Polatlıya 17 milyon Euro’luk arıtma tesisi

Güncelleme Tarihi:

Polatlıya 17 milyon Euro’luk arıtma tesisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2017 16:47

Avrupa Birliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ASKİ Genel Müdürlüğü işbirliğiyle Polatlı’da 17 milyon Euro’luk Atıksu Arıtma Tesisi yapıldı.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Yardım Aracı(IPA) fonu çerçevesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ASKİ Genel Müdürlüğü işbirliğiyle 2014’te yapımına başlanan Polatlı Su ve Atıksu Projesi inşaatında sona gelindi. 17 milyon Euro’luk proje tamamlandığında 2040 yılına kadar 130 bin nüfusa ulaşacağı hesaplanan Polatlı’nın atıksu arıtma ihtiyacının karşılaması bekleniyor. Projenin tanıtım toplantısına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Program Otoritesi Başkanı Mücahit Demirtaş, Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanı İsmail Raci Bayer ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Müsteşarı, Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı François Begeot, ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Hatice Akgül ile Polatlı Belediye Başkanvekili Musa Demir katıldı. 

Haberin Devamı

ÇEVREYİ KORUMAYI HEDEFLİYORUZ

Atıksu arıtma tesisleri ile çevreyi korumayı hedeflediklerini kaydeden Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, “Nüfusun hayat standardını yükseltmeyi, toplum sağlığını iyileştirmeyi ve çevreyi korumayı hedef edinen bu projeleri sadece ülkemize yapılan bir yatırım olarak değil, insanlığa ve dünyaya katkı sağlayan bir yatırım olarak görüyoruz” dedi.

BU İŞİ ÇOK CİDDİYE ALIYORUZ

Atıksu arıtma tesisi inşa etmenin şehirler için çok önemli olduğunu kaydeden
Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı François Begeot, “Bu işi çok ciddiye alıyoruz ve ciddiye alınmasından da memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu. Begeot şunları söyledi: “AB olarak çevrenin korunmasını destekliyoruz ve çevrenin korunmasına katkıda bulunmak istiyoruz. Vatandaşların sağlıklı yaşamlarını destekliyoruz. Çevreyi korumak için baştan önlem almak gerekiyor, atıksu arıtma tesisleri bu sebeple önemlidir. Türkiye’ye saygı duyuyoruz ve vatandaşların da daha iyi bir yaşama sahip olması için desteklerde bulunuyoruz.”

83 KİLOMETRELİK TOPLAMA ŞEBEKESİ

AB üyeliğine aday ülkelerin öncelikleri doğrultusunda projelerle desteklenmesi amaçlanan 17.1 milyon Euro bedelli Polatlı Su ve Atıksu Projesi inşaatı, 29 Nisan 2014 tarihinde başladı. Deneme çalışmaları süren projenin inşaatı devam ediyor. Projenin 14.5 milyon Euro’su AB hibesi, 1 milyon Euro’luk kısmı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve 1.5 milyon Euro’luk bölümü de Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından karşılandı. Proje ile yaklaşık 83 kilometrelik yeni atıksu toplama şebekesi yapıldı ve mevcut şebeke ile entegre edildi. IPA I fonu çerçevesinde hazırlanan Türkiye genelinde 4 katı atık düzenli depolama tesisi, 27 su ve atıksu arıtma tesisi ve 5 adet de kapasite geliştirme projesinin bu yılsonu tamamlanması bekleniyor. 2007’den bu yana Avrupa Birliği’nin Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) ile Türkiye’deki çevre projelerine 700 milyon Euro’nun üzerinde yatırım yapılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!