Ormana böcekli koruma

Güncelleme Tarihi:

Ormana böcekli koruma
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2010 00:00

Orman Genel Müdürü Kahveci, ağaçlara zarar veren böcekleri yiyerek ormanlardaki zararlı böcek popülasyonunu düşürmek için laboratuvarda üretilen faydalı yırtıcı böceklerin ormana bırakıldığını söyledi.

Haberin Devamı

ORMAN Genel Müdürü Osman Kahveci, laboratuvarda üretilen faydalı yırtıcı böceklerin, ağaçlara zarar veren böcekleri yiyerek ormanlardaki zararlı böcek popülasyonunu düşürdüğünü belirterek, “Kurumumuzun 63 laboratuvarında, 9 milyon 676 bin 181 adet yırtıcı böcek üretildi ve hastalıklı ormanlara bırakıldı” dedi. Kahveci bazı böceklerin ormanlara verdikleri zararların, orman yangınlarının verdiği zararın en az beş katı olduğunu söyledi. Böceklerin üreme enerjilerinin çok yüksek olduğunu belirten Kahveci, böceklerin uygun iklim şartlarında kısa zamanda çoğalarak bütün bir ormanı tehdit edebildiğine işaret etti.
Türkiye’deki ormanlarda, aralarında böcek ve mantarların da bulunduğu yaklaşık 50 tür zararlının görüldüğünü ifade eden Kahveci, bu zararlıların yaklaşık 600 bin hektarlık ormanlık alanda salgına neden olduğunu dile getirdi. Kahveci, ormanlara zarar veren bu böceklerle mekanik, kimyasal, biyolojik ve biyoteknik yöntemler kullanılarak yapılan mücadele için her yıl 8-10 milyon lira harcandığına dikkati çekti.
Suni kuş yuvası
Kahveci, Orman Genel Müdürlüğü olarak 2004 yılından itibaren orman zararlıları ile biyolojik mücadeleye ağırlık verdiklerini belirterek, şunları kaydetti:
“Biyolojik çeşitliliğin korunmasına özen gösteriyoruz. Biyolojik mücadele kapsamında, zararlı böceklere karşı faydalı böcekler korunuyor ve laboratuvar ortamında çoğaltılıyor. Zararlılarla mücadele kapsamında ilk kez planlı olarak 2006’da kabuk böceklerine karşı T. Formicarius adlı yırtıcı böceği, 2007’de ise R. Depressus adlı yırtıcı böceği laboratuvar ortamında ürettik ve zararlı böceklerin bulunduğu orman alanlarına bıraktık.
Orman zararlılarına karşı biyolojik mücadele kapsamında bu yıl, ormanlarımıza 51 bin adet suni kuş yuvası astık. Ayrıca, karınca yuvalarını yoğun bulundukları yerlerden alarak, böcek zararının olduğu yerlere taşıdık ve yeni karınca kolonileri oluşturduk. Böylece bu yıl 250 adet karınca nakli gerçekleştirdik. Bir karınca yuvasında yaklaşık 300 bin adet karınca yaşıyor ve bir hektarlık ormanlık alanda zararlı böceklerin larva, yumurta ve erginlerini yiyerek doğal dengenin sağlanmasında faydalı oluyor.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!