Sanat için yürüdüler

Güncelleme Tarihi:

Sanat için yürüdüler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2013 00:00

Devlet Tiyatroları ve Devlet Opera ve Balesi gibi sanat kurumlarının yapısını kökten değiştiren ve Meclis’e sunulmak üzere hazırlanan yasa tasarısı, Ankara’da çok sayıda sanatçının katıldığı yürüyüşle protesto edildi. Eylemde sanatçılar, sanatın ve sanatçının korunması gerektiği mesajını verdi.

Haberin Devamı

“Türkiye’deki Sanat Kurumlarının Oluşumu ve İşleyişi” başlıklı yeni yasa tasarı taslağı, çok sayıda sanatçının katıldığı yürüyüşle protesto edildi.
Kültür Sanat Sendikası tarafından düzenlenen yürüyüşe tiyatro, opera, bale gibi sanat çevrelerinden yüzlerce sanatçı katıldı. Ulus’taki Opera binasından başlayan yürüyüş, Kolej’e kadar sürdü. Burada diğer sendikaların oluşturduğu gruplarla birleşen sanatçılar, Kızılay Meydanı’na yürüdü.

DEĞİŞİME KARŞI DEĞİLİZ

Kültür Sanat Sendikası Genel Başkanı Yavuz Demirkaya, tasarıyı tümden ret ettiklerini belirterek, “Bu taslağa göre devlet eliyle sanat yapılamayacak. Sanat kurumları adı altında kurumlar oluşturulacak ve Başbakanlığa bağlı 11 kişilik kurul, her şeye karar verecek. Tasarının mutlaka iptal edilmesi gerekiyor. Mevcut yasalarda değişiklik yapılması lazım. Güncelleştirmeler yapılmalı. Bu konuda mutlaka sanatçılarla görüşülmeli, onların düşünceleri etkili olmalı. Değişime karşı değiliz. Sanatın halkla buluşması için gerekenleri yapmaya hazırız” dedi.

Haberin Devamı

ATANMIŞLAR İSTEMİYORUZ

Demirkaya, İngiliz modeli örnek alınarak hazırlandığı söylenen tasarıyla ilgili olarak şunları ekledi:
“Bu tasarının İngiltere ile alakası yok. Büyükelçilikle konuşuyoruz. Onların sistemini öğrendik. Orada seçilmişler var. Burada ise atanmışlar olacak. Atanmışlar istemiyoruz. Hükümetin isteğine göre sanat olamaz. Bunun iki boyutu var. Yüksek bütçeli yapımlarda büyük rantlar dönecek. Ayrıca devlet istemediği oyuna destek vermeyecek yada desteğini geri çekebilecek. Bu da taslağın ideolojik boyutu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!