Papazın Bağı’nda ticariye izin çıkmadı

Güncelleme Tarihi:

Papazın Bağı’nda ticariye izin çıkmadı
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2017 17:58

Ankara 2. İdare Mahkemesi, birinci derece doğal SİT alanı olan Papazın Bağı’nda, mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan 1690 ada 53 parselde belediyenin 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği yaparak yapılaşmaya açmasına izin vermedi.

Haberin Devamı

Papazın Bağı’nda, belediyenin ticari rekreasyona ilişkin plan değişikliğini yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Büyükşehir kendine özel plan yaparak, Papazın Bağı’nın devamında yer alan yeşil ağırlıklı olan alanı ticari alana dönüştürmek istedi. Papazın Bağı; ağaçlarıyla, bitki örtüsüyle, yeraltı su kaynaklarıyla hepimizin değeridir. Şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı plan değişikliğine karşı dava açtık. Papazın Bağı’nı ranta teslim etmedik. Mahkemenin plan değişikliğini iptal etmesi Ankara’da sayılı kalan yeşil alanların korunması açısından büyük önem taşıyor” diye konuştu.

‘SEL TAŞKININA SEBEP OLABİLİR’

Mahkeme kararının gerekçesinde yer alan ifadelere dikkat çeken Candan şunları kaydetti:
“Bize bu hafta tebliğ edilen mahkeme kararında gerekçe olarak, ‘Dava konusu plan değişikliğinin plan ana kararlarının sürekliliğini, bütünlüğünü, teknik ve sosyal donatı dengesini bozması, yetersiz araştırma ve senteze dayalı olarak yapılması, plan değişikliğini zorunlu kılacak bilimsel verileri içermemesi, ulaşım-dolaşım sistemine yapacağı etkilerinin gözetilmemesi sağlıksız yapılaşmaya, doğal hava sirkülasyonlarının bozulmasına ve dere yatağının kapatılması halinde sel taşkınlarına, iskana uygun olmayan alanların yapılaşmaya açılmasına sebebiyet verebilecek nitelikte olması nedenleri ile şehircilik ilkeleri, planlama teknikleri, imar mevzuatı ve kamu yararına uygun bulunmamıştır’ ifadelerine yer veriliyor. Yargı, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne karşı, bir kez daha bilimin yanında durarak, adalete olan güveni perçinlemiştir.”

BAKMADAN GEÇME!