneş turizmini tercih ettiğini kaydetti. Özbek, 100 kişiden 2’sinin kültür turizmini seçtiğini belirterek, bu nedenle alternatif turizm türlerinde talep sorunu olmadığını, ancak Ege ve Akdeniz kıyılarındaki otellerde doluluk sorunu yaşandığını bildirdi. Tatile çıkmak isteyenlerin kararlarını bir an önce vermeleri gerektiğini vurgulayarak, "Otellerdeki doluluk nedeniyle Türk misafir tatile çıkmak istese bile son dakikada talepte bulunacağından, ya istediği yerlerde tatil yapma şansı bulamayacağını ya da avantajlı fiyatlardan yararlanamayacağını tahmin ediyoruz. O nedenle şimdiden karar verip, gelirlerse işi araştırma yapıp uygun fiyatlı tesisler bulabilirler hem de imkanlardan faydalanırlar" dedi.

TURLARA ARTIŞ VAR Pronto Tur Yurt İçi Turizm Müdürü Emre Tunç ise iç turizmde "açılma" olduğunu, Ağustos ayından okullar açılana kadar turlarda artış yaşandığını kaydetti. Yurt dışından gelen yabancı turist nedeniyle otellerde yer kalmamaya başladığını belirten Tunç, yerli tatilcilere rezervasyon yaptırmada çabuk davranmalarını önerdi. Tur operatörlerinden alınan bilgiye göre, Ağustos ayında tatil yapmak isteyenler en az 1000 YTL’yi gözden çıkarmalı. Antalya’da her şey dahil yıldızlı otellerde, Ağustos ayı gecelik kişi başı fiyat 80-300 YTL arası değişiyor. Beş yıldızlı otellerde ise gecelik fiyat 120-300 YTL, 4 yıldızlı otellerde ise 100-150 YTL arası. Bodrum-Gökova-Bodrum veya Marmaris-Fethiye-Marmaris’e 7 gece 8 gün "Mavi Yolculuk" yapmak isteyenler de turun içeriğine göre 700 ile 1600 YTL arasında ödeme yapacak. Karadeniz yaylarını gezmenin bedeli ulaşım türü, konaklama ve gün sayısına göre 505-800 YTL arasında değişiyor. Kapadokya, GAP, Pamukkale, Doğu Anadolu gibi bölgelere Kültür turları ise 300-1000 YTL arası.

OTELLER FİYATLARI ARTTIRDI

Özbek, talep artışları nedeniyle otellerin fiyatlarını arttırdığını söyledi. Seçim sonrası artan talebi "tatilcilerin seçim gerilimini üzerinden atmasına" bağlayan Özbek, "İktidarın aynen devam etmesi, istikrarın korunması, endişe durumunun olmadığının ortaya çıkması, dövizin düşük olması, borsanın iyi aşamada devam etmesi, tüccarın esnafın en azından biraz daha rahat arkasına yaslanmasını sağladı. Ne kadar olsa da herkesin kafasında bir soru işareti vardı. Şimdi insanların tekrar tatil planları yapmaya başladıklarını gözlemliyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!