Polenler cinayetleri aydınlatıyor

Güncelleme Tarihi:

Polenler cinayetleri aydınlatıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2012 21:28

Hacettepe Üniversitesi Biyoloji bölümünden Yrd. Doç. Dr. Cahit Doğan, bitkilerde üremeyi sağlayan polen ve sporların, parmak izi gibi kendine özel şekilleriyle, adli olayların çözümüne yardımcı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

HACETTEPE Üniversitesi Biyoloji Bölümü  Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cahit Doğan, polen ve sporların her bir tanesinin kendine özel, tıpkı her insanın parmak izinin farklı oluşu gibi özelliğinin olduğunu belirtti. Doğan, bu özellikten yola çıkarak bir olayın hangi ülkede hatta hangi şehirde gerçekleştiğine dair bilgiye ulaşabildiklerini kaydetti. Doğan, polise ve jandarmaya yardımcı olan bu yöntemi şöyle anlattı:

Hırsız ve tecavüzü çözüyor

“Yeryüzündeki polen ve sporları inceleyen bir bilim dalı olarak geçen Palinolojinin alt dalı Adli Palinoloji’nin polen, spor ve mikro canlıların adli vakalardan alınarak, olayların meydana geldiği yeri ve zamanı tespit edebiliyoruz. Bu adli olay bir tecavüz olabilir, bir hırsızlık olabilir hatta uyuşturucunun nasıl bir ortamda üretildiği bile ortaya çıkabilir. Sadece belli yörelere ait ‘endemik’ dediğimiz bitkiler vardır. Bu bitkilere ait polenleri bir vakada teşhis edersek, olayın hangi ülkede, o ülkenin neresinde olduğunu bulabiliriz. Çünkü her birinin kendine özgü parmak izi gibi özel şekli var.”

Haberin Devamı

Üç çiçekten  bir endemik

“TÜRKİYE’de 10 bin tane bitki türü doğal olarak yetişiyor. Bu bitkilerin içinden 3 bin tanesi endemik bitkidir. Yani ülkemizde her 3 bitkiden 1 tanesi endemiktir. Bu 10 bin bitkinin yaklaşık 2 bin 500 tanesinin elimizde karşılaştırmak için hazır polen hervaryumumuz mevcut. Bu nedenle sadece Türkiye’de değil Orta Doğu’daki en büyük polen hervaryumu bizde bulunuyor. Mesela Gölbaşı’nda “Sevgi Çiçeği” denilen bir tür var. Bu bitki dünyada sadece Gölbaşı’nda yaşıyor. Eğer bu bitkinin polenine Almanya’da bile rastlarsanız olay kesinlikle Gölbaşı civarında olmuştur diyebilirsiniz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!