Ortak sorun aydınlatma

Güncelleme Tarihi:

Ortak sorun aydınlatma
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2016 16:33

Başkent’teki ilçe belediye başkanları, kentteki aydınlatma yetersizliğiyle ilgili Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in “Karanlık Başkent olur mu” çıkışına destek vererek, şu çağrıyı yaptı: * EnerjiSA hassas davranmalı. * Sokaklar aydınlanırsa olumsuzluklar biter. * Avrupa’yı örnek alalım.

Haberin Devamı

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in, “Bırakın sokakları, meydanı karanlık Başkent olur mu? Başkent’i aydınlatmayacaksanız nereyi aydınlatacaksınız” diyerek yaptığı açıklamaya, diğer ilçe belediye başkanlarından da destek geldi. Ankara Hürriyet’in, Merasim Sokak’taki hain terör saldırısı sonrası çalışmalarına başlanan Başkent Güvenlik Eylem Planı’na, kentin en büyük sorunlarından biri olan ‘aydınlatma’ konusunun da eklenmesi gerektiğine dikkat çekerek, ‘Güvenliğe ışık tut’ manşetiyle konuyu gündeme getirmesinin ardından ilçe belediye başkanları açıklamalarda bulundu. Taşdelen’in, “Karanlık Başkent olur mu?” çıkışını destekleyen belediye başkanları, Avrupa’daki kentleri örnek göstererek, sokak ve cadde lambalarıyla bina cephelerinin de aydınlatılmasını istedi. Elektrik alt yapısındaki yatırımın artırılması gerektiğine işaret eden başkanların değerlendirmeleri şöyle:

Haberin Devamı

Ortak sorun aydınlatma

AVRUPA’DA ŞEHİRLER CIVIL CIVIL

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar:
“Elektrik idaresinin özelleştirilmesinden sonra kentin doğru dürüst aydınlanmadığını görüyoruz. Vatandaşlardan da bu konuda bize şikayetler geliyor. Gelişmiş ülkelerin büyük kentlerine gittiğimizde akşam saatlerinde uçakla şehre inerken cıvıl cıvıl aydınlık olduğunu görüyoruz. Bunun Başkent’te de yapılması gerekli. Son terör saldırısında da karanlıktan yararlanmış olabilirler. Aydınlatma problemi, hırsızlık gibi kötü olaylara da neden oluyor. Bilhassa sanayi sitelerinde ve şehrin ara sokaklarında çok az lamba var. Bu konuda Büyükşehir, ilçe belediyeri ve EnerjiSA ortak çalışma yaparak daha aydınlık hale getirebilir. EnerjiSA’ya biz de söylüyoruz. Onlar led ampül aldık şu kadar ödenek ayırdık diyorlar. Bunlar bildiğim kadarıyla kârlarının yüzde yirmisi ölçeğinde yatırım yapıyor. Devlette iken yüzde yüzüne yatırım yapılıyordu. Yeteri kadar buna pay ayrıldığını düşünmüyorum. Bu çözülemeyecek bir sorun değil. Ankara’nın yararına olan bir şey. Bir kentin gece saatlerinde de canlı olması için en önemli husus aydınlatma. Sokaklarda büyük eksiklik var giderilmesi gerekiyor. Biz bu konuda üzerimize düşeni yaparız.”

Haberin Devamı

Ortak sorun aydınlatma

ENERJİSA DAHA HASSAS OLMALI

Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak:
“Şehrin aydınlık olması önemli. Bu konuda yetki EnerjiSA’da. Onların da gerekli hassasiyeti göstermesi lazım. Zaman zaman bize de şikayetler geliyor. Bu şikayetleri de biz Enerjisa’yla görüşerek çözmeye çalışıyoruz. Görüştüklerimiz çözülüyor. Doğrudan vatandaşın şikayetini esas alarak çözüm üretmeleri lazım. Vatandaş bize netice alamıyoruz diye geliyor. EnerjiSA’dan daha dikkatli daha hassas olmasını istiyoruz. Keçiören’de zaman zaman yeni yapılan yerlerde yatırımlar gecikebiliyor. Yeni bölgelerimizde yatırımlar daha hızlı olursa daha iyi olur. Terör konusunda da hırsızlık konusunda da bana göre büyük bir etkisi yok. Şehrin aydınlık olması önemli estetik açıdan da güzel. Parklarımızda kendimiz led aydınlatma yapıyoruz. Vatandaşımız parkları rahat kullanabiliyor. Sokaklarda da ampüller patlayabiliyor. Arızalar çıkabiliyor. Enerjisa’nın daha dikkatli ve hızlı müdahale etmesi daha iyi olur diye düşünüyorum.”

