Sağlık turizmini baltalamayalım

Güncelleme Tarihi:

Sağlık turizmini baltalamayalım
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2017 13:49

Türkiye’nin saç ekimi konusundaki yerinin, merdivenaltı yasadışı saç ekimi merkezleri tarafından yok edilme tehdidi altında olduğunu söyleyen Op. Dr. Bülent Cihantimur, “Saç ekimi konusunda resmen bir karaborsa oluşturdular” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2016 yılında Türkiye’nin sağlık turizmi endüstrisinin yüzde 12’lik artışla 700 milyon doları aştığını hatırlatan Estetik International Kurucu Başkanı, Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bülent Cihantimur, bu rakamın sahte sağlık merkezleri tarafından tehlikeye atıldığını söyledi. Cihantimur, 2015’te Türkiye’ye saç ekimi için 100 bin turist geldiğini kaydetti. Saç ekimi konusunda karaborsa oluşturulduğunun altını çizen Cihantimur şu bilgileri paylaştı:

KAN KAYBETMEYE BAŞLAYACAK

“Birkaç sene içinde ülkemizin bu can damarı, sahtekarlar yani merdiven altı işletmeler tarafından sömürüldükçe kan kaybetmeye başlayacak. Nedeni ise saç ekimi için ülkemize gelen, döviz bırakan turistlere zarar vermeleri. Yaptıkları işlem kesinlikle saç ekimi değil. Saç ekimi uygulamaları ayakta teşhis ve tedavi yapan özel sağlık kuruluşlarında ve cerrahi müdahale birimi bulunan merkezlerde yapılır. Güzellik merkezi bile olmayan yerlerde saç ekimi yapıyorlar.

YABANCI HASTA FARKINDA BİLE DEĞİL

Haberin Devamı

Yasadışı merdivenaltı yerlerin hızla artması, orijinal ve doğru işlem yapan sağlık kuruluşlarını yok etmekle tehdit ediyor. Saç ekimi konusunda resmen bir karaborsa oluşturdular. Özellikle artık işsiz kalma sınırına gelen seyahat acenteleri bu konuya ön ayak oluyor. Lisanssız saç ekimi yapan işletmelere yabancı hasta bularak, bu turistlerin sağlığını tehlikeye atıyorlar. Sonuçlar o kadar kötü ve turistler o kadar mağdur ki, bu durum sağlık turizminin sonunu getirecek. Yabancı hastalar maalesef yasadışı ve çoğu zaman doktor ve uzman olmayan kişiler tarafından tedavi edildiğinin farkında bile değil.

DOKTOR GÖZETİMİNDE YAPILMALI

Saç ekimi bir doktor gözetiminde yasal olarak hastanede, klinikte yapılabilir. Merkez bir acil ünite ve en az bir ameliyat odasına sahip olmalıdır. Ayrıca, kanunlarımıza göre ulusal sağlık sistemi ile de doğru bir şekilde kayıtlı olmalıdır. Ancak yasadışı klinikler konut, ofis veya küçük hastanelerde bile faaliyet gösteriyor. Birçok ruhsatsız klinikte, tecrübesiz tıp öğrencilerine ve hatta tıp eğitimi olmayan kişilere saç ekimi yaptırılıyor. Şu ana kadar maalesef hiçbir otorite sorunların farkında olsalar dahi, bir çözüm yoluna gitmedi. Bu durum sonunda çok ciddi sonuçlara varacak. Gazete manşetlerinde bir saç ekimi turistinin öldüğünü göreceğiz ve işte o zaman her şey için çok geç olacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!