Pahalı gül satanı bize şikayet edin

Güncelleme Tarihi:

Pahalı gül satanı bize şikayet edin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2007 00:00

Çiçekçiler Odası Başkanı Emin Çimen, vatandaşa seslenerek, "Aşırı pahalı satan çiçekçiyi bize şikayet edin" dedi. Gül fiyatlarının 5 ila 10 YTL arasında değiştiğini kaydeden Çimen, "Kalitesiz gül almayın, hemen solar" uyarısında bulundu.

ÇİÇEKÇİLER Odası Başkanı Emin Çimen, 14 Şubat Sevgililer Günü’nün favori çiçeği gül konusunda müşteriyi uyararak, "Kalitesiz gül almayın hemen solar. 12 milyondan pahalı gül satanı da bize şikayet edin" dedi. Ankara Çiçekçiler Odası Başkanı Emin Çimen, özellikle hipermarketlerin Sevgililer Günü hediyelikleri ve paketleri nedeniyle gül satışlarının her 14 Şubat’ta bir önceki yıla göre azaldığına dikkat çekerek, "Kaliteli çiçek, çiçekçiden alınır" dedi. "Elimizde bir Anneler bir de Sevgililer Günü kaldı. Hipermarketler ve pastaneler bizi bitirdi" diyen Çimen, yaklaşan 14 Şubat için müşterilere bazı uyarılarda bulunurken, yetkilileri de sektörün sorunlarını çözmek üzere göreve çağırdı:

12 YTL’DEN PAHALI SATANI BİZE BİLDİRİN Sevgililer Günü’nün favori çiçeği güldür, fiyatı da kalitesine göre adet başına 5-7-10 YTL arasında değişir. 14 Şubat’da talep çok fazla olursa gülün fiyatı 1-1.5 YTl oynayabilir, ama en kaliteli gülün bile fiyatı 12 YTL’yi geçmez. Eğer vatandaşlar bir çiçekçinin 12 YTL’den pahalı gül sattığını görürse bize dilekçeyle şikayette bulunsun, gerekeni yapalım. Camia olarak tepkimizi koyarız, müşterinin parasını iade bile ettirebiliriz.

HİPERMARKETLER BİZİ BİTİRDİ Çiçekçiler olarak son birkaç yıldır iş yapmaz hale geldik. Çiçekçilerin en çok satış yaptığı özel günlerden sadece Anneler ve Sevgililer Günü kaldı elimizde. Yılbaşı olsun, öğretmenler günü olsun birçok özel günde hipermarketlerin hazırladığı hediyelikler, yapay çiçek, viski, çikolata paketleri, çiçekçilerin müşterisini büyük ölçüde azalttı. Oysa, 1990’larda çikolata-çiçek paketlerini biz yapardık. Hipermarket, çiçekten anlamaz, 5 YTL’ye gül satar, ikinci gün solar.

KALİTELİ GÜL DOLGUN OLUR Kimse 1 günde solacak gül almak istemez sevgilisine. Kaliteli gül duruşundan belli olur. Gülde siyahlık olmayacak, içi boş olmayacak, dolgun olacak. İçi boş gül, dükkandan eve gidene kadar bozulur. Çiçekçi gülü vazodan çıkarırken yaprakları dökülüyorsa kalitesiz güldür. Sevgililer Günü müşterisi çok değişkendir, 15 yaşında biri de gelir, 80 yaşında müşteri de gelir, "Hanıma gül alacağım" der.

2 BİN GÜL ALIYORUM ELİMDE PATLIYOR Her geçen sene özel günlerde yaptığımız satışlar azaldığı için bu yıl da ne kadarlık bir satış yapacağımızı kestiremiyoruz. İyi satış olacak diye 2 bin tane gül alıyorum mezattan, ama bin tanesini satabiliyorum, bin tanesi elimde patlıyor. Bir de seyyar satıcılar var. Bunlar özel mezatta artan gülleri 1-4 YTl arasında alır, sokakta 5 gülden oluşan bir demeti 20 milyona satar. Kİmsenin rızkına engel olamayız, ama seyyar satıcıların da yer almalarını, vergiye tabi olmalarını istiyoruz.

Hastanelerde öcü muamelesi görüyoruz

Ankara Çiçekçiler Odası Başkanı Emin Çimen, çiçekçilerin büyük tepkisine neden olan ve satışlarını büyük ölçüde azaltan ’hastanelere canlı çiçek girişini yasaklayan karar’ın Eylül’de kaldırıldığını ama bunun uygulanmadığını belirtti. "Hastane kapısından girince bize öcü muamelesi yapıyorlar. Güvenlik çiçekçiyi içeri almıyor" diyen Çimen, şunları kaydetti: "Sağlık Bakanlığı’nın hastanelere çiçek girişini yasaklayan kararı tepkiler üzerine kaldırıldı. Bunun üzerine bakanlık, 26 Eylül’de il sağlık müdürlüklerine hastanelerin çiçek alabileceğine yönelik bir yazı gönderdi. Ama bu yazılı emir nasıl oluyorsa il sağlık müdürlüklerince uygulanmıyor. Hala hastanelere çiçek veremiyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!