Örnek Mahallesi’nde dönüşüm hazırlığı

Güncelleme Tarihi:

Örnek Mahallesi’nde dönüşüm hazırlığı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2017 15:32

Altındağ Belediyesi’nin, ‘Aydınlıkevler Semt Çarşısı’ açılışına katılan Bakan Mehmet Özhaseki, ilçenin Seyfi Demirsoy Mahallesi’nde kentsel dönüşüm için hazırlanan planın bitmek üzere olduğunu söyledi. Bakan Özhaseki, Suriyeli mültecilerin yoğunlukta olduğu Örnek Mahallesi’nde de kentsel dönüşüm hazırlıkları yapıldığını kaydetti.

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Türkiye’de kentsel dönüşümün acilen birçok yerde yapılması lazım. Deprem ülkesiyiz, bir taraftan depremlere hazırlıklı olmalı bir taraftan da eskiyen yapılarımızı yenilemek durumundayız” dedi. Bakan Özhaseki, Altındağ Belediyesi tarafından yapılan ‘Aydınlıkevler Semt Çarşısı’nın açılış törenine katıldı.Kentsel dönüşüm çalışmalarında Altındağ Belediyesi’nin, Türkiye’deki birçok belediyeye örnek olacak kadar hızlı ve doğru dönüşümler yaptığını vurgulayan Özhaseki şunları söyledi:

ÖNCE SEYFİ DEMİRSOY DÖNÜŞECEK

“Seyfi Demirsoy Mahallesi’nde itirazlar vardı. O itirazlar geride kaldı. Planlamasını bitirmek üzereyiz, inşallah o mahalle dönüşecek. Örnek Mahallesi de şu anda hazırlanıyor, Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Bakanlar Kurulu’ndan sonra yeniden bir planlamayla, vatandaşlarımızın hepsinin memnun olacağı bir vaziyette yenilenmiş olacak. Bu konuda Bakanlığımız ve Altındağ Belediyesi üzerine düşen görevleri yerine yapıyor. Sizler de vatandaşlarımız, kardeşlerimiz olarak belediye başkanımıza yardımcı olursanız, anlaşmalara bir an önce gelip, uyumlu şekilde imzalar atarsanız, bir an önce işler hızlanmış olur. Karşılıklı olarak, hepimizin bir araya geldiği ve anlaştığımız bir ortamda yapılan bu tür kentsel dönüşümler en doğru dönüşümlerdir diye düşünüyorum.

Haberin Devamı

KAPALI ÇARŞILAR TİCARETİN MERKEZİYDİ

Geçmişte taştan kapalı çarşılar inşa edilirdi ve buralar ticaretin merkezi olurdu. Zaman değiştikçe alışveriş merkezleri açıldı, küçük esnaflarımız biraz geride kaldılar ve işleri kötüye gitmeye başladı ama mahallelerde oluşturulan bu tip pazar yerleri, alışveriş yerleriyle ticaret yeniden canlanacaktır. Mahalleli burayı sahiplenecektir. Yeniden mahalle ve çarşı kültürünün oluşmasında buralar önemli adım olacaktır. Bunun örneklerini yurt dışında da gördüm.
Çocukluğumda okuldan sonra esnaflık yapan babamın dükkanında çalıştım, orada dürüstlüğü, müşteri kandırmamayı, gelen her insanı kardeş, abla gibi görmeyi öğrendik.”

ZORLANARAK YAPIYORUZ

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki de özetle şunları söyledi: “Geçmiş dönemde imar planları şehrin bu kadar büyüyeceği hesap edilmediğinden okul, sosyal tesis ve donatı alanlarına yeteri kadar yer bulamıyoruz. Yaptığımız bu tür yerleri zorlanarak yapıyoruz. 5 mahallemize daha çarşı projesini hazırlattık. Çarşının çalışma sistemine göre diğer mahallelerimizde de yapacağız.”

Haberin Devamı

43 DÜKKAN BULUNUYOR

Konuşmaların ardından Özhaseki ve Tiryaki, kurdele keserek çarşıyı gezdi. Çarşıdaki ürünleri inceleyen Özhaseki, dükkân sahipleriyle sohbet etti. Özhaseki, Altındağ Belediyesi Kadın Eğitim ve Kültür Merkezi üyesi kadınların standında el örgüsü ile doğal taştan yapılan tesbihlerin olduğu bir dükkandan da tespih satın aldı. Aydınlıkevler’de yapılan 4 bin 500 metrekarelik alana sahip çarşıda büyüklükleri 13 ila 28 metrekare arasında değişen, her biri bağımsız ve kepenkli 43 dükkan bulunuyor. Çarşıda, gıdadan giyime, yöresel ürünlerden hediyelik eşyalara kadar birçok ürün yer alıyor. Çarşıda, engellilere de rahat alışveriş yapma imkanı sunuluyor.

BAKMADAN GEÇME!