Öne geçen yolu yarılar

Güncelleme Tarihi:

Öne geçen yolu yarılar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2020 00:11

2 takım da ligdeki son 2 maçından galip ayrılıp, büyük kapışma öncesi moralini yükseltti. Kırmızı-siyahlılar kazandıkları 3, sarı-lacivertliler ise 2 müsabakada skoru lehinde tutmayı başardı ve sahadan zaferle ayrıldı. Eksikler ve yeniden takıma dönecek oyuncular nedeniyle, zorlu mücadele öncesi teknik adamlar hamlelerini yeniden gözden geçirecek. Eryaman Stadı’nda saat 13.30’da başlayacak karşılaşmayı hakem Yaşar Kemal Uğurlu yönetecek.

Haberin Devamı

Süper Ligin 13. haftasında Ankara’nın iki tarihi kulübü; Gençlerbirliği ve Ankaragücü, başkentin futbol bayramı derbide bugün karşı karşıya gelecek. Eryaman Stadı’nda saat 13.30’da başlayacak zorlu müsabakayı, hakem Yaşar Kemal Uğurlu yönetecek.
Teknik direktörlüğe Mert Nobre’den sonra Mustafa Kaplan’ı getiren Gençlerbirliği, yeni çalıştırıcısıyla çıktığı ilk 2 maçı kaybetti. Son 2 haftada lider Aytemiz Alanyaspor ve BŞB Erzurumspor’u yenen Gençlerbirliği, puanını 11 maç sonunda 11’e çıkardı.
Rakibi gibi teknik direktör değişikliği yapan Ankaragücü, teknik sorumlu Mustafa Dalcı yönetiminde ilk iki maçını kazanamamasına rağmen son iki karşılaşmada 6 puan aldı. Konyaspor ve Hatayspor’u sahasında yenerek çıkışa geçen sarı-lacivertliler, 11 maçta, 8 puana sahip.

SAVUNMA ANLAMINDA SORUN YAŞADILAR

Ligde geride kalan 11 maçta; iki takım da kalesini korumakta sıkıntı çekti. Ankaragücü 19, Gençlerbirliği ise 17 gol yedi. Takımlar oynadıkları son iki maçı kazanırken, ortak bir grafik çıktı. İkisi de rakiplerine karşı öne geçtikleri bu maçları kazanmayı bildi. Gençlerbirliği, aldığı diğer galibiyette de Beşiktaş’e yenerken, ele geçirdiği skor üstünlüğünü maçın sonuna kadar taşıdı. Kırmızı-siyahlılar, öne geçtiği 2 maçı (Malatya ve Başakşehir) kaybetti. Ankaragücü ise öne geçmeyi başardığı, Erzurum BŞB ve Çaykur Rize maçlarını mağlup tamamladı. Ne Ankaragücü ne de Gençlerbirliği, 11 haftalık süreçte, baştan yenik duruma düştükleri hiç bir maçı galibiyete dönüştüremedi. Ankaragücü, öne geçip, sonra maç içinde skor olarak geride kaldığı Konyaspor maçını kazanmayı başardı.

Öne geçen yolu yarılar


GÖZLER 2 KALECİNİN ÜZERİNDE OLACAK

Bu anlamda derbide gözler iki kalecinin üzerinde olacak. Nordfeld ve Fredrich’in istatistikleri birbirine yakın görünüyor. İki kalecinin de yolu aynı dönemde Ankara’ya düşerken, geçen sezonun devre arasında Beştepe’ye geldi.
A.Gücü’nün kalesini koruyan Friedrich, geçen sezon 13 maçta forma giyerken, toplamda kalesinde 19 gol görürken 2 maçta kalesini gole kapatmıştı. Alman asıllı Brezilyalı kalyeci, bu sezon oynadığı 10 maçta kalesini 2 kez gole kapatırken, toplamda 17 gol yedi.
Nordfeldt ise geçen sezon 14 maçın 4’ünde kalesini gole kapatırken, toplamda 19 gol yedi. Nordfelt, takımının küme düşme hattının üzerinde yer bulmasında önemli rol oynamıştı.
Bu sezon 5 gol yediği Fenerbahçe maçında eleştiri oklarının hedefi olan Nordfeldt, diğer maçlarda genellikle başarılı performansını korudu. 11 maçın 3’ünde kalesini gole kapatan İsveçli eldiven, toplamda 17 gol yedi.

