Rezidansların çöp manzarası

Güncelleme Tarihi:

Rezidansların çöp manzarası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2017 14:39

Atık ve kâğıt toplayıcıların mesken tuttuğu boş araziler çöplüğe dönüyor. Çöp yığınlarının ve pis kokunun yükseldiği bölgelerde, para etmeyen atıklar yakılarak imha edilmeye çalışıldığı için sık sık yangın çıkıyor. Çöp manzarasına komşu evlerde yaşayanlar ise duruma tepki gösteriyor.

Haberin Devamı

Ankara’da, atık ve kâğıt toplayıcıların sebep olduğu çevre kirliliği, her geçen gün büyümeye devam ediyor. Hayatlarını atık toplayarak sürdüren vatandaşlar, yerleştikleri bölgeleri depolama alanına çevirdikleri için kentin gçbeğindeki vadi ve boş araziler çöplüğe dönüyor. Çöp yığınlarının sebep olduğu pis koku ve görüntü ise diğer çevre sakinlerini rahatsız ediyor. Hürriyet Ankara, daha önce defalarca gündeme getirdiği kent merkezindeki çöp manzaralarını bir kez daha fotoğrafladı. Kentte, vatandaşların şikayetçi olduğu yerlerin başında Dikmen Vadisi geliyor. Geçen yıl Suriyeli bir bebeğin ölümünün ardından Büyükşehir Belediyesi ekiplerince kaldırılan çadırların yerine yenileri kuruldu. Geçim sıkıntısı yüzünden aileleriyle birlikte Ankara’ya gelen atık ve kâğıt toplayıcılar, vadiye kurdukları derme-çatma çadırlarda hayatlarını sürdürüyor. Toplayıcılar, çevresinde lüks konutların yükseldiği vadiyi depolama alanı olarak kullanıyor. Aileler, gün içinde topladıkları atıkları burada biriktirip, satıyor. Para etmeyen atıkları ise vadinin belli noktalarında toplayıp yakıyorlar. Çöplerin yakılması sırasında alevlerin çevreye yayılması yüzünden bölgeye, itfaiye ekipleri sevk ediliyor. Çöp tepelerinin oluşmaya başladığı vadideki manzaraya tepki gösteren semt sakinleri, bölgede hava karardıktan sonra alkol alemlerinin yapıldığını ve silah seslerinin duyulduğunu da söylüyor.

Haberin Devamı

MİLYONLUK EVLERİN GÖLGESİNDE

Konya Yolu’nun iki yanında da çöp yığınları bulunuyor. Yatırımcıların ‘Ankara’nın Manhattan’ı olarak adlandırdığı, kentin gözde semtlerinden Çukurambar bölgesinde milyon liralık yüksek katlı rezidans ve konutların gölgesinde kalan alanlar çöplüğe dönmüş durumda. Konya Yolu’nun yanı başındaki Kızılırmak Mahallesi’nde, mülk sahiplerinin terk ettiği gecekonduları mesken tutan atık ve kâğıt toplayıcılarının sebep olduğu çevre kirliliğinden mahalleli de dert yanıyor. Balgat Mahallesi’nde ise Konya Yolu ile Dr. Sadık Ahmet Caddesi arasındaki boş arazi, atık ve kâğıt toplayıcılar tarafından depo olarak kullanılıyor.

Haberin Devamı

VADİ BOYU ATIK DEPOSU

Akpınar Mahallesi’nde, 844 Cadde ile 1179 Sokak’ın kesişiminde yer alan park alanından başlayıp, Konya Yolu’na kadar uzanan vadi şeklindeki bölge de atık ve kâğıt toplayıcılara mesken oldu. Yıkım kararı bulunan gecekondularda yaşayan atık toplayıcılar, atıkları vadide biriktiriyor. Gün boyu atık dolu kamyonetlerin girip çıktığı vadide, işe yaramayan çöpler ise çevreye atılıyor. Çevresinde çok sayıda apartmanın bulunduğu bölgeye zaman zaman moloz da atılıyor.

ŞİRİNDERE ÇÖPLÜĞE DÖNDÜ

Çiğdem Mahallesi’nde ise ‘Şirindere’ olarak bilinen 1589. ve 1590. sokaklar ile çevresindeki gecekondularda atık ve kâğıt toplayıcılar yaşıyor. Toplayıcılar, arabaları ve çek çek diye adlandırdıkları araçlarıyla kentin farklı noktalarından topladıkları atıkların satışını da bu bölgeden yapıyor. Çevresinde çok sayıda konutun yer aldığı ve ODTÜ Ormanı’na kadar uzanan vadinin çöplüğe dönmesine vatandaşlar tepki gösteriyor.

Haberin Devamı

Hayatlarını atık toplayarak sürdürmeye çalışan ailelerin çocukları ise milyonluk rezidansların gölgesinde atık toplayıp, dilencilik yapıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!