Partisi Ankara parolası ortak akıl

Güncelleme Tarihi:

Partisi Ankara parolası ortak akıl
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2020 22:34

Geçen yıl 29 Haziran’daki Olağan Genel Kurul’da Ankara Kent Konseyi(AKK) Başkanı seçilen Halil İbrahim Yılmaz, ilk yılın değerlendirmesini Hürriyet Ankara Kent Masası’na yaptı.

Haberin Devamı

Ankara’da geçen yıl 29 Haziran’da yapılan Olağan Genel Kurul’da “Partimiz Ankara” diyerek yeni başkanı ve yönetim kurulu üyeleriyle göreve başlayan Ankara Kent Konseyi’ni(AKK), birinci yıl dönümünde Hürriyet Ankara Kent Masası’nda konuk ettik. AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, hem Ankara Kent Konseyi’nin hem de Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın geride kalan bir yılını değerlendirdi.

Partisi Ankara parolası ortak akıl

Ankara Kent Konseyi (AKK) Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel’e konuk oldu.

KENTTE BİR DÖNÜŞÜM YAŞANDI

“Bu kentte bir dönüşüm yaşandı. O dönüşümden sonra kent, ortak akla hazır hale geldi. Ankara Kent Konseyi de kentin böyle bir ruha, iklime ihtiyacı olduğu için bu kadar ön plana çıktı. Özellikle de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş’ın ‘ortak akla açığım’ şeklindeki iradesi, Ankara Kent Konseyi’ne yoğun bir ilgi oluşmasını sağladı.

Partisi Ankara parolası ortak akıl

AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, AKK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin ve AKK Yürütme Kurulu Üyesi Ceren Anadol, Hürriyet Ankara Kent Masası’nda Yazıişleri Müdürü Fatih Tekeci ve muhabirimiz Murat Yılmaz’ın sorularını yanıtladı.

3 MİLYONLUK POTANSİYELİ VAR

Hiçbir yerde olmayan, bugün itibarıyla 489 kurum, kuruluş ve STK’nın dahil olduğu Türkiye’nin en büyük kent konseyi oluştu. Toplumun her kesiminden insanlar, kendini ifade edebilecek bir alan buldu. Yaklaşık 500 bileşenin temsil ettiği kitle ile üniversiteleri de katarsak 3 milyon kişiye erişme potansiyelimiz var.

Partisi Ankara parolası ortak akıl


‘PARTİMİZ ANKARA’ GÜVEN VERDİ

Çıkışta kullandığımız ‘Partimiz Ankara’ cümlesi insanlara güven verdi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş’ın her türlü eleştiriye açık olması, denetlenme talebi istemesi, bizim açımızdan çok değerli bir şey. Belediye zaten kamu hiyerarşisi içerisinde denetleniyor. Bizden istenen, kentin ortak aklının ve görüşlerinin onlara iletilmesi.

TAVSİYELER OY BİRLİĞİYLE GEÇTİ

Haberin Devamı

Yönetmelikteki görev tanımımızda Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’ne tavsiye kararlarını iletmek var. Bugüne kadar Meclis’e sunduğumuz tavsiye kararlarının tamamı oy birliğiyle geçti. Ankara Kent Konseyi’nde, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde temsil edilen bütün siyasi partiler temsil ediliyor. Bu şehir, kamplaşmanın bedelini çok ağır ödemiştir.

DAYANIŞMANIN ON ALTIN KURALI

Haberin Devamı

Pandemi sürecinde toplumun bütün kesimlerinin ihtiyacını dillendirmesi, herkesin ‘dayanışma’ dediği anda Ankara Kent Konseyi’nin içindeki akademisyenler bir araya geldiler, bu kentte semt semt mahalle mahalle komşuluk ve dayanışma için ‘dayanışmanın on altın kuralı’nı tanımladılar.

KENT DİPLOMASİSİNİ GELİŞTİRİYORUZ

Son dönem inşaat yaklaşımımız, kent yönetim şeklimiz huzursuzluğa sebebiyet verdi. Bir ilçe nüfusu kadar insan, bir kapıdan aynı siteye giriyorlar ama birbiriyle tanışmıyorlar. Mevcut durumu kısa sürede değiştiremeyeceğimize göre dayanışma kurallarıyla iletişimi sağlamak, kent diplomasisini geliştirerek kentteki huzuru planlamaya çalışıyoruz.

