Parmak ucundaki ‘Kötü adam’

Güncelleme Tarihi:

Parmak ucundaki ‘Kötü adam’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2010 00:00

Sahnede 22 yıldan bu yana çoğunlukla ‘Kötü’ karekterleri canlandıran bale sanatçısı Hakan Odabaşı, “Üç Silahşörler” balesinde silahşörlerin azılı düşmanı “Rochefort” rolündeki başarılı yorumuyla dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

ANKARA Devlet Opera ve Balesi (ADOB)  sanatçısı Hakan Odabaşı, meslek yaşamının başından bu yana “iyilerin baş  düşmanı” olan kötü karakterlere başarıyla can veriyor. “Üç Silahşörler” adlı  yapıtta silahşörlerin azılı belalısı Rochefort’u canlandıran Odabaşı, rolü için  saçını siyaha boyarken sanatçının yüzüne makyajla boydan boya yara izi yapıldı.
Emek harcayan karakter
 “Bir filmin kahramanı, ancak kötü adamın başarılı olduğu ölçüde başarılı  olabilir” sözünü bale sahnesinde kanıtlayan bir isim Hakan Odabaşı... Ankara  Devlet Opera ve Balesinde 1988 yılından bu yana görev yapan sanatçı, 20 yaşında  çıktığı bale sahnesinde o günden bu yana karakter rollerinin değişmez ismi. Yaptığı entrikalarla eserin iyi kahramanını zor duruma sokan, sonunda iyilerin galip gelmesiyle yenilgiye uğrayan kötü kahramanları başarıyla canlandıran Odabaşı, kimi zaman bu yapıtların da “esas kahramanı” haline gelebilecek ölçüde rolü için emek harcayan karakter oyuncularından. Son olarak “Üç Silahşörler” adlı bale eserinde “Rochefort” isimli karakteri canlandıran Odabaşı, silahşörlerin can düşmanı olan bu rol için sarı  olan saçlarını siyaha boyadı. Bale sanatçısı Hakan Odabaşı, soruları yanıtlarken, bale  yaşamının ilginç bir tesadüfle başladığını söyledi.       

Haberin Devamı

Başta bale yapamazsınız dediler ama

Odabaşı, “Ben çok top  oynardım, o yaşlarda erkek çocukları çok top oynadıkları için o zamanlarda taban  düşmesi hep olurdu. Zamanla taban düşmesi kalkıyor, çünkü öyle olmasa askerliğimi  de yapamazdım” sözleriyle farklı bir biçimde başlayan bale serüvenini aktardı. Ankara Devlet Opera ve Balesine 1988 yılında başladığını ve o zamandan bu  yana 22 yıldır karakter rollerine çıktığını belirten sanatçı, ilk olarak  “Budala” adlı yapıtta kötü karakter Rogojin’in adamlarından birini oynayarak  “kötü adamlar dünyasına” adım attığını söyledi.
Her rolü oynadım
 Hakan Odabaşı, rollere yatkınlığını şöyle özetledi:   “Annem ve babam Devlet Tiyatrolarında sanatçı.Yani, bu benim kanımda var, çünkü ben tiyatronun kulisinde büyüdüm. Şimdi bana, ‘hani neyi oynamadın’ diye sorulsa, bale eserlerinin geneline  bakıldığında, gerçekten oynamadığım hiçbir rol neredeyse yok. Kadını oynadım, kötü adamı oynadım, veziri oynadım, efemine bir rolü de üstlendim.
Karakter rollerine bale sahnesinde iki kat fazla emek verilmesi  gerektiğini dile getiren Odabaşı, “Benim için bir seyirci, ‘Üç Silahşörler’  balesinin ardından, ‘sen temsilde oynamadın, yaşadın’ yorumunu yaptı. Gerçekten  bu rollerde oynadığım zaman bunu yaşıyorum” dedi. 

Haberin Devamı

Sahnede kalmak istiyorum

“Teatral anlamda da esere bir şey kattığın zaman bu öyle görüldüğü kadar  kolay bir şey değil” diyen sanatçı, “Sahnede mimik yapmak kolay değil. Seyirci  görmüyor değil, hepsi görünüyor sahnede. Bu karakterin içine bürünebilmek, eserin karakterini en iyi biçimde yansıtabilmek önemli” sözleriyle eserlere kattığı yorumu anlattı. Odabaşı, yıllardır formuna çok dikkat ettiğini ifade etti. “Sahnelerin kötü adamı” bale sanatındaki hedefini ise şöyle aktardı:  “Bale sanatçısı kendine iyi bakarsa bu işi uzun yıllar sürdürür.Ben her zaman burada derslere tam olarak giriyorum. Yediğime ve içtiğime de çok dikkat  ediyorum. Her şeyime dikkat ediyorum aslında, yaşamımın her evresine...”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!