Olumsuz mesajları dikkate almayın

Güncelleme Tarihi:

Olumsuz mesajları dikkate almayın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2021 23:50

Üniversite öğrencisiyken Multipl Skleroz (MS) hastalığı tanısı konulan ve erken tanı sonrası tedaviye başlanan Tuğçe Çon, bugün 6 yaşındaki çocuğuna, yaşama olan inancı ve mücadeleden vazgeçmeyen ruhuyla örnek olmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı Ankara Şehir Hastanesi’nde görev yapan Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Semra Öztürk Mungan ve MS hastası Tuğçe Çon, MS hastalığını ve bu hastalıkla yaşamanın nasıl olduğunu anlattı. Çon, tanı konulduğunda, hastalığı kabullenerek sürece başladığını söyledi. Mücadele etmek için mevcut sorunu kabul etmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Çon, erken tanı konulması dolayısıyla umudunu asla yitirmediğini, tedaviye olan inancını hiçbir zaman kaybetmediğini ifade etti. Kendisini çok iyi hissettiğini ve tedavisini aksatmadan sürdürdüğünü belirten Çon, MS tanısı konulanlara hayata sımsıkı tutunmalarını, çevreden gelen olumsuz mesajları dikkate almamalarını önererek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben bir anneyim, oğlum için de örnek olmaya çalışıyorum. Bu süreçte de bilime, tıbbi tedaviye güveniyorum ve hastalığımla mücadele ediyorum. Oğlumun da her koşulda yanında güçlü bir şekilde duran annesi olmaya çalışıyorum. Direncimi göstererek çocuğuma rol model olmaya çalışıyorum." 

Haberin Devamı

ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ

Doç. Dr. Semra Öztürk Mungan, tedavi başarısında erken tanının büyük önem taşıdığının altını çizdi. Hastalığın, görme kaybı atakları, kol ve bacaklarda güçsüzlük, dengesizlik gibi çok değişken belirti ve bulgularla kendini gösterdiğini belirten Mungan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tanı konulmadığında ya da koruyucu tedaviye başlanmadığında, kol ve bacaklarda tutmama, felç görülebilir, engellilik oranı artabilir. Hasta günlük yaşamını idame ettiremez hale gelebilir. Hastalık tamamen yok edilemez ancak koruyucu tedaviyle ilerlemesi önlenebilir. Hastaların büyük kısmı, koruyucu tedavi sonrasında normal yaşamlarını sürdürebilir. Tuğçe hanım ömür boyu takibimizde olacak. Erken tanı konulduğu için şu an her şey kontrol altında.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!