Şampiyon Turbo’dan beklenmedik jübile

Güncelleme Tarihi:

Şampiyon Turbo’dan beklenmedik jübile
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2010 00:00

Türk atçılığında iki yıl gibi kısa sürede büyük başarılar elde ederek efsaneleşen “Turbo” isimli şampiyon atın yarış hayatı sağlık sorunu nedeniyle sona erdi.

ANNESİ Gülbanaz ve babası Rikardo’nun bütün üstün özelliklerine sahip olan Turbo’nun namı daha yarışlarda koşmadan başladı. İlk yarışında açık ara birinci gelmesiyle de “Turbo” adı artık hipodromlarda yüksek sesle konuşulur oldu. Padokta aşırı özgüveni, starttaki agresif tavırları ve yarışlarda açık ara birinci gelmesiyle kısa sürede Turbo fenomeni de ortaya çıktı.

Koştuğu 32 yarışta sahibi Erdin Düzarat’a yaklaşık 3,5 milyon TL ile birçok kupa kazandıran şampiyon Turbo için, ne yazık ki 1 mayıs’taki TBMM Kupası Koşusu sonun başlangıcı oldu. Sakatlanma pahasına da olsa bu yarıştan son ana kadar kopmayan Turbo, daha sonra safkan olmadığı için pedigrisi iptal edilen “Alper Kaan”a geçildi.

Veterinerlerin “tendinit” teşhisi koyup İzmir’de altı aylık istirahate aldığı şampiyon, 30 Ekim’deki Cumhuriyet Kupası Koşusuyla bir kez daha yarışseverlerin huzuruna çıktı. Herkes bu yarışta Turbo’nun dönüşünün muhteşem olacağını düşünüyordu ki, sakatlığı iyileşmeyen şampiyon 21 at arasından 18’inci olarak kötü bir jübile yapmış oldu.

Kazandırmaya devam edecek

TURBO’nun bir ay içinde Eskişehir’in Mahmudiye ilçesindeki at üretim çiftliğinde damızlık olarak ilk aşımı yapacağını belirten sahibi Erdin Düzarat, şu bilgileri verdi:

“Normalde bir at bir dönemde ortalama 70 kısrağa aşım yapabilir ama biz Turbo’nun genini korumak için kısrak tercihinde seçici davranacağız. Aşım sırası bekleyen kısraklardan en iyi 30 ya da 40 tanesi seçilecek. Bir aşım için yaklaşık 10 bin TL alınacak. Bir yıl Türkiye’de aygır olarak hizmet vermesinin ardından da yurt dışına satılacak.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!