'Ortaya meydan değil kentsel boşluk çıkar’

Güncelleme Tarihi:

Ortaya meydan değil kentsel boşluk çıkar’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2022 17:15

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin(ABB) Ulus Meydanı ve 100. Yıl Çarşısı’nın geleceği için düzenlediği anketten yüzde 69 oranıyla ‘yıkılıp meydan yapılsın’ sonucu çıkarken, meslek odalarından bir kez daha ABB’ye tepki geldi.

Haberin Devamı

Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Mimarlar Derneği 1927, Koruma ve Restorasyon Uzmanları Derneği, Icomos Türkiye Milli Komitesi, Docomomo Türkiye Ulusal Çalışma Grubu, ÇEKÜL Vakfı Ankara Temsilciliği tarafından ‘Ulus 100. Yıl Çarşısı Korunmalıdır!’ başlığıyla yapılan ortak açıklamada, “Ulus 100. Yıl Çarşısı’nın yıkımı ortaya bir meydan değil tanımsız bir kentsel boşluk çıkartacaktır. Bu anlayışın derhal terk edilmesi gerekmektedir” denildi. Açıklamada özetle şu ifadeler yer aldı:

SÜRECİ ENDİŞE İLE TAKİP EDİYORUZ

“Bilimsel olmayan anket ve sonuçları üzerinden mimarlık ve kent tarihi açısından önemli bir yapının yıkım süreci ile karşı karşıya bırakılması kabul edilemez bir durumdur. Ulus 100. Yıl Çarşısı’nın yıkımı ortaya bir meydan değil tanımsız bir kentsel boşluk çıkartacaktır. Bu anlayışın derhal terk edilmesi gerekmektedir. Ulus 100. Yıl Çarşısı’nın geleceğini belirleme konusunda devam eden süreci endişe ile takip ediyoruz. 100. Yıl Çarşısı’nın korunarak geleceğe aktarılması için ABB tarafından düzenlenen ve sonuçlanan ‘100. Yıl Çarşısı ve Yakın Çevresi Fikir Projesi Yarışması’ göz ardı edilerek, yine ABB tarafından böylesi bir anketin düzenlenmesinin hem mimari proje üretim süreçlerini hem de mimarlık ve kent planlama meslekleri ile birlikte koruma uzmanlığını ve bilimsel bilgiyi değersizleştirdiğine inanıyoruz.

Haberin Devamı

BİLİME SAYGI DUYMAYA DAVET EDİYORUZ

Katılımcılık içermeyen, katılımcıya bilgi vermeden, hedef kitlesi ve odakları belli olmayan bir anketle Ulus 100. Yıl Çarşısı üzerine karar vermenin bilimsel ve etik olmadığını belirtiyor, Ulus tarihi kent merkezinin korunmasına ve geliştirilmesine yönelik kararların kapsamlı bir planlama neticesinde alınması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Bu doğrultuda, Ulus 100. Yıl Çarşısı’nın açılan fikir projesi yarışmasının sonuçları ışığında yeniden işlevlendirilerek korunması ve kentlilerle buluşturulmasının Ankara’nın tüm kültürel katmanlarının bütüncül olarak geleceğe aktarılmasını sağlayacağının altını çiziyor, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni kendi yaptığı yarışmanın sonuçlarına ve bilime saygı duymaya davet ediyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!