Ömrünü tamamlayan bacalı cihazlardaki tehlike

Güncelleme Tarihi:

Ömrünü tamamlayan bacalı cihazlardaki tehlike
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2022 15:33

Başkentgaz İç Tesisat Müdürü Mustafa Coşkun, doğalgaz cihazlarının kullanımında can ve mal güvenliği tehlikesine karşı uyarılarda bulundu. Coşkun, teknik ömrünü tamamlayan bacalı cihazların karbonmonoksit zehirlenmelerine neden olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Soğuk havaların kendini hissettirmeye başladığı başkentte, doğalgaz kullanımı günden güne artarken, güvenli doğalgaz cihazı kullanımı da önem kazanıyor. Konuyla ilgili uyarılarda bulunan Başkentgaz İç Tesisat Müdürü Mustafa Coşkun, güvenli ve güvensiz doğalgaz cihazı (kombi, şofben, soba) arasındaki farkı Hürriyet Ankara’ya anlattı. Doğalgaz cihazlarının bacalı ve hermetik cihazlar olarak ikiye ayrıldığını belirten Coşkun, bacalı cihaz kullananların dikkat etmesi gerekenleri dört başlıkta sıraladı:

Ömrünü tamamlayan bacalı cihazlardaki tehlike

BACALI CİHAZA DİKKAT!

1-Ankara’nın ilk doğalgazı kullanmaya başlamasıyla birlikte tesis edilen cihazlar bacalı modellerdi. Dolayısıyla bacalı ürünler aslında zamanın şartlarına göre kurulmuş cihazlardır. Eski tip binalarda ortak bacaya bağlanır. Bu nedenle bu cihazların öncelikle günümüz teknolojisinin şartlarına uygun hale getirilmesi lazım.
2-Bunun için de bacalı cihazın bağlantıları, çelik baca ve sızdırmaz olmalıdır. Bina içerisinde başka bir bacaya bağlantısı olmamalıdır.
3-Bu cihazların kullanımında alarm cihazlarının, atık ve doğalgaz kaçak sensörlerinin kullanılması gerekiyor. Bacalı cihazların bulunduğu odalarda uyunmamalıdır.
4-Bacalı cihaz kullanılıyorsa, cihazın üzerindeki güvenlik ekipmanlarının yetkili servislerce bakımının yaptırılması lazım.

Haberin Devamı

Ömrünü tamamlayan bacalı cihazlardaki tehlike

HERMETİK ÜRÜN TAVSİYESİ

Coşkun, can ve mal güvenliği açısından bacalı cihazların gerekli şartları taşıyorsa kullanılması gerektiğini belirterek, “Bacalı cihazlar gerekli bakım ve onarımlara sahip değilse ve teknik ömrünü tamamladıysa hermetik (dışarıya hava akım borusu ile bağlanan cihazlar) modellerle değiştirilmesi gerekir. Hermetik cihaz, ortamla ilişkili bir hava kullanmaz. Temiz havayı dışarıdan alır, hava akışı fan ile sağlanır ve atık gaz direkt dışarıya verilir. Hem güven hem de verimlilik sağlar. Bu anlamda hermetik yoğuşmalı cihazların kullanımı yüzde 20’lere yakın verimlilik sağlar. Bu nedenle teknik ömrü biten bacalı cihazların yerine hermetik cihaz kullanılmalıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘KONTROLLERDE MENFEZİN KAPATILDIĞINI GÖRÜYORUZ’

Karbonmonoksit zehirlenmelerinin teknik ömrünü doldurmuş bacalı cihazlardan kaynaklandığına dikkat çeken Coşkun, şu ifadeleri kullandı: “Yıllık bakımı yapılmamış, atık gaz sensörü bulunmayan/çalışmayan teknik ömrünü doldurmuş bacalı cihaz, havalandırma menfezlerinin olmaması/kapalı olması, cihaz baca bağlantısının alüminyum fleks malzemeden olması ve bacada çekiş bozukluğu olması (tıkanmış, delik, sızıntı ve geri tepme vb.) sebeplerinden kaynaklanmaktadır. Havalandırma menfezi ortama temiz hava girmesini ve cihazda tam yanmanın gerçekleşmesini sağlıyor. Bu sebepten menfezin olması çok önemlidir. Yaptığımız kontrollerde menfezin kapatıldığı görülmektedir.”

Haberin Devamı

YETKİLİ FİRMA UYARISI

Cihaz değişim ve bakımının ise yetkilendirilmiş firmalar tarafından yapılması gerektiğini belirten Coşkun, yetki sahibi firmaların www.baskentdogalgaz.com.tr adresi üzerinden görülebileceğini söyledi.
Coşkun, firmalara Başkentgaz tarafından ‘İç Tesisat ve Servis Hatları Sertifikası’ yönetmeliğine göre yetki verildiğini belirterek, “Kimse yetkisiz bir şekilde doğalgaz piyasasında iş yapamaz” dedi.

Ömrünü tamamlayan bacalı cihazlardaki tehlike

Bacalı yakıcı cihaz ile baca arasında paslanmaz çelik malzeme kullanılmalıdır.

TASARRUFLU KULLANIM İÇİN NELER YAPILMALI

Coşkun, doğalgaz cihazlarında verimlilik ve tasarruf sağlamak için ise yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
*Kombi kapatıldığı zaman soğuyan ortamı ısıtmak için kombi daha fazla çalışır ve normalden fazla doğalgaz harcar. Bu nedenle evden çıkarken kombiyi kapatmak yerine düşük sıcaklıkta çalıştırmak doğalgaz tüketimi açısından tasarruf sağlayacaktır.
*Bina yalıtımı, soğuk havalarda ortamdaki sıcak havanın dışarıya çıkmasını engelleyerek enerji tasarrufuna büyük katkı sağlamaktadır.
*Peteklerin de bakım ve kontrollerini yaptırmak etkili ısı dağılımı için öncelikli yapılması gerekenler arasında yer almaktadır. Radyatörlerin arkalarına alüminyum folyo kaplı levha yerleştiriniz. Eşyalarınızın ve perdelerinizin radyatörleri kapamasına engel olunuz. Bu şekilde radyatörlerin önlerini kapamayarak yüzde 10’a yakın tasarruf sağlayabilirsiniz.
*Termostatik vananın, oda sıcaklığının ayarlanan değere ulaştığında sıcak suyun peteğe geçmesini azaltarak, kombinin daha az çalışmasını; oda sıcaklığı düştüğünde kombinin otomatik olarak devreye girmesini sağlayıp fazla tüketimin önüne geçmektedir. Termostatı 1 derece düşük sıcaklığa ayarlayarak yaklaşık yüzde 5 tasarruf yapılabilmektedir.

BAKMADAN GEÇME!