Öne geçen yolu yarılar


BOLİNGİ VE DİEGO TAKIMLARINA DÖNÜYOR

Eksikler ve yeniden takıma dönecek oyuncular nedeniyle, zorlu mücadele öncesi teknik adamlar hamlelerini yeniden gözden geçirmek zorunda kalacak. Gençlerbirliği’nde Polomat’ın cezası bitti, iki haftadır sakatlığı nedeniyle oynamayan Diego, savunmadaki yerini alabilecek. Ancak, Toure’nin karantina süresi devam ediyor. Candeias ise forma giyebilecek. Erzurumspor maçı sonrasında sakatlığı nedeni ile bazı idmanları kaçıran Sio’nun durumu maç günü belli olacak. Ankaragücü cephesinde de Bolingi cezasını tamamladı. Lukasik, Adziç, Börven, Orkan ve Pazdan’ın görev alması beklenmiyor. Sarı-lacivertliler de Alper Potuk da kadro dışı bırakıldı.

Öne geçen yolu yarılar


SON DÖNEMDE İBRE GENÇLER’DEN YANA

Gençlerbirliği’nin Süper Lig tarihinde en fazla mağlup ettiği rakibi Ankaragücü (26) Kırmızı-siyahlılar, ligde oynanan son 11 derbinin 8’ini kazandı, 2 kez yenildi.
Ankaragücü’nün Süper Lig tarihinde en fazla mağlup ettiği iki rakibinden biri Gençlerbirliği (28, Altay ile birlikte)
Süper Lig’de oynadığı son 2 maçı kazanan Gençlerbirliği (2-1 Alanyaspor ve 1-0 vs BB Erzurumspor), Nisan 2016’dan bu yana üst üste üç galibiyet alamıyor.
Son 2 Süper Lig maçından 6 puan çıkaran Ankaragücü, Kasım 2018’den bu yana 3 maçlık bir galibiyet serisi yakalayamıyor.
Bu sezon Süper Lig’de en az isabetli şut çeken takım olan Gençlerbirliği (33), Kayserispor’un (6) ardından en az gol sevinci yaşayan iki ekipten biri konumunda (9, Sivasspor ile birlikte)

Öne geçen yolu yarılar


SONRADAN GİRENLERİN KATKISI ÖNEMLİ

Gençlerbirliği’nin bu sezon iç sahada attığı 4 golün de Daniel Candeias’ın payı var (3 gol, 1 asist)
Daniel Candeias, Süper Lig kariyerinde kendi kalesine attığı tek golü Eylül 2019’daki Ankaragücü karşılaşmasında kaydetti.
Ankaragücü formasıyla çıktığı son 2 Süper Lig maçında birer gol kaydeden Martin Paintsil, bu sezon rakip kaleye çektiği 4 isabetli şutu da gol yaptı.
Ankaragücü bu sezon oyuna sonradan giren oyuncuları en fazla gol atan iki takımdan biri (5; Başakşehir ile birlikte) Ankara ekibinin Süper Lig’de attığı son 8 golün 5’i yedek oyunculardan geldi.
Mustafa Kaplan, Süper Lig kariyerinde tamamı Gençlerbirliği (20) ve Ankaragücü’nün (24) başında toplam 44 maça çıktı. Kaplan, bu derbide görev yaptığı tek karşılaşmaya geçen sezon Gençlerbirliği ile çıktı ve sahadan 2-1 mağlup ayrıldı.

Haberin Devamı

LİGDE 77. BULUŞMA

Haberin Devamı

Gençlerbirliği ile Ankaragücü, Süper Lig’de 77. kez rakip olacak. 2 köklü kulübün 61 yıllık rekabetinde Ankaragücü’nün galibiyetlerde 28-26 üstünlüğü bulunuyor. 22 maç berabere bitti. Gollerde de 99-97 Ankaragücü’nün üstünlüğü var. İki başkent ekibi, 12 Eylül 1959’da Ulus’taki Ankara 19 Mayıs Stadı’nda o zamanki adıyla Milli Lig’de ilk randevuya çıktı. Doğan Babacan’ın yönettiği maçı Ankaragücü 2-0 kazandı.

