Protokol var çalışma yok

Güncelleme Tarihi:

Protokol var çalışma yok
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2015 01:04

Ankara Hürriyet’in kirlilik ve çevre felaketi nedeniyle defalarca gündeme getirdiği Mogan Gölü’nün kurtarılması amacıyla üç bakanlık ve iki belediye, 30 Eylül 2014’te bir protokol yaptı.

Haberin Devamı

Atılan imzaların ardından hazırlanan eylem planına göre, mart ayında başlayacağı duyurulan ‘temizlik çalışması’ halen başlamadı. Protokolde ayrıca, Mogan Gölü’nün 2 yıl içerisinde daha da yaşanabilir bir bölge haleceği kaydedildi.
Ancak, kirlilik nedeniyle suyun yosun tuttuğu ve balık ölümlerinin yaşandığı Mogan Gölü’ndeki çevre felaketi devam ediyor. Protokolün imzalanmasının ardından geçen süre içinde yapılan tek temizlik çalışması ise, 10 Mayıs Dünya Temizlik Günü’nde gerçekleşti. Gölbaşı Belediyesi ve Türkiye Doğal Yaşam Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği etkinlikte, gönüllü dalgıçlar göl içindeki, vatandaşlar da gölün çevresindeki çöpleri topladı. Ancak, gönüllülerce yapılan bir günlük temizlik Mogan’ın yalnızca görünen yüzündeki çöpleriyle sınırlı kaldı.

Haberin Devamı

YOK OLUŞ FİLM GİBİ İZLENİYOR

Eylem planının hayata geçmemesinden, protokolün altında imzaları bulunan yetkilileri sorumlu tutan İsmail Ayaz adlı vatandaş, “Sözde martta çalışma başlayacaktı. 5 ay geçmesine rağmen bir çalışma yapılmadı ve maalesef yetkililer, gölün yok oluşunu film izler gibi izliyorlar” diye konuştu.

GÖL KİRLENİYOR BALIKLAR ÖLÜYOR

Mogan Gölü’nde 20 yıldır balık tutuğunu kaydeden Satılmış Ayaz ise şunları söyledi:
“Bilinçsiz avlanmadan ve gölde meydana gelen gaz patlamasından dolayı balıklar azaldı. Göldeki yosunlar ve vatandaşların attıkları plastiklerden dolayı gölün çevresi her gün pisleniyor ve balıklar da ölüyor. Bir Ankaralı olarak Mogan Gölü’nün kurtarılmasını istiyorum.”

GÖLDE ÇÖPLER YÜZÜYOR

Yosun ve sazlıklar nedeniyle yüzeyi balçıkla kaplanan Mogan Gölü’ndeki canlılar, yaşamlarını çöpler arasında sürdürmeye çalışıyor. Gölün, yürüyüş yollarına yakın olan kısımlarında ise plastik torba ve pet şişeler yüzüyor. Ayrıca bazı vatandaşların iddiasına göre de gölde kaçak avlanma yapılıyor. Göl etrafındaki restoranların geceleri göle ağ atarak balık tutmaya çalıştığını iddia eden vatandaşlar, “Bu bir katliam. Yetkililer ağ ile balık tutarak göldeki balık sayısının azalmasına ve balık ölümlerinin yaşanmasına sebep olanları cezalandırmalı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

HERKES GÖREVİNİ YAPMALI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve Gölbaşı Belediyesi tarafından 30 Eylül 2014’te imzalanan eylem planıyla Mogan Gölü’nün 2 yıl içerisinde daha da yaşanabilir bir bölge haline getirileceği belirtilmişti.
Protokol törenini ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, “Herkes görevini yapacak ve inşallah 2 sene içerisinde temizlenmiş bir gölü birlikte göreceğiz. Ankara için büyük bir kazanç olacak” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!