Otelleri sollayan tatil

Güncelleme Tarihi:

Otelleri sollayan tatil
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2021 23:22

Salgın gölgesinde karşıladığımız bu yaz da alternatif tatil seçenekleri arasında karavan önce çıkıyor. Pandemi sürecinde en güvenilir seçeneklerden biri olan karavan için üreticiler de kiralayanlar da talebe yetişmekte zorlanıyor. İşin uzmanları ise standartlara uygun kamping alanlarının artmasını istiyor.

Haberin Devamı

Koronavirüs salgını gölgesinde yaz aylarını karşılarken, hem ekonomik olması hem de virüs bulaş riskinin daha az olması nedeniyle doğa ile iç içe yapılan alternatif tatiller bir adım öne çıkıyor. Karavan ise çantasını taşıyıp çadır kurmak istemeyen ama her sabah başka bir manzaraya göz açıp her akşam başka bir gökyüzünün altında uyumak isteyenlerin ilgi duymaya başladığı alternatif tatil seçeneklerinin başında geliyor. Yanında olması gereken eşyalarını sırtında taşımak yerine, evini aracına yükleyerek gezmek isteyenler için Türkiye genelinde birçok kamp kurma yeri (kamping) bulunuyor. Hürriyet Ankara, karavanıyla rotasına Başkent’ten başlayarak doğayla iç içe hem ekonomik hem de konforlu bir tatil geçirmek isteyenlerin merak ettiklerini işin uzmanına sordu. 1990 yılından bu yana karavanla binlerce kilometrelik seyahatler yapan Türkiye Kamp ve Karavan Derneği Genel Başkan Yardımcısı Sabahattin Ergin, karavan macerasına çıkmayı düşünenlerin merak ettiklerini anlattı:

Otelleri sollayan tatil


İLK KEZ BAŞLAYACAKLAR

“Öncelikle ekonomik koşullarını göz önüne alarak, doğayı ne kadar sevdiklerini, hangi koşullarda tatil yapmak istediklerini hayal etsinler. En önemlisi ilk defa karavanla tatil yapacaklar mutlaka koşulları en iyi kampingleri tercih etmeye çalışsınlar. Yeni başlayacaklar için maddi güçlerine ve isteklerine uygun ikinci el bir karavan alarak başlamalarını öneririm. Çünkü deneyimlerine göre karavancılığa devam edip etmemeye karar verebilir veya yenisini almaya karar verebilirler. Başlangıç için hemen aklınıza karavan satın almak ya da bir aracı karavana dönüştürmek gelmesin. Yaşayacağınız deneyime bağlı olarak bu biraz pahalıya patlayabilir. İlk etapta karavan kamplarını kullanarak bir karavanın içindeki yaşamı deneyimlemenizde fayda var.

Haberin Devamı

KARAVAN FİYATLARI

Karavanlar ‘çekme karavan ve motokaravan olarak sınıflandırılıyor. Çekme karavan fiyatları birinci elde minimum 50.000 TL ile 300.000 TL aralığında alıcı buluyor. İkinci elde ise 30.000 TL ve üzeri alınabilir. Motokaravanlar ise imalatçılar tarafından yapılacak ise araç sizin tarafınızdan temin edilmek koşulu ile donanımına göre 70.000 TL ile 300.000 TL arasında mal edilebilir. İkinci elde motokaravanlar ise 100.000 TL ve 500.000 TL arasında alınabilir.”

Otelleri sollayan tatil

*ÇEKME KARAVAN ÖZELLİKLERİ

“Bir çekici aracın arkasına bağlanarak çekilen römork şeklindeki karavanlardır. Bu tür karavanları çekebilmek için karavanın büyüklüğüne göre uygun güçteki araçlara ihtiyaç var. Seyahatlerde araç karavandan ayrılarak bağımsız olarak çevre gezilerinde tercih edilebilir. Türkiye’de çekme karavanlar 750 altı ve 750 üstü olarak iki sınıfa ayrılır ve birinci grup karavanlar ruhsatsız, çeken aracın plakası takılarak, ikinci grup karavanlar ise ruhsat ve ayrı plakası takılarak karayollarında kullanılabilir. Her yıl muayeneleri vardır, vergisi yoktur. Satın alırken daha az bedelle sahip olunur, işletim giderleri de daha ekonomiktir.
Otelleri sollayan tatil

*MOTOKARAVAN ÖZELLİKLERİ

Haberin Devamı

Kendi kendine hareket edebilen ve iç düzeni kamp yapmaya elverişli olarak tasarlanan kendinden motorlu kamp taşıtlarıdır. Seyahat ve gezilerde çevre gezilerinde kullanılması zordur, başkalarına bağımlı olunur, arkasına bisiklet veya motosiklet taşıyıcısı takılabilir. Her yıl muayenesi ve vergisi vardır. Sürekli bakımlı olması gerekir, satın alırken daha fazla bedel ile sahip olunur, işletim giderleri fazladır.

*SATIN ALIRKEN DİKKAT EDİLECEKLER

Çekme veya motokaravan alacaksanız imalatçı firma ile sipariş formuna isteklerinizi açık açık yazmalısınız. Teslim tarihini bile yazın. İkinci el olarak alacaksanız gidip görmek şart. Karavan ek yerlerinden su almış mı? Mobilyası ne durumda? Yürüyen aksamlarında sorun var mı? Motokaravan ise, motor durumu nasıl? Bunlar ilk araştıracağınız konular olmalı. İşin ehli olan kişiler tarafından imal edilmiş TSE ve trafik kurallarına uygun olanları tercih etmek içinizin rahat olmasını sağlar.”

Haberin Devamı

*EN İYİ BEŞ KAMPİNG ROTASI

“Bir eleştiri ise ülkemizdeki kampinglere yapmak gerekiyor. Maalesef talep bu kadar artmasına karşın bizim ülkemizde standartlara uygun kampingler bir elin parmakları kadar az. Onlar ise şunlar:

Otelleri sollayan tatil


*ADA CAMPING AYVALIK: 266 327 12 11 - www.adacamping.com

Otelleri sollayan tatil


*AKTUR CAMPING DATÇA: 252 724 61 68 - www.datcakamping.com

Otelleri sollayan tatil


*ALTIN CAMPING BURHANİYE: 266 416 37 37-cep:0545 255 22 70 - www.altincamp.com-info - @altincamp.com

Otelleri sollayan tatil
*HİPOCAMP GÜMÜLDÜR: 232 798 91 91 - 232 798 74 44 - www.hipocamp.com - info@hipocamp.com

Otelleri sollayan tatil


*KAŞ CAMPING KAŞ: 242 836 10 50 - www.kaskamping.com - info@kaskamping.com”

PANDEMİ ETKİSİ

“Koronavirüs pandemisiyle birlikte sosyal mesafe kuralı hayatımıza girince kampçılık ve karavan turizmine olan ilgi de oldukça arttı. Karavan tatilleri sosyal mesafe ve hijyenin tamemen size bağlı olması nedeniyle riskin düşük olduğu seçeneklerden biri. Bu yüzden talepler oldukça artmış durumda. Pandemi öncesi karavan ünitelerini küçültmeye giden sektör temsilcileri, şimdiler de ise durumun tersine döndüğünü anlatıyor. Hem kiralama hem de satın alma oranlarında ciddi bir artış var. Talep ağırlıklı olarak iç pazardan geliyor. Karavan üreticileri ve ithalatçıları tam kapasite taleplere yetişmeye çalışıyor. Ancak taleplere yetişme konusunda yetersiz kalıyorlar.“

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!