Sağlık taramasından cehalet çıktı

Güncelleme Tarihi:

Sağlık taramasından cehalet çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2007 00:00

Meclis İlköğretim Okulu’nda anaokulu ve birinci sınıf öğrencileri sağlık taramasından geçti. Tarama sırasında doktorun bir çocuğa "Bu yüzündeki siğili daha önce doktora gösterdiniz mi?" sorusuna çocuğun verdiği, "Annem onu hocaya okutacak" yanıtı bu konudaki cehaleti gözler önüne serdi.

ULUS İlk Meclis İlköğretim Okulu’nda yaklaşık 100 anaokulu ve birinci sınıf öğrencisi sağlık taramasından geçti. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Ankara Hisar Lions Kulübu, Çankaya İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi ile Özel Ali Ambulans İşletmeciliği tarafından gerçekleşterilen taramada minikler önce aşı yapılacaklarını sanarak kısa süreli bir korku yaşadılar. Yapılan uygulamanın sağlık taraması olduğunu gören minikler rahat bir nefes aldı.

Minikler sağlık taramasından geçerken doktorun bir çocuğa "Bu yüzündeki siğili daha önce doktora gösterdiniz mi?" diye sorması üzerine çocuk, "Annem onu hocaya okutacak" dedi.

BİLGİSİZLİK BÜYÜK SORUN

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Üyesi Dr. Ersin Aslantürk, çocuğun verdiği cevabın yadırganmaması gerektiğini belirterek benzer cevaplarla çoğu zaman karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Aslantürk, özellikle sosyo ekonomik düzeyi düşük olan bölgelerde ailelerin de bilinçlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Çocuğun yetiştiği çevreye baktığımız zaman bu cevabın yadırganmaması gerekiyor. Önemli olan bu bilincin çocuktan önce aileye verilmesidir. Bu bakımdan sivil toplum örgütlerinin, özel kurumların ve sağlık sisteminde çalışanların üzerinde büyük bir sorumluluk var" dedi.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Pekcan, özellikle ufak yaşlarda yapılan muayenelerin rahatsızlıkların ilerlemesi riskini ortadan kaldıracağını belirterek şunları söyledi:

"Çocuklara yaptığımız ortapedik, kulak burun boğaz ve sistemik muayeneleri çok büyük önem taşıyor. Rahatsızlığı olan çocukların şimdiden tedavi olmasını sağlamak onların sağlıklı gelecekleri için çok önemli. Korunmak tedavi olmaktan daha ucuzdur. Bu uygulamamız tamamen gönüllü sivil toplum kuruluşlarının desteği ile kar amacı olmadan yapılıyor. Bu tarz uygulamaların sivil toplumla da el ele vererek tüm Türkiye’de yaygınlaşması için çalışıyoruz."

YARDIM İSTEYENE KOŞUYORUZ

Sağlık taramasının yapılması için yardımda bulunan Ankara Hisar Lions Kulubü Başkanı Suha Tuncer, özellikle sosyo ekonomik durumu iyi olmayan bölgelerde yaptıkları bu tip uygulamaları yaygınlaştırmak istediklerini söyledi.

Okulun Müdür Yardımcısı Sezgi Uzun da sağlık taramasının çok değerli bir katkı olduğunu belirterek, "Katkısı olan herkese minnetarız. Ne zaman bir ihtiyacımız olsa hemen yardımımıza koşuyorlar. Herkes sorunların ne olduğunu söyleyebiliyor. Fakat elini taşın altına koyup da çözüm üretmeye çalışan insanlarla beraber olmaktan mutluyuz" dedi.

Tuvalet çeşmesinden su içilmesin

PROF. Dr Hikmet Pekcan, okullarda gördükleri en büyük sağlık eksikliklerinden birinin özellikle ilköğretim okullarında çocukların suyu tuvalet çeşmelerinden içmesi olduğunu söyledi. Pekcan, "Çocuklar elleriyle tuvalet çeşmelerinden su içiyorlar. Miniklerin su içmesi için koridorlara ters musluklar konularak el değmeden su içilmesini sağlamak gerekiyor. Şebeke suyuna güveniyoruz fakat bu suyu içerken de sağlıklı koşulların yaratılması gerekir" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!