Romatizma deyip geçmeyin

Güncelleme Tarihi:

Romatizma deyip geçmeyin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2008 00:00

Romatoloji Araştırma ve Eğitim Derneği (RAED) "Hastalıkları Bilin Sağlıklı Kalın" kampanyası ile romatizmal hastalıklara dikkati çekmeyi amaçlıyor.

Günümüzde romatizmanın yeterince önemsenmediği ve doğru isimleriyle bilinmediğini belirten RAED Genel Sekreteri Prof. Dr. Ayhan Dinç, romatizmal hastalıkların, bilindiğinin tersine iyi tedavi edilebilir bir rahatsızlık olduğunu ifade etti. Romatizmal hastalıklara karşı uyarıda bulunan ve tedavi edilmediği takdirde organ tutulmalarına yol açabileceğini belirten Dinç, "Böyle bir durum nadir de olsa ölüme kadar götürebilir" dedi.

Romatizma, vücudun hareket etmesini sağlayan kaslar, kemikler, eklemler ve bu yapıları birleştiren bağlarda ön planda ağrı ve hareket kısıtlılığına, bazen de şişlik ve şekil bozukluğuna neden olan hastalıklara verilen genel ad olarak tanımlanıyor. Ancak RAED,romatizma konusunda genel anlamdaki tanımdan çok hastalıkların isimleriyle yapılan bir tanımlamanın daha faydalı olacağını savunuyor. Halkı, romatizmal hastalıklar konusunda bilgilendirmek amacıyla "Hastalıkları Bilin, Sağlıklı Kalın" isimli bir kampanya başlatan RAED, hastalıkların doğru isimlerini öğreterek, tedavi başarısında erken teşhisin önemini anlatmayı hedefliyor.

RAED Genel Sekreteri Prof. Dr. Ayhan Dinç, kampanyanın çok önemli olduğunu vurgulayarak, romatizmal hastalıkların halk tarafından tam anlamıyla tanınmadığını söyledi. Bu durumun tedavinin gecikmesine ve ciddi sonuçların çıkmasına neden olduğunu belirten Dinç, "Hasta hastalığını tam olarak bilmediği için doğru tedavi yapacak uzmana ulaşması zaman alıyor. Bu sürede hastalık ilerliyor. Bunun önüne geçmek ve toplum tarafından yanlış bilinen bazı yargıları düzeltmek için bu kampanyayı yapıyoruz" dedi.

Ölüme kadar götürebilir

BİLİNDİĞİNİN tersine romatizmal hastalıkların tedavi edilebildiğine dikkat çeken RAED Genel Sekreteri Dinç, önemsenmediği zaman ise kalp, böbrek, akciğer gibi iç organları etkileyerek ölüme kadar gidebileceği konusunda uyarıda bulundu. Genellikle uzun süreli ilaç tedavisinin uygulandığı bu hastalıklarda ilaçların da iç organları etkileyebileceğini belirten Dinç "O nedenle durum takiplerde dikkate alınmalıdır" dedi.

Dokuz farklı romatizma türü var

Romatizma dokuz farklı isimle karşımıza çıkıyor. Behçet ve Gut hastalıklarının yanı sıra karın ağrısı, ateş ve eklemlerde şişmeyle kendini gösteren ailevi Akdeniz ateşi hastalığı da romatizmal rahatsızlıklar içinde yer alıyor. Omurga romatizması zamanla omurgada eğiklik, el parmaklarında şekil bozukluğu yaratırken, tedavi edilmediği takdirde ise kişi bardağı dahi tutamaz hale geliyor. Bir diğer romatizmal hastalık ise SLE olarak da bilinen "Sistemik Lupus Eritematozus" hastalığı. Genellikle kadınlarda görülen bu rahatsızlıkta ise güneş alerjisi, saç dökülmesi, ellerde beyazlaşma ve morarma yaşanabiliyor. Hatta hamile kadınlarda düşüğe bile neden olabiliyor. Ağızda yaralara sebep olan "Behçet Hastalığı"ndan zengin hastalığı olarak bilinen ve et tüketimine de bağlı olan "Gut Hastalığı"na kadar pek çok hastalık aslında romatizmal rahatsızlıklar arasında sayılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!