BÜTÇESİNİN OLMAMASI EN BÜYÜK GÜÇ

Ankara Kent Konseyi’nin bütçesinin ve hiyerarşisinin olmaması en büyük gücümüz. Bu kadar kabul görmesinin bir nedeni de bileşenlerin kendi ifade ettikleri sorunları takip etme özgürlüğüne sahip olmaları. İçimizdeki bileşenler dahil görev tanımını kendi ihtiyaçlarına göre yapıyorlar.

ÇÜNKÜ BURADA BÜTÜN RENKLER VAR

Ankara Kent Konseyi, kavganın değil uzlaşmanın yeri. Bileşenler kendi uzman oldukları alanla ilgili itirazlarını kamuoyu önünde yapıyorlar. Toplumun bütün kesimlerinin temsil edildiği bir organizasyon kavga edemez. O nedenle kavganın tarafı olmadık, olmuyoruz. Çünkü burada bütün renkler var

MANSUR YAVAŞ’LA KENTTEKİ İKLİM DEĞİŞTİ İNSANLAR DAHA HUZURLU

Haberin Devamı

(ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın bir yılı) “Kentte ortak aklın oluşmasında en büyük iradeyi koyan kişi, Sayın Mansur Yavaş’tır. Ayrıca, ortak aklın kendini izlemesine de açık olduğunu ifade etti. Ankara Kent Konseyi’nde oluşan bütün fikirleri ciddiye aldı, bunlarla alakalı katkıda bulundu. Kentte atılan asfalt miktarı, yapılan inşaat, kent konseyinin değerlendireceği alanlar değil. Bu konuyla alakalı Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni ölçecek durumda değiliz. Kentin iklimine, kentin huzuruna ve kent konseyinin bileşenlerinin endişeleri ile ilgili yaklaşımı bizim için değerli. Biz, Mansur Bey’in gösterdiği ortak akıl yaklaşımını önemsiyoruz. Bir yıl içerisinde vaat ettiği iklimi oluşturduğunu düşünüyoruz. ‘Huzur ve bereket’ üzerinden bir cümle kurmuştu, bunu da izledik, bir yıllık performansında çelişki görmedik. İnsanlar bu şehirden umutsuz değiller, dertlerine çözüm bulunacağına inanıyorlar. İnsanlar kavga yapmaktan bıktı. Kentteki iklim değişti. Politik olarak kavga etmek zorunda hissedenler hariç kentte yaşayanların daha huzurlu olduğunu gözlüyoruz. Bu iklimde sadece Mansur Bey’in değil, Büyükşehir Meclisi’nin de bizim dile getirdiğimiz konulara yaklaşımı önemli. Hem Meclis’e hem Başkan Mansur Bey’e teşekkür ediyoruz.”

