Rasathanede bu akşam yıldızlar geçidi var

Güncelleme Tarihi:

Rasathanede bu akşam yıldızlar geçidi var
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2010 00:00

Ankara Üniversitesi (AÜ) Rasathanesi, saatte ortalama 50 akanyıldızın atmosfere gireceği gözyüzü şöleni için bugün özel bir etkinlik düzenleyecek. Akanyıldız yağmurlarını izlemek için teleskopa ya da başka bir gözlem aracına ihtiyaç duyulmuyor.

Haberin Devamı

GÖKYÜZÜ bugün, “yıldız kayması” olarak da  bilinen meteor yağmurlarına sahne olacak.
Ankara Üniversitesi (AÜ) Rasathanesi, saatte ortalama 50 akanyıldızın  atmosfere gireceği gökyüzü şöleni için bugün özel bir etkinlik düzenleyecek.
Halk  arasında “kayan yıldızlar” ya da “akan yıldızlar” olarak bilinen gök taşları, gök bilimin en çok ilgi çeken konularından birini oluşturuyor.  “Gök taşı yağmuru” da denilen bu gökyüzü şöleni, meraklıları için keyifli anlar  yaşatırken, Dünya için bir tehdit oluşturmuyor.
Akanyıldız yağmurlarını izlemek için teleskopa ya da başka bir gözlem  aracına ihtiyaç duyulmuyor. Akanyıldızlar, bulutsuz bir gecede çıplak gözle  rahatlıkla izlenebiliyor.
Gökyüzünün açık olduğu herhangi bir gecede, gece boyunca en az 5-6 tane  akanyıldız görülebiliyor. Dönemsel olarak tekrarlayan akanyıldızlardan birini  Ağustosta gözlenebilen perseid yağmurları oluşturuyor.
Dilek tutun
 Akanyıldızların yarın ve ertesi gün maksimum etkinliğe ulaşması  bekleniyor. Işık kirliliğinden uzakta saatte 50 akanyıldızın atmosfere girişinin  izlenebileceği belirtiliyor.
Bu arada, bilim insanları, gök taşlarından özellikle bir asteroid (küçük  gezegen) ya da bir kuyruklu yıldız ile ilişkili olanların yörüngelerini,  büyüklüklerini ve atmosfere giriş hızlarını çok iyi hesapladıklarından, bu gök  taşları bulundukları bölgeden her yıl geçiyor.
Bu nedenle her yıl aynı zamanlarda bir kuyruklu yıldız ya da küçük  gezegen kalıntısından kaynaklanan bir gök taşı yağmuru izlenebiliyor.
Dünyanın yörüngesinin kalıntı olan bir bölgesinden her geçişinde buradaki  kalıntı daha da azalıyor ve büyük gök taşlarının sayısı iyice düşüyor. Yarın gece  gerçekleşecek gök taşı yağmurunda da Dünya’nın atmosferine büyük bir gök taşının  çarpması beklenmiyor.
Yıldız kaymasında, çok küçük çakıl taşları büyüklüğündeki gök taşları,  atmosfere girip yandıklarında bıraktıkları izler olarak görülüyor.
Bu izleri izlemek ve her izden sonra belki de bir dilek tutmak, bir yaz  gecesinin keyfini de katlıyor.

Haberin Devamı

Hem gözlem hem sunum

Haberin Devamı

ANKARA Üniversitesi Rasathanesi Başkentlileri, bugün akanyıldız yağmurlarını şehir ışıklarından uzakta  izlemeye davet ediyor.
Saat 20.00’de başlayacak etkinlikte katılımcılar, akanyıldızlar  konusunda bir sunum dinleyerek merak ettiklerini öğrenme fırsatına sahip  olacaklar. Ayrıca, mevsim itibariyle görülebilen takımyıldızların mitolojik  hikayeleriyle birlikte tanıtımı da yapılacak.
Etkinlikte, teleskoplarla Galile Uyduları, Jüpiter ve Andromeda Galaksisi  de izlettirilecek.       

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!