Otobüsçüye destek arttı Meclis ikiye bölündü

Güncelleme Tarihi:

Otobüsçüye destek arttı Meclis ikiye bölündü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2022 22:56

ABB Meclisi, otobüsçü esnafına gelir desteği rakamlarında anlaşamadı. AK Parti grubu artış önerdi. Esnafla uzlaşıldığını ve artışın ek maliyet getireceğini belirten CHP ve İYİ Parti, öneriye karşı çıktı. AK Parti ve MHP uzlaşmadan haberdar olmadıklarını belirterek yönetimi eleştirdi. AK Parti’nin artış önerisi oy çokluğuyla kabul edilirken CHP kararın veto edileceğinin sinyalini verdi.

Haberin Devamı

Otobüsçüye destek arttı Meclis ikiye bölündü
Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi’nin önceki gün yapılan ocak ayı son oturumunda kentte özel toplu taşıma hizmeti veren otobüsçü esnafına gelir desteğinde bulunulmasına ilişkin Başkanlık Yazısı görüşüldü. Hukuk ve Tarifeler Komisyonu Başkanı Ercan Kınacı AK Parti grubu adına yazıda teklif edilen rakamlara ilave yaparak araç başına daha fazla ücret ödenmesini önerdi. Belediye yönetimi ile esnafın uzlaştığını belirten CHP ve İYİ Parti, belediyeye ek maliyet getireceği gerekçesiyle artış önerisine karşı çıktı. AK Parti ve MHP ise uzlaşıdan kendilerinin haberi olmadığını belirterek ABB’yi eleştirdi. Konuyu tartışan parti grup başkanvekillerinin değerlendirmeleri şöyle oldu.

UZLAŞIDAN BİZİM HABERİMİZ YOK

Otobüsçüye destek arttı Meclis ikiye bölündü


AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse: “Bugüne kadar alınan kararların tamamında öncesinde istişare ederek, konuşarak bir uzlaşıyla doğru bir noktaya vardık. Toplantıdan önce bir karar var ortada, bir rakam belirlenmiş. Kendilerine göre kiminle uzlaşı sağladılarsa sağlamışlar öyle söylüyorlar. Bizim haberimiz yok. Bize kendileri de lütfedip söylemiyorlar. Yönetim şekillerini de böylece ifade etmiş oluyorlar. Şeffaflık da temsilde adalet de yok. Ulaşım esnafı bunun biraz daha üzerinde rakam olması konusunda talepte bulundular bu talebi yok mu sayacağız. Ulaşım esnafımıza bir katkı daha vermeyi teklif ediyoruz.”

BU MECLİS’İN AKLI FİKRİ YOK MU

Otobüsçüye destek arttı Meclis ikiye bölündü


MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan: “Meclis’in son günü bize bu yazılar bir saat kala geliyor. Mutakabat sağlanmış. Madem bu karar bu Meclis’ten geçecek bu Meclis’in aklı fikri yok mu. Burada Hukuk ve Tarifeler Komisyonu, Plan Bütçe Komisyonu’ndaki arkadaşlarımız masaya oturduğunda esnafın aleyhinde mi karar verecekler. Niye birinci gün getirip burada müzakere edip buradaki insanların rızasına, aklına, fikrine, hukukuna müracaat edip de çıkmıyor bu karar. Esnafa soralım teklif edilen rakamları esnaf istemeyecek mi? Esnafa yapılan bir şeyi siyasete tahvil etmek yanlış bir şey. Geçmişte nasıl yaptıysak öyle yapmalıydık.”

YÜZDE 50 CİVARINDA ARTTIRMA YANLIŞ

Otobüsçüye destek arttı Meclis ikiye bölündü


CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu: “Özel halk otobüsçülerle görüşülerek bir uzlaşma sonucu oluşturulan bir başkanlık teklifidir. Hem ABB’nin bütçesi göz önüne alınarak hem de otobüsçü esnafımızın ne kadarlık bir mağduriyet yaşadığı göz önüne alınarak ortak kararlaştırılmış bir tekliftir. Böyle bir anlaşma varken rakamları neredeyse yüzde 50 civarında arttırmanın yanlış olduğunu düşünüyorum. Bunun Başkanlık teklifi olarak gelmesi uzlaşmanın ilk gün sağlanamamış olması. Yarın bunun vetosu mahkemesi olur esnaf mağdur olur, desteğini alamaz.”

‘BU İŞ OLMASIN’ DEMEYE GETİRMEKTİR

Otobüsçüye destek arttı Meclis ikiye bölündü


İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker: “Otobüsçü esnafıyla bir aydır EGO’nun yetkilileri, daire başkanları görüşerek bu konuda mutabık kaldık. Şu an biz bu esnafa yıllık 90 milyon lira destek veriyoruz. Bunu buraya getirip bizim önümüze koymak demek ‘bu iş olmasın’ demeye getirmektir. Sizin getirdiğinizle en az 50 milyon lira daha fark biniyor. Bence siz bunu az söylemişsiniz gelin bunu 300-400 milyon lira yapalım otobüsçü esnafımıza verelim. Ama siz de gelen 13 liralık mazot zammını 5-6 liraya indirin otobüs esnafı daha çok kazansın. Bizim getirdiğimize esnaf itiraz etti de mi siz bunu getirdiniz.”

ŞİKÂYET ALAN ARACA ÖDEME YAPILMAYACAK

Haberin Devamı

AK Parti ve MHP’nin ‘kabul’ CHP ve İYİ Parti’nin ‘ret’ oyu vermesinin ardından oy çokluğuyla alınan karara göre Ankara’da merkez ve çevre ilçelere hizmet veren özel halk otobüslerine hat, kilometre, yolcu sayıları ve toplam gelirlerine göre her takvim günü için 400 ila 900 TL arasında değişen rakamlarla gelir desteği verilecek. Destek, 15 Ocak itibarıyla bir yıl boyunca olacak. ‘Ücretsiz ya da indirimli’ yolcu taşımacılığı ile ilgili şikâyet alan araca o gün için ödeme yapılmayacak.

BAKMADAN GEÇME!