Porselenden istihdama

Güncelleme Tarihi:

Porselenden istihdama
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2024 10:30

Ankara’da yaşayan sanatçı İrem Öğütçü, eskimiş, defolu veya artık kullanılmayan porselenleri Türkiye’de yeni uygulanan bir teknik ile tasarlıyor, yeniden kullanıma sunuyor. Birçok kişiye porselen dekorlama tekniği hakkında eğitimler de veren Öğütçü, bu teknikle, özellikle kadınlara ve gençlere ek gelir kapısı sağlıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de yeni bir teknik olan ‘porselen dekorlama’ yöntemi, eskimiş, defolu veya kullanılmayan porselenlerin geri dönüştürülmesine ve sürdürülebilmesine katkıda bulunuyor. Başkentte yaşayan sanatçı İrem Öğütçü de bu tekniği ilk kullananlardan. Eski porselenleri yeni ve kullanılabilir bir forma dönüştüren Öğütçü, aynı zamanda çekmiş olduğu videolar ve düzenlediği workshoplarla da bu tekniği, birçok kişiye aktarıyor. İşlemi öğrenenler ise hem yaratıcılıklarını geliştiriyor hem de kendine ek gelir elde ediyor. Öğütçü, porselenlerden yola çıkan hikâyesini ve tekniği şöyle anlattı:

Porselenden istihdama

Porselenden istihdama

Haberin Devamı

Porselenden istihdama

ATMA-DÖNÜŞTÜR-YENİLE

“Uzun yıllardır sanatla iç içeyim, daha önce de çini ve ahşap boyama işiyle uğraşırdım. Yaklaşık beş senedir de porselen dekorlama üzerine çalışıyorum. Porselen dekorlama tekniği Türkiye’de oldukça yeni bir teknik. Bu tekniği ilk uygulayanlardanım aynı zamanda bu sanatta kullandığımız kâğıtların satışını da gerçekleştiriyorum. 800 dereceye dayanıklı üzerinde lak denilen bir malzeme olan kağıtları tabaklara ve objelerimize uyguluyoruz. Eğer sadece obje olarak kullanacaksak fırınlamaya gerek kalmıyor ama tabak olarak kullanılacak ve bulaşık makinesine atılacaksa, çalışmalarımızı fırınlıyoruz. Bu işlemle evde, firmalarda kullanılmayan defolu eskimiş ürünler yeniden hayata kazandırılıyor. Sürdürülebilirliği sağlıyoruz. Geri dönüşüm için de oldukça önemli bir adım. Her zaman söylüyoruz,‘atma, dönüştür, yenile.’

Porselenden istihdama

Haberin Devamı

Porselenden istihdama

Porselenden istihdama

VİDEO VE WORKSHOPLAR

Çeşitli eğitim videoları çekip internete yüklüyorum, aynı zamanda Ankara’da bulunan ‘Muse Art Gallery’de workshoplar düzenliyorum. Böylece birçok insana ulaşarak bu tekniği tanıtmış, göstermiş oluyorum. Ankara dışında ikamet edenler, videolardan ve sosyal medya hesabımı (porselen_dekorlama) takip ederek, Ankara’da olanlar ise düzenlediğim workshoplara katılarak bu tekniği rahatlıkla öğrenebiliyor. Birçok kadınımız bu tekniği öğrenerek kendine iş sahası yarattı, ek gelir elde etti. Hatta bu eğitimi alıp kendi parasını kazanıp, kendi kazandığı parayla da sosyal sorumluluk projelerine destek olanlar var. Bu beni oldukça mutlu ediyor ve sayısının giderek çoğalmasını istiyorum. Oldukça basit bir işlem, evde televizyon karşısında bile rahatlıkla yapabilirsiniz. Sadece istihdam ek gelir kapısı olarak da düşünmemek lazım, herhangi bir şeyle veya sanatla uğraşmak insana en güzel terapi. Bizim bu çalışmalarımız da insanlara terapi oluyor.”

Haberin Devamı

Porselenden istihdama

Porselenden istihdama

BAKMADAN GEÇME!