EN FARKLI KAZANAN A.GÜCÜ

2 takımın lig tarihinde karşılaştığı maçlardan en farklı galibiyeti Ankaragücü elde etti. Sarı-lacivertliler, 10 Şubat 1991’de sahadan 7-2 galip ayrıldı. Bu maç ayrıca 2 takım arasındaki en gollü derbi oldu. Gençlerbirliği, rakibi karşısındaki en farklı galibiyetini 5 Mart 2005’te 4-0’lık skorla aldı.

REKABETE 7,5 YIL ARA GELDİ

Ankaragücü’nün 2011-2012 sezonunda Süper Lig’den düşmesiyle rekabete ara verildi. Ankaragücü, 2018-2019’de tekrar Süper Lig’de yer almasına rağmen Gençlerbirliği o sezon TFF 1. Lig’de mücadele etti. İki takım 7,5 yıl sonra geçen sezon ligde tekrar birbirlerine rakip oldu. Geçen sezon oynanan maçların ilkini Ankaragücü 2-1, rövanşı ise Gençlerbirliği 1-0 kazandı.

AYNI STADYUMU KULLANIYORLAR

Ankaragücü ile Gençlerbirliği, Ankara’da yıllardır aynı stadı kullanıyor. Yıkılana kadar Ulus’taki Ankara 19 Mayıs Stadı, iki köklü kulübe de ev sahipliği yaptı. Bu stat yıkıldıktan sonra iki takım da şu an iç saha maçlarına Eryaman Stadı’nda çıkıyor. İki ekip arasında bilinen en eski maç 1937 yılına kadar uzanıyor. Milli Küme’de yapılan maçı Gençlerbirliği 4-2 kazandı.
Ankara’nın köklü iki takımı, Süper Lig’de 76 randevu dışında, Türkiye Kupası, Ankara Profesyonel Ligi, Türkiye Spor Yazarları Derneği Kupası ve alt liglerde birçok kez derbiye çıktı.

EN GOLCÜ İSİM SEAD SABOTİÇ

İki başkent ekibinin birbiriyle yaptığı maçlarda en çok golü atan isim Ankaragücü’nün Bosna Hersekli golcüsü Sead Sabotic olarak dikkat çekiyor. Sabotic, Gençlerbirliği’ne 7 gol attı. Gençlerbirliği adına ise rakip ağlara en fazla golü Andre Kona ve Orhan Yüksel 6’şar gol ile bıraktı.
Sead Sabotic gollerini 1990’ların başında, Kona 1990’ların sonunda, Orhan Yüksel ise 1960’ların ilk yarısında atmıştı.
İki takımın birbiriyle oynadığı son karşılaşmada ise Gençlerbirliği, Sio’nun attığı tek golle galibiyete uzanmıştı.

1-0’LIK SKOR EN ÖNDE GELİYOR

2 takım arasındaki 5 mücadele golsüz berabere sonuçlanırken, Gençlerbirliği 14, Ankaragücü ise 15 maçta gol atmayı başaramadı. 2 takım arasındaki mücadelelerde 19 maç 1-0’lık sonuçla tamamlandı. 12 karşılaşma 1-1, 13 maç da 2-1’lik skorlarla sona erdi. 22 karşılaşmanın berabere sonuçlandığı başkent derbilerinde, 3-3’lük sonuç en gollü beraberlik olarak tarihe geçti.
Bugüne kadar 7’si yabancı olmak üzere 47 futbolcu hem Gençlerbirliği hem de Ankaragücü’nün başarısı için ter döktü. Bu sezon takım kadrolarına bakıldığında, 2 takımın da formasını giyen tek oyuncu Ante Kulusic. Onun da lisansı devre arasına kadar donduruldu için bugünkü maçta forma giyme şansı bulunmuyor.

Kadrolar:

Gençlerbirliği:

Haberin Devamı

Nordfeld
Johonsson
Diego
Arda
Polamat
Candeias
Berat
Motta
Soner
Sefa
Stancu

Teknik Direktör: Mustafa Kaplan

Ankaragücü:

Fredrich
Kitsiou
Erdi
Sarlija
Atilla
Saba
Atakan
Şahverdi
Endri
Emre
Bolingi

Teknik Sorumlu: Mustafa Dalcı

Stat: Eryaman
Hakem: Yaşar Kemal Uğurlu
Saat: 13.30
Yayın: Bein Sports

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!