Sağlık sırları dünyaya açıldı

Güncelleme Tarihi:

Sağlık sırları dünyaya açıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2012 00:00

94 yaşındaki emekli öğretmen Saadet Berna’nın sağlık sırları Dünya Sağlık Örgütü’nün resmi internet sitesi vasıtasıyla dünyaya duyuruldu.

Haberin Devamı

DÜNYA Sağlık Örgütü, 94 yaşındaki emekli öğretmen Saadet Berna’nın sağlık sırlarını resmi internet sitesine taşıdı.
Dünya Sağlık Örgütünce, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü dolayısıyla 53 ülkeden sağlıklı yaşlanan bireylerle ilgili mülakat yazıları istendi.
Örgütün “http://www.euro.who.int/en/who-we-are/whd/world-health-day-2012/personal-stories”  adresinde çeşitli ülkelerden mülakatlar arasında Türkiye’den de Saadet Berna’yla yapılan röportaja yer verildi.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu ve  Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Emine Özmete tarafından yapılan mülakatta, Saadet Berna’yla ilgili şu ifadelere yer verildi:
Eşini ve kızını kaybetti
“Başöğretmen Saadet Berna’nın Ankara’daki evini ziyaret ettiğimizde turuncu perdeleri, koltukları, çiçekleri, büyük bir kütüphanesi, zamanının çoğunu başında geçirdiği bilgisayarı ile sevgi dolu bir yuva ile karşılaştık. Masmavi gözleri, özenle taranmış iki yanda örgülü saçları, yeşil renkte ojeleri ve zarif giysileri ile coşkulu ve şaşırtıcı bir enerji ile bizi karşıladı.
Berna, yaşama sevincinin ve yaşama bağlılığının nedenini şöyle açıkladı:
“Üniversitede okuyan kızımı kaybettikten bir süre sonra eşimi de kaybettim. Yaşamın bir anda bitebilirliğini görünce insanların kıymetini anladım. Her insanın yüzü birbirinden ne kadar farklıysa yetenekleri de o kadar farklı. Bu  yeteneklerimizi yaşama aktarmalıyız. Daha ne kadar çok öğrenecek ve öğretecek  şeyim var diye düşünüyorum. İşte yaşama bağlılığımın sebebi.”
Atatürk’le sohbet etti
Saadet Berna, sağlıklı yaşamın  sırlarını anlattı. Ankara’da yaşayan Berna, sağlığını genlerine, beynine ve  vücuduna iyi bakmasına bağladı.
Babasının öğretmen, annesinin özel anaokulu sahibi olduğunu hatırlatan  Berna, hava subayı eşiyle Türkiye’nin dört yanını gezdiklerini ve 1950’li  yıllarda Ankara’ya geldiklerini ifade ederek, özel bir okulun kuruluşunda görev  aldığını, 40 yıl boyunca çeşitli okullarda idarecilik görevinde bulunduğunu  söyledi.
Öğrencilik yıllarında I. Dünya Savaşı sonrasında okulunu ziyaret eden  Mustafa Kemal Atatürk’le sohbet etme fırsatı bulduğunu belirten Berna, bu  anılarını konferanslarında anlattığını aktardı.
Geniş bir kütüphaneye sahip Berna, beynini sağlam tutmak için çok  okuduğunu ve okudukça dünyadan haberdar olduğunu, zaman zaman geceleri uykusundan  uyanıp, dünyaya ilişkin tespitlerini defterine not tuttuğunu anlattı.

Haberin Devamı

Buğday ekmeği ve beş dakika yürüme

Haberin Devamı

BERNA, sağlık sırlarını şöyle anlattı:
“Bir defa genler ve yaratılış çok önemli. Bir kişinin sağlıklı olması  için anne ve babasının da sağlıklı olması lazım. Herhalde benim sağlıklı olmamda annemin ve babamın da etkisi var. Sabahları saat 8.00 gibi kalkarım. Kahvaltıda beyaz ekmek değil, buğday  ekmeği yerim. Saat 10.00’a doğru kahvaltı yaparım, kahvaltıda peynir, zeytin,  tereyağ her şeyi yerim. Kahvaltıyı geç yaptığımdan öğlen yemek yemem. Akşam saat 20.00 gibi yemek yerim. Et değil, sebze ağırlıklı yemekler yerim. Süt ve süt  ürünlerini çok tüketirim. Genelde az yerim. Marketten çok şey aldığımda mideme ağrılar girer. Bunları ben mi yiyeceğim diye. Saat başı beş dakika yürümeye çalışıyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!