Revizyon Başkenti

Güncelleme Tarihi:

Revizyon Başkenti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2011 00:00

Türkiye’nin merakla beklediği milletvekili listeleri açıklanırken, Ankara listelerindeki revizyon Türkiye’nin gündemine oturdu.

TÜRKİYE’nin merakla beklediği partilerin milletvekili aday listelerinin genelinde sürpriz yaşanırken, Ankara’da da önemli oranda değişiklik oldu. Geçen dönemden 29 milletvekiliyle mecliste temsil edilen Ankara’dan 16 vekilin bir kısmı partileri tarafından aday gösterilmezken, bazıları da başka seçim bölgelerine kaydırıldı. 24. dönem milletvekilliği listesi için Ankara’dan mevcut 16 vekilden beşi tekrar aday gösterilmedi, dört vekilin de aday bölgeleri değiştirildi.

AK Parti’de Aşkın Asan, Zeynep Dağı, Faruk Koca, Mücahit Pehlivan ve Mustafa Said Yazıcıoğlu aday gösterilmedi. Eski İçişleri Bakanı Beşir Atalay memleketi Kırıkkale’den, Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Mersin’den, Burhan Kayatürk Van’dan aday gösterildi.

CHP’nin Ankara kadrosunu oluşturan isimlerin tamamına yakını tasfiye edildi. Yedi milletvekili bulunan CHP’de vekillerin altısı yeniden aday gösterilmedi. CHP, Ankara’nın eski vekillerinden sadece Emrehan Halıcı listeye girebilirken, Önder Sav, Yılmaz Ateş, Zekeriya Akıncı, Nesrin Baytok, Tekin Bingöl ve Hakkı Suha Okay aday olamadı.

MHP kadroyu korudu

Beş milletvekilinin bulunduğu MHP’de ise sadece Bekir Aksoy aday gösterilmedi. Ankara’nın tek bağımsız milletvekili adayı Eşref Erdem de aday olmayı tercih etmedi. Meclis Sağlık Komisyonu Başkanı Trabzon milletvekili Cevdet Erdöl de Ankara ikinci bölgeye kaydırıldı.

AK Parti ve CHP altışar kadın aday gösterirken, MHP’de bu sayı dört oldu. Bir önceki dönemde Ankara’da üç kadın milletvekili mecliste temsil ediliyordu. Büyük Birlik Partisi’nde Genel Başkan Yalçın Topçu, Ankara 1. bölge, Genel Sekreter Mustafa Destici de 2. bölgeden aday oldu. HAS Parti’de Ankara 1. bölgeden Çağrı Erhan, 2. bölgeden de Hüsamettin Korkutata, Saadet Partisi’nde de 1. bölgeden Oya Akgönenç, 2. bölgeden de İsmail İlhan Sungur aday oldu.

Büyükşehir bürokratlarından karavana

AK Parti’den milletvekili olmak için Erzurum’dan aday adayı olan Ankara Tarım İl Müdürü Rukneddin Ceyhun, Kütahya’dan EGO Genel Müdürü Ömer Ulu ve TCDD Genel Müdür Yardımcılarından İsmet Duman, Aksaray’dan aday adayı olan EGO Genel Müdür Yardımcıları Cenap Aşçı ile Isparta’dan aday adayı olan İsmail Özdemir, Kars’tan aday adaylığı için Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Daire Başkanlığı’ndan istifa eden Ahmet Recep Tekcan, Ankara’dan aday adayı olan Ankara İl Özel İdaresi Altyapı Daire Başkanı Salih Tekeli, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim yardımcılarından Hakan Bayraktar, Konya’dan aday adaylığı için istifa eden EGO Özel Kalem Müdürü Ünal Ömer Güçlü, Opera Sanatçısı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür Yardımcısı Şadi Erdoğan, Ankara eski Tarım İl Müdürü Mustafa İslamoğlu aday gösterilmedi.

Ankara Vali Yardımcısı Faruk Işık memleketi Muş’tan birinci sıra, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Naci Bostancı Amasya birinci sıra, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Mine Lök Beyaz Diyarbakır 3. sıra, Ankara Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşaviri Nazlı Ergül Ankara 2. bölge 11. sıra, Ankara İl Genel Meclis Üyesi Cihan Ankara 2. bölge 12. sıradan, Merkez Valilerinden Veysel Dalmaz da Antalya 8. sıra, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimlerinden Şanal Tosun Malatya 6. sıradan aday oldu.

Adayların profilleri

AK Parti’de milletvekili adaylarının yaş ortalaması 46. AK Parti’deki en genç aday 1983 doğumlu Yasin Bölükbaşı olarak dikkat çekerken, en yaşlı aday ise 1946 doğumlu Cemil Çiçek. Mesleklere bakıldığında da AK Parti’de 12 hukukçu kökenli, dört öğretim üyesi, dört ekonomist, altı işletmeci bulunuyor. CHP’nin aday listesi, öğretim üyesi, mühendis, emekli, avukat, gazeteci, sendikacı, eczacı, ziraat mühendisi, doktor, diş hekimi, kimyager gibi farklı meslek gruplarından oluşuyor. MHP’de ise avukattan emekli subaya, öğretmenden kamu görevlisine, diplomattan esnafa kadar çok farklı meslek grupları yer alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!