Pistlerin kadın sürücüleri

Güncelleme Tarihi:

Pistlerin kadın sürücüleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2011 00:00

Henüz Türkiye’de kadınlara özel bir yarış olmadığı için onlar hep erkeklere karşı yarıştı. Çoğu zaman yarıştaki tek kadın oldular. Her birinin farklı meslekleri, hobileri ve yaşam tarzları var. En büyük ortak noktaları ise sürat tutkusu. Figen Örs, Oya Eren ve Eda Emer Gegin, erkeklerin kontrolündeki pistlerde başarıları ile adından söz ettiriyor.

Eda Emer Gegin
Extrem hayatı seviyor


BESLENME ve diyet uzmanı Eda Emer Gegin, aynı zamanda bir adli tıp uzmanı. ODTÜ’de adli tıp ve adli toksikoloji üzerine doktora yapıyor. Şu an bir ilaç firmasında yönetici olarak çalışan Emer’in hayatı, neredeyse spor üzerine kurulu. İçinde olmadığı spor branşı yok gibi. Profesyonel olarak yüzme, sualtı hokey, su altı rugby ve serbest dalış yapıyor. Altı yıldır yarış pistlerinde boy gösteren Emer için motorlar, hayatının en önemli parçalarından biri. Motokros ve enduro yarışçısı Eda Emer, eski bir rallici olan babası Ali Emer ve abisi Arda’dan etkilenerek bu spora başlamış. Emer, sürat tutkusunu ve hedeflerini şu sözlerle anlattı:
Erkeklerle yarıştım
“Extrem sporlar yapıyorum. Bu benim için bir hayat tarzı. Aslında bu işler dışarıdan görüldüğü kadar tehlikeli değil. Gerekli önlemleri aldığınız zaman sadece küçük yaralar alabilirsiniz. En fazla köprücük kemiğiniz kırılır. Babam ve abim de rallici. Motor tutkusu onlardan bulaştı. İlk motorumu altı yıl önce abim almıştı. Benim tehlikeli başka sporlar yapmamdansa, bildikleri bir sporla uğraşmamı istediler. En büyük destekçim de onlar. Motokros ve enduro için iki motorum var. Altı yıldır yarışıyorum ama yarışlarda erkeklerle birlikte çıkıyorum. Bu işi yapan çok fazla kadın sporcu olmadığı için henüz kadınlara özel yarış yok. Şimdiye kadar birçok kupaya katıldım ve çok sayıda kupa kazandım. Bu kupaların bazıları yarıştaki tek kadın olduğum için teşvik amacıyla verildi. Bu yıl ilk kez sadece kadınların yarışacağı kupa düzenlenecek. O yarışta gerçek derecemi görebileceğim.
Henüz bir kadınlar kupası olmadığı için kendi derecemi net olarak bilemiyorum. Öncelikle Türkiye şampiyonu olmak, sonra da Dakar Rallisi’ne katılıp bitirebilmek en büyük hayalim.“

Oya Eren
İlk otomobili Murat 124’tü


2004 ve 2009 yılları arasında Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM)’da Güney Kafkasya Uzmanı görevi yapan, son iki yıldır da TRT Türk’te editör ve spor spikeri olarak çalışan Oya Eren için otomobiller, adeta bir terapist gibi. Morali bozulduğunda yada bir şeye üzüldüğünde başını koyup ağladığı yer arabasının direksiyonu oluyor, tek stres attığı yer ise tabiî ki sürücü koltuğu. Bir yıldır rallikros yapan Eren, Ankara’da bu sporu aktif olarak sürdüren tek kadın sürücü olduğunu söylüyor.
Hastalıklarımı unutuyorum
“Bir yıldır standart kategoride yarışıyorum. Tüm otomobil yarışlarıyla ilgiliyim. Henüz çok küçük yaşta, kendi adımı bile bilmezken, otomobil markalarını biliyordum. Bu işi profesyonel olarak geç yaşta yapmaya başladım. Kendi paramı kazanıp, standartlarımı yükseltmem gerekiyordu. Bu yüzden biraz geç başladığımı söyleyebilirim. Babam da otomobillere çok meraklıydı. Şimdiye kadar hep bir muavin gibiydim. Para kazanıp aldığım ilk otomobil Murat 124’tü. Uzun süre onu kullandım. Direksiyon başında tüm hastalıkları unutuyorum. Ankara Otomobil Sporları Kulübü üyesiyim. Kulübe ilk gittiğimde bana yardımcı pilotluk önerdiler. Bu teklifi kabul etmem kesinlikle düşünülemezdi. Yarışçılar arasında ‘Pilot hayali kovalar, yardımcı pilot gerçekçidir’ diye bir söz var. Pilotlar bulutların üzerinde gibi. Ben sürücü koltuğundan başka bir yer düşünemiyorum.
Kredi çekip, yarışa katıldım
Sponsorlar bizim için çok önemli. Çok fedakarlıklarla yarışıyoruz. Geçen yıl yarışa katılabilmek için kredi çektim. Hala o krediyi ödüyorum. Bu işler bireysel olarak altından kalkabileceğim kadar ucuz değil. Bir antrenmanda neredeyse bir lastik takımı harcıyorsunuz.”

Figen Örs
Birinci olan ilk kadın sürücü


ŞEHİR ve Bölge plancısı Figen Örs, eski bir yarışçı. Son olarak 2002 yılında pistlerde boy gösterdi. Eşi Ankara Otomobil Sporları Kulübü eski başkanı Agah Örs’le evlendikten sonra yarışlara ilgi duymaya başlayan Örs, erkeklerle yarışıp birinci olan ilk kadın sürücü. 1997 yılında düzenlenen Shell Helix Cup pist şampiyonasında birinci olan Örs, eskisi kadar bu işten zevk alamasa da pist yarışlarına dönmeyi düşündüğünü söyledi.
Gösteri uçağı yere düştü
“Son olarak 2002 yılında yarıştım. Yarışlar eskisi kadar heyecanlı gelmiyor. Agah’la evlendikten sonra bu spora ilgi duymaya başlamıştım. 1994-1998 arasında yardımcı pilot olarak yarıştım. Golf GTI’la bir dönem tırmanma yarışlarına katıldım. İlk kez tüm eski şampiyonların katıldığı “Şampiyonlar Şampiyonası” düzenlenmişti. Agah, üçüncü turda elendi. Ben finale kaldım. Tam kalkacakken, yukarıda yarışları izleyen gösteri uçağı yere düştü. Finali yapamadan şampiyona iptal edildi.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!