Partisi Ankara parolası ortak akıl


ANKARA’DA KENTSEL DİPLOMASİ YAPIYORUZ

Haberin Devamı

Ankara Kent Konseyi’nin (AKK) bir yıl boyunca yaptığı çalışmaları ve yeni projelerini ise AKK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin anlattı:
“ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın da katıldığı Ankara Forum Derneği ile yaptığımız elektronik katılım etkinliğinde apartman ve site yöneticilerinin kent yönetimine özel bir katılımının olması gerektiğine dikkat çektik. Belediye, mobil uygulamasına apartman görevlileri için özel bir buton ekledi. Bunun aslında tam adı kentsel diplomasi. Ankara Kent Konseyi’nin Ankara’ya en büyük katkısı şu oldu; bir kentsel diplomasi platformu hediye etti. Ankara’da tüm kesimlerin katılımıyla aslında bir kentsel diplomasi yapıyoruz. Bu diplomasi ile Ankara’nın yenilikçi fikirler üretme potansiyeli de artacak.
-İlk tavsiye kararlarımızdan birisi Ankara İklim Eylem Planı yapılmasıydı. Sıfır atık konusunda yönetmelikle Türkiye’deki kent konseylerine izleme görevi verildi. Bu konuda da karar aldık, Meclis’te kabul edildi. Büyükşehir Çevre Koruma ve Kırsal Hizmetler daireleri çalışmalara başladı. Önümüzdeki 1 yıl içinde Ankara’nın iklim eylem planı yapılacak, sıfır atık çalışmaları sürecek.
-Kentte 60 bisiklet derneği ABİDOSD adı altında bir araya gelmişti. Konsey olarak onlarla Bisiklet Meclisi’ni kurduk. Bisiklet yollarına ilişkin bir eylem planı hazırlandı. Meclis’ten tavsiye kararı çıktıktan sonra Bisiklet Meclisi EGO ile ortak çalışmaya başladı. Bisiklet yollarının planlarında onların da katkısı var. İlk pilot proje tamamlanmaya çalışılıyor.
-Kırsal kalkınma için Ankara’nın tarım envanterinin çıkarılması için çalışmalara başladık. Kırsal Kalkınma Çalışma grubu kuruldu, güvenli gıda ağı ile ilişkilendi. Bu kapsamda Güdül’de bir köylü pazarı kurulmaya başlandı.
-Ankara’nın bitkilendirme ve ağaçlandırma çalışmalarının kentin iklimine uygun yapılması için tavsiye kararı almıştık. Belediye uyguluyor.

8 YENİ TAVSİYE KARARI SUNULACAK

-Önümüzdeki dönemde kadın ve gençlik meclisleri kurulacak.
-Mahalle, sokak düzeyinden başlayacak bir katılımcı yerel yönetim yaklaşımının geliştirilmesi için ilçe kent konseyleri ve mahalle dernekleriyle ortak pilot çalışma gerçekleştirecek.
-Şubattaki genel kurulumuzda 8 yeni tavsiye kararı aldık, salgın nedeniyle Meclis toplanamadığı için sunulamadı. Ağustos ayında yeni kararları da ileteceğiz. Yeni sunacağımız kararlar ise şöyle:
1) ‘Kültürel ve sanatsal etkinliklere destek.
2) Halk sağlığı zirvesi yapılması.
3) Engelsiz sanat atölyeleri.
4) Otopark envanteri.
5) Amatör sporların desteklenmesi.
6) Ankara’ya da bir Gastronomi merkezi kurulması.
7) Yaşanabilirlik odaklı kent planlaması.
8) Yeni yerleşim alanlarının bisiklete uygun planlaması ve belediye bünyesinde bisiklet birimiyle bisikletin kurumsallaşması.’

Partisi Ankara parolası ortak akıl


‘İYİ Kİ GELDİN’ DEDİK TÜM KENT SAHİPLENDİ

Haberin Devamı

Ankara Kent Konseyi’nin(AKK), Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 100. yıl dönümü başta olmak üzere 100. yıl kutlamalarına da öncülük ettiğine dikkat çeken AKK Yürütme Kurulu Üyesi Ceren Anadol, bu çalışmalarıyla ilgili şunları kaydetti: “Cumhuriyet’in bütün yüzyılları Türkiye’ye aittir ama Atatürk’ün Ankara’ya gelişi Ankaralıların benimsediği bir şey. 27 Aralık Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 100. yılında ‘İyi ki geldin’ sloganı Ankara Kent Konseyi’nden çıktı, bütün kent sahiplendi. Herkes ‘İyi ki geldin’ mottosuyla Atatürk’ü 100 yıl sonra Ankara’da karşıladı. Bileşenlerimizin haricinde hiçbir parti gözetmeksizin toplumun her kesiminden destek aldık. AK Parti Ankara Milletvekili ve Başkent Ankara Meclisi Genel Başkanı Nevzat Ceylan’a teşekkür ediyoruz. Yürüyüş korteji için izni Ankara Valiliği’nden kendisi aldı. Binlerce kadın Kızılay’da sarı zeybek oynadı. Şu anda bütün bileşenlerimizle Cumhuriyet’in 100. yılına hazırlanıyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!