Ortak sorun altyapı

Güncelleme Tarihi:

Ortak sorun altyapı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2023 16:15

Kentini yaşayan gazete Hürriyet Ankara’da, söz muhtarlarda... ‘MAHALLENİN NABZI’ yazı dizimizde muhtarlar, mahalleleriyle ilgili ‘öneri talep ve şikâyetleri’ aktarıyor. Bu hafta Çankaya’nın iki mahallesindeydik Cebeci Mahallesi ve Ertuğrulgazi Mahallesi...Çankaya’nın komşu iki mahallesi Cebeci ve Ertuğrulgazi’nin ortak sorununun başında “altyapı” geliyor. Her iki mahallenin muhtarı da “kalıcı çözüm” istiyor.

Haberin Devamı

Hürriyet Ankara, “MAHALLENİN NABZI” ile bu hafta Çankaya’nın Cebeci Mahallesi muhtarı Ali Osman Taş ile yine Çankaya’nın Ertuğrulgazi Mahallesi muhtarı Salih Yiğit’e konuk oldu. Yaklaşık 30 yıldır mahallelerindeki en büyük sorunun “altyapı” olduğunu anlatan muhtarların şikâyetleri ve talepleri şöyle:

ALTYAPI ÜST YAPIYI KALDIRAMAZ HALE GELDİ

Ortak sorun altyapı

* Cebeci Mahallesi muhtarı Ali Osman Taş: “Cebeci Mahallesi, oldukça eski bir yerleşim alanı. Bundan kaynaklı olarak da bazı sıkıntılar yaşanmakta. Çok önceden mahallemizde bir-iki katlı binalar bulunuyordu, gecekondular vardı. Zamanla yerini beş-altı katlı binalar aldı, nüfus arttı. Altyapı üst yapıyı kaldıramaz hale geldi. Aslında bu sorun nereden baksanız 30 yıldır yaşanıyor ve biz bunu 10-15 yıl önce de dile getiriyorduk. Kanalizasyon taşıyor, yaşanan bu taşkın sebebiyle de mahallede koku meydana geliyor. Altyapı talebimizi Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bildirdik, müracaatımızı yaptık. Konuyla oldukça ilgilendiler. Altyapı çalışmaları da yakın bir zamanda başlayacaktı fakat yaşadığımız üzücü deprem felaketinden sonra tahminimizce beklemeye alındı. Bizim şu an için en acil çözüm bekleyen talebimiz altyapı çalışmalarının başlaması. Öte yandan, vatandaşlara da seslenmek istiyorum. Mazgalların arası atıklarla, izmaritlerle dolu.

Haberin Devamı

Ortak sorun altyapı

Bırakılan çöpler, mazgalların arasına sıkışıyor ve herhangi bir yağmur yağdığında mazgalların içi dolduğu için yağmur suyu gitmiyor. Belediye ekipleri sürekli gelip mazgal aralarını temizliyor fakat duyarsız vatandaşlar atıklarını atmaya devam ediyor. Lütfen, mahallemizi, çevremizi temiz tutalım. Çevre bilincimizi geliştirelim.”

Ortak sorun altyapı

Haberin Devamı


GECEKONDU ZAMANINDAN KALMA BİR ALTYAPI

Ortak sorun altyapı

* Ertuğrulgazi Mahallesi muhtarı Salih Yiğit: “Mahallemizde 60-70 yıllık binalar var. Neredeyse en yeni binamız 20 yaşında. Yani buranın altyapısı, gecekondu zamanından kalma bir altyapı. Eski binaların altyapısının açılıp yeniden genişletilmesi lazım. Altyapı tıkandığında bina altından dışarıya kanalizasyon sızıntısı oluyor ve binayı lağım kokusu sarıyor. Bazı evleri lağım suyu basıyor. Bu durum sağlık açısından da risk teşkil ediyor. Çoğu mahalleli muhtarlığa gelip, ‘Muhtarım, bu sorun ne zaman çözülecek?’ diye soruyor. Yaklaşık 30 yıldır bu sorun devam ediyor, yeni değil. Sorunları ASKİ’ye iletiyoruz, gelip çözüyorlar ama geçici çözüm oluyor. Biz bu sorunun artık kalıcı bir şekilde çözülmesini istiyoruz. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin altyapıya ilişkin sorunlarımıza yönelik çalışma başlatacağını ve sorunu çözüme kavuşturacağını düşünüyorum fakat bizim talebimiz en kısa sürede çalışmalara başlanılması.”

Haberin Devamı

CEBECİ’NİN DİĞER BİR SORUNU 50-60 YILLIK BİNALAR

Ortak sorun altyapı

Ortak sorun altyapı

Cebeci Mahallesi’nin diğer bir önemli sorununun artık 50-60’ıncı yıllarına giren binalar olduğunu belirten muhtar Ali Osman Taş, “Çoğunun sıvası dökülmüş, eskimiş. 11 ilimizi birden etkileyen deprem faciası sonrası eski binaların olası bir depreme dayanıklı olup olmadığını düşünür olduk. Bu anlamda kentsel dönüşüm başlatılarak depreme dayanıklı binalar yapılabilir. Ayrıca, eski binalarda otopark da bulunmuyor. Kentsel dönüşümle birlikte apartmanları birbirinden ayıran duvarlar yıkılarak her bina için bir otopark alanı oluşturulabilir.

Haberin Devamı

Ortak sorun altyapı

Buna ihtiyaç var. Çünkü sokaklarımız oldukça dar. Sağlı-sollu park edilen araçlar yüzünden ambulans ve itfaiye aracı acil bir durum olduğunda geçmeye zorlanıyor” ifadelerini kullandı.

BELEDİYE TEMİZLİYOR DUYARSIZ VATANDAŞLAR ÇÖP DÖKÜYOR

Ortak sorun altyapı

Ertuğrulgazi Mahallesi muhtarı Salih Yiğit, Kutlu Sokak’ta yaklaşık altı yıl önce yıkımı gerçekleştirilen binanın bulunduğu alana çöp ve moloz yığınlarının bırakıldığını belirterek, “Bina yıkıldıktan sonra belediye moloz yığınlarını ve atıkları temizledi fakat vatandaşlar, çöplerini ve molozlarını tekrardan bu alana dökmeye başladı. Her defasında belediyenin de temizlemesine rağmen özellikle gece saatlerinde bu alana çöp ve moloz yığınları bırakılıyor. Duyarsız vatandaşlar olduğu sürece belediye her gün de gelip temizlese bu görüntü son bulmuyor. Nereden kim gelip bırakıyor bilmiyoruz ama vatandaşlardan daha duyarlı olmalarını bekliyoruz” çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

ESNAF DA DERTLİ

Ortak sorun altyapı


Cebeci Mahallesi’nde yıllardır esnaflık yapan Rıdvan Karaoğlan da altyapı sorununa dikkat çekerek, “Sokakta bulunan rögarlar zaman zaman taşıyor, hâliyle etrafta dayanılmaz bir koku oluyor. Bir an evvel altyapı çalışmalarının başlaması gerek” dedi.

BAKMADAN GEÇME!