Haberin Devamı

Ortak sorun aydınlatma

YATIRIM KONUSUNDA CİMRİ DAVRANILIYOR

Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel:
“Ankara’da aydınlatmada sıkıntılı olan bölgeler, cadde ve sokaklar var. Vatandaşlarımızın gece saatlerinde de yaşamlarını sağlıklı sürdürebilmeleri için aydınlatmaların daha iyi olması gerekli. İnsanların yaşam kalitesini yükselten bir konuma getirilmeli. Bir takım olumuzlukların önüne geçerek art niyetli insanların niyetlerini gerçekleştiremeyecek bir yapıda olması lazım. Bunun için de EnerjiSA’nın Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin üzerlerine düşeni yaparak bu konuyu takip etmeleri lazım. Vatandaşlardan bu yönde sık sık şikayetler geliyor. Yazışmalarımızı yaparak çözüm sağlamaya çalışıyoruz. Şöyle de bir gerçek var; Elektrik işi özelleştirildi. Özelleşmesinden kaynaklanan yatırımda da bir geri duruş var. Yatırım konusunda cimri davranılıyor. Yatırım yapılmadığında istediğimiz talepleri karşılayamıyoruz. Başkent’te 6 milyon insanın gece ve gündüz yaşamlarında güvenlik için ne gerekiyorsa yapılması lazım. Burada yaşayan insanlarımızın gerek aydınlatma gerek kamera gibi emniyet tedbirleri en üst seviyede alınmalıdır. Bütün illerimiz önemli ama Türkiye’nin Başkenti Ankara hem yurt içinde hem de yurtdışında bir adım önde olup dikkat çeken konumdadır. Aydınlık olması bu açıdan önemlidir.”

Haberin Devamı

Ortak sorun aydınlatma

BİNALARIN CEPHELERİ DE AYDINLATILMALI

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki:
“Açıkçası elektrik şirketi biraz daha yatırımını artırmalı. Şirketin her ilçe ile ilgili düzenli bir organizasyonu olmalı. Yeni sokaklar açılıyor bu anlamda da ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Kurumla biraz daha işlerini hızlandırmak için yakın görüşüyoruz. Yerel idareler de kendilerine ait bina cephelerini aydınlatmalı. Özellikle bu Avrupa’da çok yaygın. Dış cephe aydınlatmalarına da önem verilmeli. Altındağ, gelişen ve değişen bir yer. Kendi gücümüz oranında bunları yapmaya çalışıyoruz. İnsanları bu konuda eğitmeye gayret ediyoruz. Sokaklarla ilgili müdahalemiz olamıyor. Bazen yapmış olduğumuz sokaklara da bu tür lambaları koyuyoruz. Vatandaş da sıkıntısında bize geliyor. Hem sokak aydınlatmalarının yanması ile ilgili hem de sokaklarda sökülmesi gereken direklerle ilgili problemler olabiliyor. Direkler zamanında sökülmüyor. Dediğim gibi elektrik idaresi kesinlikle yatırım miktarını artırmalı. Kesinlikle yaptığımız tesisleri, parkları, bahçeleri ve tesisleri belediye olarak aydınlatıyoruz. Buraların paralarını da biz ödüyoruz. Yapılan çalışmayla sokak ve caddelerin aydınlatması konusunda ücretlerini de belediyeler ödeyecekti. Yanlış hatırlamıyorsam 2017’ye ertelendi. Ertelenmeseydi bunları ödeyebilecek belediye sayısının da az olacağını düşünüyorum.”

