Psikiyatri ile sinemayı bütünleştiren dergi

Güncelleme Tarihi:

Psikiyatri ile sinemayı bütünleştiren dergi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2015 14:29

Art Dergi, 6 yıldır Prof. Dr. M. Emin Önder tarafından yayınlanan Psikeart ve Memlekent dergilerine bir yenisini ekledi. Psikesinema Dergisi...

Haberin Devamı

Bu ay raflarda yerini alan derginin Genel Yayın Yönetmeni Prof. Dr. M. Emin Önder ile sinema konuştuk.
- Neden Psikesinema?
Öncelikli hedefimiz, meselesi anlatmak olan sinema ile meselesi anlamak ve çözümlemek olan Psikiyatri arasındaki ilişkiyi bir tartışma platformuna taşımak. Bu çerçevede Psikesinema, Psikiyatri ve Psikoloji bağlamında kuramsal sistemlerde temellenen sinema yazınına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Kuramsal tartışmalara ve yeni önermelere açık bir dergi oluşturmak istiyoruz. Bu durum Psikesinema’nın doğrudan bir sinema eleştiri dergisi olmadığını da ifade ediyordur. Ayrıca Psikesinema farkındalık üzerine de düşünen bir dergi olacaktır. Önemli bir farklılığı da dergide bilimsel, akademik yazıların yer alacak olmasıdır. Sinemaseverler bu sayede bilimsel, akademik çalışmaları takip edebilme olanağına sahip olabilecekler.
- Psikeart’ın daha kapsayıcı, Psikesinema’da kulvarın daha daralmış olduğundan söz edebilir miyiz?
Sanat ve sinema açısından bakıldığında kulvarın daraldığından söz edebiliriz. Ama dergileri içerik açısından değerlendirme daha yararlı olacaktır. Psikeart’ın bir tema ışığında daha bütüncül daha kapsayıcı olduğu bir gerçek . Psikesinema’nın alanı ise daha geniş çünkü dört ana bölümden oluşuyor. Popüler, yorum ve değerlendirme, dosya ve akademi bölümleri. Kısaca popüler sinema yazılarından psikanalitik yorum, derleme ve çeviri yazılarına kadar geniş bir yelpazesi var. Bunlarla da sınırlı değil. Psikeart gibi Psikesinema’nın tematik dosya konularının yanı sıra bilimsel bir yayın oluşuna da dikkat çekmek isterim. Yani kendi içerisinde kulvarı daraltma yerine kulvarını genişletti. Önemli sorun genişletilmiş alanını Psikeart gibi doyurucu ve kapsayıcı hale getirebilmek. Ekip olarak bunu başarabilmek için uğraşıyoruz.

ELEŞTİRİ TERMİNOLOJİSİNE GİRMEYE BAŞLADI

Haberin Devamı

- Türkiye’de psikanalitik film yazımı ne durumda ?
Türkiye özeline baktığımızda, Psikanalitik film yorum kavramı son zamanlarda eleştiri terminolojisine girmeye başladı. Ancak söz konusu psikanalitik kuramsal sisteme bağlı bu yaklaşımın, kurumsal bir yapılanma içinde olduğunu söylemek şu an için oldukça zor. Bu noktada Psikesinema kurumsallaşmanın daha sağlıklı ilerlemesine katkı sağlayacaktır. Diğer yandan eleştiri ya da kuramsal yaklaşım açısından analize değer filmlerin ortaya çıkmasının da bu sürece katkı sağladığı gerçeğini unutmamak gerekir.
Dergiye gerçekten alanında çok değerli yazarların katılımı da sağlandı. Tanıl Bora, Ercan Kesal, Yaşar Sökmensüer, Örsan Öymen, Yusuf Eradam... Psikiyatri, Psikoloji ve sinema akademisyenleri de yazarlarımızın önemli bir parçasını oluşturuyor. Kültegin Ögel, Tamer Aker, Faruk Gençöz, Ertan Yılmaz, Sabire Soytok, Tan Tolga Demirci, Gamze Özçürümez yazarlarımızdan bazıları. Bu sayı da İngiltere’de dergimizin temsilcisi olan Fatma Stanners, Edinburgh Film Festivali’ni izledi. Derginin entelektüel duruşunun yurtdışındaki etkinliklerle etkileşim içinde olması derginin içeriğine önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum.
Yayın koordinatörü Ali Koçak’ın, bölüm editörleri Yüksel Aksu, Tan Tolga Demirci, Prof. Dr. Tamer Aker, Prof. Dr. Ertan Yılmaz’ın yanısıra, katkıda bulunan arkadaşlarımızın ve en önemlisi yazarlarımızın bu dergiye emekleri çok fazla. Hepsine içten teşekkür ediyorum. Derginin popülist bir söylemi yok fakat entelektüel oluşu kadar popüler olmasını, olabildiğince geniş bir kesime hitap etmesini amaçladık. Aktüel sinema haberlerinden akademik yazılara geniş bir yelpaze içinde okura ulaşmak istedik.

Haberin Devamı

FESTİVALİN TEMASI: AŞKIN GERÇEK YÜZÜ

- İlk sayıda Yeni Tayvan Sineması eki verdiniz. Ekler sürecek mi?
Ekler sürecek. Ekler, ulusal ve uluslar arası dünya sinemasından örneklerle çoğalacak. oluşturacak. Sinema camiasında tanınsa da geniş kitlelerin daha az tanıdıkları önemli ulusal sinemalar konusunda bilgilenmeleri için katkı sağlamak istedik. Yeni Tayvan sineması uluslar arası düzeyde dikkat çeken ve tartışılan ulusal bir sinema. Okurların ilgisini çekeceğini düşünüyorum.
- Dört yıldır düzenlediğiniz Psikeart Günleri’ni 2016’da uluslar arası Psikesinema Film Festivali’ne dönüştürdünüz. Art dergi olarak önemli bir sanat etkinliğine giriştiniz.
Evet. Aslında Psikesinema da bu girişimin bir parçası. Düşünsel zemini oluşturacak. Bir anlamda nasıl bir festival olacağının tanımı. Festivalin ana konusu “Aşkın Gerçek Yüzü”. Altı gün sürecek bir etkinlik. Aşkı her boyutuyla psikolojik, biyolojik, felsefi ve toplumsal bileşenlerine sinemayı da katarak ve zenginleştirerek ele almayı hedefliyoruz. Yaklaşık 25 film gösterimi, panel ve tartışma bölümlerinden oluşacak. Ana bölüm dışında festival kapsamında psikesinema eğitim, kurs ve atölye çalışmaları da yer alacak. Bu aralar sponsor arayışı içindeyiz. Programın son hali bitmek üzere. Şu an yoğun bir şekilde ulusal ve uluslar arası davetlilerle yazışmaları sürdürüyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!