Polis atlarında hastalık paniği

Güncelleme Tarihi:

Polis atlarında hastalık paniği
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2012 16:32

Ankara’da polis atları da dahil olmak üzere birçok atta “ruam” hastalığı tespit edildi. Üç polis atı uyutulurken, hastalığın insanlara bulaşabileceği tehlikesi tedirginlik oluşturdu.

Haberin Devamı

Başkent’te polis atlarında ruam hastalığı tespit edildi. Bütün ahırlar karantina altına alındı. Binicilik İhtisas Kulübü, Atlı Spor Kulübü ve Atlı Polis Eğitim Merkezi’nde ruam alarmı verildi. Bütün ahırlar karantina altına alınırken, binicilik faaliyetleri durduruldu. Uzmanlar hastalığın atlarla sınırlı kalmadığını temasla ve solumayla da insana bulaşabileceğini söyledi. Çayyolu’nda devriye gezen ve vatandaşlar tarafından da benimsenen Polis atlarından üç tanesi hastalık endişesiyle uyutuldu. İnsanlara bulaşma tehlikesi bulunan hastalık sebebiyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı veterinerleri teyakkuza geçti. Atlardan kan numuneleri alındı. Numuneler Etlik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü’ne gönderildi.

Üç polis atı uyutuldu

Çevik Kuvvete bağlı Atlı Polis Eğitim Merkezi’ndeki bazı atlarda ruam hastalığı tespit edildi. Hastalığın aylardır varolduğu ve önlem alınmadığı iddia edildi. Polis atlarından üç tanesi ruam hastalığı endişesiyle uyutuldu. Polislerin atlarının bulunduğu ahırın hemen yanında bulunan Binicilik İhtisas ve Atlı Spor Kulübü ahırları da içinde bulunan 150 at ile karantina altına alındı.

Haberin Devamı

Ankara’ya yayılabilir

Hastalığın tüm Ankara’ya yayılabileceği açıklamasını yapan Atlı Spor Kulübü Başkanı Sencer Güneşsoy, önüne geçilmezse tüm hayvanların itlaf edilme tehlikesinin de ortaya çıkabileceğini belirtti. Güneşsoy, hastalıkla birlikte yabancı ülkelerin kapılarını Türkiye’ye kapattığını hatırlatarak, “Binicilik hayvancılık büyük darbe yiyor. 1998’de biz karşılaştık. Üç yıl yurt dışına hiç bir atımızı çıkaramadık. Bütün atlarımızı karantina altına aldık. Aşılar yapılıyor” dedi.

Gül’ün atı da listede

İddiaya göre Cumhurbaşkanı Gül’e Irak’tan hediye gelen at da rahatsızlandı. Gül’ün atının tedavisi sürerken diğer atlarda da hastalık görüldü. Veteriner Hekimler hastalık belirtileri gösteren atları kontrol etti. Testlerde Cumhurbaşkanı Gül’ün atı temiz çıkarken, diğer atlarda ise hastalığın pozitif çıktığı belirtildi.

Belirtileri yüksek ateş ve deride yaralar

Haberin Devamı

Deri ve solumayla insana da bulaşan hastalık burun akıntısı, yüksek ateş ve deride yaralar şeklinde belirtiler gösteriyor. Çoğunlukla at, katır ve eşek gibi hayvan türlerinde görülen bulaşıcı bir hastalık. Genellikle veteriner, hayvan bakıcıları ve laboratuar çalışanlarında ortaya çıkıyor. Mikropların giriş yeri deri oluyor. İç organlarda da görülebiliyor. Akut ruam ateş, baş ve vücut ağrılarıyla birlikte birdenbire başlıyor. Mikroplu deri bölgesinde sayısız apse oluşuyor. Kimi zaman lenf bezleri de etkileniyor. Kronik ruam hastalığı yıllarca belirli ısıda eklem ve organ ağrılarıyla apseler oluşturarak sürebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!