Haberin Devamı

Ortak sorun aydınlatma

KARANLIK İŞLER KARANLIKTA OLUR

Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna:
“Aydınlatma olursa olumsuz faaliyetlerin önlenmesine de vesile olur. Karanlık işler genellikle karanlıktan geçer. Adı üstünde karanlık iş karanlıkta vuku buluyor. Aydınlık olursa insanların yaşamı için daha sağlıklı olur. Vatandaştan zaman zaman bize ulaştırılan sıkıntılar oluyor bizler de EnerjiSA’ya iletiyoruz. Onlar da programlarına göre işleri yürütüyorlar. Burada esas olan bu enerji dağıtım firmasının EPDK ile olan görüşmelerinde bu aydınlanma mevzusuna biraz daha ağırlık vermeleri lazım. Neticede EPDK buna karar vermeli. Yatırım programlarını tahmin ediyorum EPDK’ya onaylatıyorlar. Bu aydınlanma işine de bu anlamda biraz daha önem verilebilir. Bu durum tedbir ve güvenlik açısından da büyük öneme sahip. Olumsuz olayların olmaması için şehrin aydınlığı önemli. Aydınlanmanın çözümünün ardından diğer yatırımlara da devam edeceklerdir.”

Ortak sorun aydınlatma

KONYA YOLU BİLE SÖNÜYOR

Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay:
“Bazı sokaklarımızda ve caddelerde aydınlatmaların yanmadığı zamanlar olabiliyor. Biliyorsunuz Konya Ankara Yolu olan şehirlerarası yolumuz var. Konya Yolu’nun aydınlatması bile kesintiye uğrayıp sönüyor. Caddelerde sokaklarda özel şirketin yapması gereken işleri bazen belediyeler vatandaşlara hizmet olsun diye yapabiliyor. Bu konuda muzdaribiz. Elektirk şirketi yöneticilerinin biraz daha hassas ve duyarlı olmaları gerekiyor. Vatandaş bize sıkıntısını iletiyor, biz kendimiz müdahale etmek zorunda kalıyoruz. Bazı aydınlatmaların iyi olmadığını değişmesi gerektiğini biz yetkililerine iletmemize rağmen bunların bir standardının olduğu sokak aydınlatmalarının bu şekilde olması gerektiği yönünde yanıtlar aldık. Biz kendimiz de değiştirmek istediğimizde sıkıntılar oluyor. Geçenlerde sıkıntı yaşadık. Sokak aydınlatmalarının sökülmesi gerekiyordu firmaya söktürmek istedik söktüremedik. Biz kendimiz söktük aparat istedik o da gelmedi. Bir sokağın düzenlenmesini yapıyoruz ama elektrik konusunda da aydınlatma konusunda da sıkıntılar yaşayabiliyoruz. Son olarak yaşamış olduğumuz terör olayından sonra da insanlarımızın kendilerin daha güvende hissedebilmesi için sokak ve cadde aydınlatmalarının daha fazla aydınlatılmaya ihtiyacı var.”

Ortak sorun aydınlatma

GÜNEŞ ENERJİSİYLE HARCAMA SIFIRA İNER

Öte yandan konuyu Ankara Hürriyet’e değerlendiren Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci de kent aydınlatmasının yetersizliği konusunda başkanlarla ortak açıklamalarda bulundu. Başkan Gökçek’in Kızılay için gündeme getirdiği aydınlatma çalışmasını da hatırlatan Bezci şöyle konuştu: “Dünyada bir çok şehir aydınlatmalarıyla ön plana çıkıyor. Dolayısıyla bizde de şehirlerin daha aydınlık olması lazım. Hatırlarsanız yıllar evvel Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek Kızılay’ı aydınlattığı zaman enerji tasarrufu gerekçesiyle kaldırdıttılar. 10 seneyi geçti galiba bu uygulama o gün başlasaydı şehir daha aydınlık hale gelirdi. Özellikle bir lambanın üzerine küçük bir güneş enerjisi paneli konulabilir. Böylece enerji sarfiyatı da sıfır olur. Binaların dış cepheleri şehirdeki sokak lambalarının kesinlikle daha aydınlık hale gelmesi lazım. Gece baktığımız zaman Başkent’in ışıl ışıl olması lazım. Biz bunu AVM’lerde yapıyoruz. Aydınlatmayı 12 aya yaymak lazım. Özellikle gece olduğu zaman bayanlar sokağa çıkmaktan korkuyorlar. Binaların cephelerini ve bahçelerini de aydınlatmamız lazım. İsrafa kaçmadan bunlar yapılabilir. Şehir daha modern ve şık bir görünüme kavuşur. Hem güvenlik hem estetik açıdan sağlıklı bir düzen olur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!